Vrouwen in top drie gastvrijheid

9 april 2013 |
Vrouwen in top drie gastvrijheid

Eliza de Vos en haar coach Blanche Vinke zijn uitgeroepen tot winnaars van de twaalfde editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. De Vos is werkzaam in restaurant De Kromme Watergang, het
met twee Michelin-sterren bekroonde restaurant van Edwin en Blanche Vinke. De top drie werd in de wedstrijd volledig bezet door gastvrouwen. De jury van tien personen was unaniem in haar oordeel over de winnaars.

Wedstrijd
Twee dagen lang werden De Vos en haar leermeester Vinke getest op de theorie en praktijk van de gastvrijheid in de horeca. Voor het oog van ruim honderd gasten moesten de kandidaten laten zien dat zij aan een aantal vaardigheden voldoen. Zo bereidden ze een Hennessy cocktail, prepareerden een Pekingeend aan tafel, fileerden ze een zeetong, decanteerden een fles rode wijn en serveerden de inhoud hiervan, verdeeld over tien glazen, gelijkwaardig uit. De presentatie, communicatieve vaardigheden, serveertechnieken en algemene drank- en wijnbehandeling waren, tijdens de wedstrijd, aandachtspunten voor de jury. De reden dat de wedstrijd wordt gehouden, is om de gastheer en gastvrouw in de schijnwerpers te zetten. Dit ter bevordering van kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap.

Prijs
De Vos en Vinke ontvingen uit handen van Maurice Hennessy een beeld van kunstenaar Lou Thissen en ze kregen beide een stageverblijf aangeboden op Château de Bagnolet, de thuisbasis van de familie Hennessy in Congac. Op de tweede plaats eindigden Lilian Klooster en haar leermeester Cynthia Busscher van De Herberg in Fluitenberg, namens Relais Restaurants. Nummer drie namen Christine Bos en haar coach Bernard Tesink van De Burgemeester in Linschoten, namens Alliance Gastronomique in beslag.

Jury
De tienkoppige jury bestond uit de voorzitters van de G7, de zeven belangrijkste culinaire samenwerkingsverbanden van Nederland: Alliance Gastronomique, Châteaux et Résidences Gastronomiques, Fine Eastern Restaurants, Jeunes Restaurateurs d’Europe Nederland, Les Patrons Cuisiniers, Relais Restaurants en Selected Indonesian Restaurants en daarnaast uit Willem Kool (ook wel bekend als Stan Huygens van de gelijknamige rubriek in De Telegraaf), Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland) en Maurice Hennessy (Hennessy Cognac).

Op de foto: Blanche Vinke (l) en Eliza de Vos, winnaars Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2013.

Maud Vissers

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: