Vrouwen in top drie gastvrijheid

9 april 2013
Vrouwen in top drie gastvrijheid

Eliza de Vos en haar coach Blanche Vinke zijn uitgeroepen tot winnaars van de twaalfde editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. De Vos is werkzaam in restaurant De Kromme Watergang, het
met twee Michelin-sterren bekroonde restaurant van Edwin en Blanche Vinke. De top drie werd in de wedstrijd volledig bezet door gastvrouwen. De jury van tien personen was unaniem in haar oordeel over de winnaars.

*Wedstrijd*
Twee dagen lang werden De Vos en haar leermeester Vinke getest op de theorie en praktijk van de gastvrijheid in de horeca. Voor het oog van ruim honderd gasten moesten de kandidaten laten zien dat zij aan een aantal vaardigheden voldoen. Zo bereidden ze een Hennessy cocktail, prepareerden een Pekingeend aan tafel, fileerden ze een zeetong, decanteerden een fles rode wijn en serveerden de inhoud hiervan, verdeeld over tien glazen, gelijkwaardig uit. De presentatie, communicatieve vaardigheden, serveertechnieken en algemene drank- en wijnbehandeling waren, tijdens de wedstrijd, aandachtspunten voor de jury. De reden dat de wedstrijd wordt gehouden, is om de gastheer en gastvrouw in de schijnwerpers te zetten. Dit ter bevordering van kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap.

*Prijs*
De Vos en Vinke ontvingen uit handen van Maurice Hennessy een beeld van kunstenaar Lou Thissen en ze kregen beide een stageverblijf aangeboden op Château de Bagnolet, de thuisbasis van de familie Hennessy in Congac. Op de tweede plaats eindigden Lilian Klooster en haar leermeester Cynthia Busscher van De Herberg in Fluitenberg, namens Relais Restaurants. Nummer drie namen Christine Bos en haar coach Bernard Tesink van De Burgemeester in Linschoten, namens Alliance Gastronomique in beslag.

*Jury*
De tienkoppige jury bestond uit de voorzitters van de G7, de zeven belangrijkste culinaire samenwerkingsverbanden van Nederland: Alliance Gastronomique, Châteaux et Résidences Gastronomiques, Fine Eastern Restaurants, Jeunes Restaurateurs d’Europe Nederland, Les Patrons Cuisiniers, Relais Restaurants en Selected Indonesian Restaurants en daarnaast uit Willem Kool (ook wel bekend als Stan Huygens van de gelijknamige rubriek in De Telegraaf), Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland) en Maurice Hennessy (Hennessy Cognac).

*Op de foto:* Blanche Vinke (l) en Eliza de Vos, winnaars Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2013.

~Maud Vissers~

Overig nieuws