Texel Culinair was een succes

15 september 2014 |
Texel Culinair was een succes

De elfde editie van Texel Culinair biedt een ongekende variatie aan gerechten met zeegroenten. De uitdaging voor de restaurants, om met zilte groente of zeewier
een gerechtje ter waarde van 1 kôgertje te maken, zorgde voor nieuwe creativiteit van de chef koks; waarvan er veertien een gezonde strijd zijn aangegaan voor het beste 'kwekertje' - een gerechtje van €2 waarin zilte groente of zeewier is verwerkt.

Prijs
Restaurant De Kroontjes heeft dit jaar de prijs voor kwekertje 2014 gewonnen. Het gerechtje bestaat uit een mousse van gedroogde zalm, kabeljauw en schelvis in een korstje van gedroogd zeewier. Via een sms-actie heeft het lamsstoofpotje van Quinty’s de publieksprijs gewonnen omdat deze volgens de bezoekers het best past bij Texels Vuurbaak; het bier dat gebrouwen is ter ere van het 150 jarig bestaan van de vuurtoren.

Giovanni: overall winnaar
“Giovanni is het toonbeeld van Texels ambassadeurschap. Hij is een voorloper op huidige trends en weet de Texelse producten naar ‘de overkant’ te brengen. Giovanni haalt het Italiaanse naar Texel: vers, eerlijk en met passie bereid.” Aldus Felix Wilbrink, jurylid en culinair recensent van de Telegraaf.

11 jaar
De ruim 15.000 bezoekers hebben – samen met de zon én 29 deelnemende restaurants – zorggedragen voor een kleurrijk en smaakvol festijn. Meesterkok en jury voorzitter Leon Ribbens: “Gans zorgde vorig jaar voor creativiteit van de chef-koks en we zien dat dit jaar verder uitgebreid. Er stonden tal van gerechtjes op het menu; van traditioneel lamsoor tot vissoep met zeekraal, van new style fish & chips met mayonaise met zeealgen tot zilte pieper met zee peterselie. Een geweldige variatie!”

Typisch Texels
"Het is echt een feest om dit evenement te mogen voorzitten, steeds meer restaurants op het eiland gebruiken typisch Texelse ingrediënten en wedijveren met collega’s op Texel Culinair om hun culinaire gave te verfijnen," Tijdens deze elfde editie ervaart Bart J Robbers, voorzitter van Texel Culinair, dat de kwaliteit en variatie van de gerechtjes in kwaliteit toenemen. “Texelse restaurants maken meer en meer gebruik van echt Texelse producten, waaronder nu ook zeewier en zeegroenten; dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede,” zo vertelt Ribbens.

“We hebben, dankzij het weer, een geweldige toeloop gehad van mensen. De sfeer was gemoedelijk en er is van alles te proeven. Texel Culinair is voor iedereen bereikbaar en biedt voor alle bezoekers wel iets smakelijks. Er staan weer zoveel mooie combinaties op de kaart, het blijft moeilijk kiezen want alles proeven is haast niet te doen. Ik kijk nu al uit naar de editie van volgend jaar. Dan worden de 600 jaar stadsrechten van Texel het thema. Zonder deze stadsrechten – uniek voor een eiland – was handel drijven niet mogelijk; daar ligt de basis voor het ondernemerschap van de Texelaar. Dat wordt weer een mooie culinaire uitdaging.”

Over Texel Culinair
Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt ieder jaar plaats tijdens het tweede weekend van september in De Koog op Texel. Tijdens deze 11e editie hebben zich 29 restaurants aangemeld. ‘Kôgertjes’ zijn tijdens het evenement het wettelijk betaalmiddel, waarde: € 2,- per stuk.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: