Themamaand Rendement: Zo verhoogt AI het rendement van een restaurant

Auteur: Redactie
Themamaand Rendement Ondernemen 28 december 2023
Themamaand Rendement: Zo verhoogt AI het rendement van een restaurant

De horeca heeft in de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt, maar deze ontwikkeling brengt uitdagingen met zich mee wat betreft kostenbeheersing, gasttevredenheid en efficiëntie. In tijden van digitalisering en technologische vooruitgang kan Artificial Intelligence (AI) een krachtig hulpmiddel zijn voor horecaondernemers om het rendement te verhogen.

In dit artikel bespreken we acht verschillende manieren waarop AI kan worden toegepast om de prestaties en winstgevendheid van restaurants te verbeteren. De beschreven technologieën zijn in grote lijnen beschikbaar en worden in verschillende mate in de horecasector toegepast.

1.      Menu-optimalisatie

AI ondersteunt bij het optimaliseren van het menu om de winst te maximaliseren:

·         Prijsstelling: door concurrentiegegevens, gastvoorkeuren en verkoopcijfers uit het verleden te analyseren, kan AI prijsstrategieën aanbevelen om maximale winst te behalen.

·         Menu-engineering: AI kan helpen bij het samenstellen van menu's door de meest winstgevende items en combinaties te identificeren, waardoor de verkoop wordt gestimuleerd.

Obi4wan biedt oplossingen voor (social) media-analyse, wat nuttig kan zijn bij het analyseren van gastvoorkeuren en trends.

2.       Efficiënte voorraadbeheer

AI draagt bij aan het optimaliseren van voorraadbeheer in de horeca door verkoopgegevens uit het verleden te analyseren, seizoensgebonden trends te identificeren en voorraadniveaus te voorspellen. Dit helpt verspilling te verminderen en kosten te beheersen.

WasteWatchers levert oplossingen voor het volgen en verminderen van voedselverspilling, wat kan bijdragen aan optimalisatie van voorraadbeheer.

3.       Marketing en gastenwerving

AI kan een cruciale rol spelen in marketing en gastenwerving:

·         Gerichte marketing: door het analyseren van gastgegevens en online gedrag kan AI gerichte marketingcampagnes ontwikkelen om nieuwe gasten aan te trekken en bestaande gasten te behouden.

·         Social media-analyse: AI-tools kunnen social media-analyses uitvoeren om trends en meningen over een etablissement te volgen, zodat je daarop in kan spelen.

Formitable biedt oplossingen voor restaurantreserveringen en heeft functionaliteiten die kunnen bijdragen aan gerichte marketinginspanningen, zoals het benutten van gastgegevens voor het aantrekken en behouden van klanten.

4.       Personeelsbeheer

Het efficiënt beheren van personeel is ook in de horeca van belang.

·         Roosterplanning: met behulp van AI kunnen de personeelsroosters geoptimaliseerd worden door rekening te houden met gegevens uit het verleden en voorspellingen van piekmomenten te doen, waardoor overuren kunnen worden verminderd.

·         Werknemersproductiviteit: door personeelsprestaties te volgen en te analyseren, kunnen AI-systemen suggesties doen voor training en ontwikkeling, wat de algehele efficiëntie van een team verbetert.

L1NDA biedt personeelsplanning en roosterbeheer, waarbij mogelijk ook AI wordt ingezet voor optimalisatie.

5.       Kostenbeheersing en verspillingminimalisatie

AI helpt horecaondernemingen om kosten te beheersen en verspilling te minimaliseren:

·         AI kan waardevol zijn bij het optimaliseren van energiegebruik in horecagelegenheden door het voorspellen van onderhoudsbehoeften, het aanpassen van thermostaten op basis van bezettingsgraad en buitentemperatuur, het realtime monitoren van energieverbruik en het identificeren van inefficiënt gebruik van apparatuur. Dit leidt tot kostenbesparingen en vermindert de impact op het milieu. EnergyGO is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in energiemanagement. Ze bieden oplossingen om het energieverbruik te optimaliseren en kosten te besparen door middel van slimme technologie en data-analyse.

·         Afvalbeheer: AI-systemen kunnen afvalstromen volgen door bijvoorbeeld etensresten op borden te scannen en op basis daarvan suggesties te doen om verspilling te minimaliseren, wat zowel milieuvriendelijk als kostenbesparend is. Een voorbeeld hiervan is de Orbisk food waste monitor (Orbi) die automatisch inzicht geeft in wat er wordt weggooit.

6.       Verbeterde service

Een van de belangrijkste aspecten van de horeca is service. AI kan gastenservice op verschillende manieren verbeteren:

·         Chatbots en virtuele assistenten: door chatbots en virtuele assistenten te implementeren, kunnen horecaondernemingen efficiënt reageren op vragen en bestellingen. Deze AI-systemen kunnen 24/7 beschikbaar zijn, waardoor gasten meteen hulp krijgen.

·         Persoonlijke aanbevelingen: AI kan online gastgegevens analyseren om persoonlijke aanbevelingen te doen, zoals gerechten op basis van eerdere bestellingen. Dit verhoogt de kans op upselling en gasttevredenheid.

Watermelon biedt chatbot-oplossingen die kunnen worden geïmplementeerd voor een efficiënte klantenservice in de horeca.

7.       Feedbackverzameling en verbetering

Het verzamelen van feedback van gasten is van grote waarde voor het verbeteren van je horecazaak. AI ondersteunt bij het efficiënt verzamelen en analyseren van feedback:

·         Sentimentanalyse: met AI is het mogelijk om online beoordelingen en opmerkingen te analyseren om inzicht te krijgen in de ervaring van de gast met een horecazaak. Op basis hiervan kunnen verbeteringen geïdentificeerd worden waar dat kan of nodig is.

·         Feedbackverwerking: AI kan helpen bij het categoriseren en prioriteren van feedback, zodat je snel actie kan ondernemen op de belangrijkste uitdagingen.

Feeddex is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het verzamelen en analyseren van feedback van klanten. Ze kunnen oplossingen bieden voor sentimentanalyse van online beoordelingen en feedbackverwerking om horecabedrijven te helpen inzicht te krijgen in de ervaringen van hun gasten en verbeteringen te identificeren.

‘Artificial intelligence’ biedt overduidelijk veel mogelijkheden om het rendement van restaurants te verhogen. Door gastenservice te verbeteren, efficiëntie te optimaliseren, marketingstrategieën te versterken en kosten te beheersen, kunnen horecaondernemers hun omzet vergroten. De keuze voor een AI-tool of -systeem hangt af van de behoeften van het horecabedrijf, de schaal van de operatie en de specifieke doelen die je wilt bereiken. Het is raadzaam om verschillende opties te bekijken en contact op te nemen met de bedrijven die gespecialiseerde software en oplossingen voor de horeca aanbieden, om te bepalen welke oplossing het beste aansluit bij de eigen behoeften. Wanneer je dit effectief uitvoert, kunnen AI-technologieën een waardevolle hulp zijn in het succes van je horecaonderneming.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws