Toekomsttrends op Horecava 2018: van wormenhotel tot Google Food

5 januari 2018 | Roy Spijker

Maandag 8 januari gaat de 62e editie van de Horecava van start. Circulariteit en technologie zijn belangrijke thema’s dit jaar. De wereld verandert. Technologische ontwikkelingen en trends in de horeca volgen elkaar steeds sneller op en gaan hand in hand met ambacht en duurzaamheid. Hoe dit in de toekomst tot uiting komt, is overal op de beurs terug te vinden, van maandag 8 tot en met donderdag 11 januari 2018 in RAI Amsterdam.

In het Innovation & TrendLAB zijn innovaties te vinden rondom de vier toekomsttrends: technologie, circulariteit, identiteit en third places. Het prikkelen van de zintuigen staat hierbij centraal; bezoekers zien, proeven en beleven de trends en krijgen zo een voorproefje van de toekomst in de horecabranche. Te zien zijn onder andere:

- Wormenhotel: De Urban Composter is een vermicomposteer-meubel (of ook wel wormenhotel genaamd) waarmee lokaal en op de eigen locatie GFT-afval wordt omgezet tot een zeer rijke voeding voor de bodem: wormencompost. Er staan er 10 in Amsterdam en één is te zien op de beursvloer.

- Contactloos handenwassen: Een volledig contactloos ‘handcleaning and care system’. Handen worden vanzelf gewassen, gedroogd, gedesinfecteerd en gehydrateerd. En dat met 85% minder water en een besparing in zeep.

- 3D Food Printing: Zie, proef, ruik, hoor en voel hoe 3D Food print daadwerkelijk werkt. Ingrediënten zoals groente en fruit, chocolade en marsepein en verse kruiden worden geprint tot eetbare kunstwerkjes. In hoeverre zijn koks in de toekomst overbodig?

Delivery Drone & Cannabis Burger in fastservice
Hal 9 is geheel gewijd aan Fast Casual en On the move concepten die inspelen op de trends naar snel, lekker, gezond én duurzaam eten en drinken op high traffic locaties zoals benzinestations, luchthavens en busstations. In fastservice outlets ervaart de bezoeker middels demo’s en workshops wat de trends zijn en hoe daarmee in te spelen is op de consument van vandaag. De allereerste Cannabis Burger in Nederland is vanaf dinsdag 9 januari 2018 te proeven bij de burgerbar in de fastfood zone op de Horecava. Ook is in deze hal een demo te zien van maaltijdbezorging door middel van een drone, de pizzakoerier van de toekomst.

Michiel Bakker, Google Food Services spreekt tijdens opening 
Bakker geeft ook een keynote met als thema ’Hoe vergroot je de prestaties van je medewerkers door middel van eten en drinken?’ Door positieve voedsel ervaringen stimuleert Google Food de cultuur, samenwerking en innovatie op de werkvloer. Gezond en lekker eten toegankelijk maken staat hierbij centraal. Eten is naast een persoonlijke en cultuurgebonden activiteit, vooral een sociale interactie die mensen en nieuwe ideeën bij elkaar brengt.

A Beautiful Mess – foodtruck vluchtelingenrestaurant
Vluchtelingen helpen aarden, opleiden en laten doorstromen als volwaardige hospitalityprofessionals. Dat is de missie van A Beautiful Mess. Dit restaurant in de voormalige Bijlmer Bajes is opgericht door Refugee Company. Het restaurant van vluchtelingen in de Bijlmer Bajes staat met een foodtruck in de Foodhal (hal 7). Deze foodtruck is in samenwerking met de foodindustrie voor de Horecava ter beschikking gesteld door de Food Truck Company. Doel is om via crowdfunding geld op te halen voor een eigen foodtruck.

Van Bron tot Bord in Nederland
De bezoeker kan hier zijn kennis vergroten over gezonde lokale producten met meer dan 24 streekleveranciers uit alle 12 provincies. Twee maal per dag is er een kooksessie van drie uur waar gerenommeerde chefs uit Nederland hoogwaardige gerechten met streekproducten bereiden samen met Wereldchef Heinz Reitbauer uit Wenen (Nr. 10 van The World’s 50 Best Restaurants). De nadruk ligt op regiogastronomie en future farming (precisielandbouw gebaseerd op data & technologie).

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Grand Concours du Caviar op Folie Culinaire

Op woensdag 10 oktober organiseert Reitsma Seafood in samenwerking met Sturia Caviar de prestigieuze kaviaarkookwedstrijd ‘Grand Concours du Caviar’. Op dag drie van het exclusieve, gastronomische vakevenement Folie Culinaire strijden vier Nederlandse topchefs om de eer en om mooie pri...

Vis Achtergronden
Nederlands Oesterseizoen 2018-2019 officieel geopend

Op de Oosterschelde sleepte vandaag de YE155 de eerste oesters van het seizoen. Schipper Maurice Boone overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Daarmee is het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend....

Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

Fastservice Rotterdam
Herman Hell en Hugo Kruijssen nemen vestigingen SUGO Pizza over

Horecaondernemers Herman Hell, eigenaar van Hell’s Kitchen Horeca Groep, en Hugo Kruijssen hebben drie vestigingen van SUGO Pizza overgenomen. Daarmee gaat een jongensdroom van de twee vrienden in vervulling. Herman: "We hebben het product van SUGO Pizza verbeterd en voorspellen een groot...

Awards
De winnaars van Gaia Green Awards zijn...

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 18 september voor de derde keer de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het inspiratiepaviljoen rondom duurzaam ondernemen in de horeca, het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft ambassadeur Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) in de catego...

Awards Culinair
Manouk Wols (Restaurant Dell’arte) wint Young Chef Award 2018

Vijf zelfstandig werkende koks tot 25 jaar streden woensdag op Gastvrij Rotterdam om de Euro-Toques Young Chef Award 2018. De deelnemers waren: Jeremy Arrascaeta Restaurant Bougainville - Amsterdam, Xander Kleintjes Restaurant 't Vaantje – Reeuwijk, Joomay Steffens Restaurant Bentinck - Bu...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: