Texel Culinair 2019 verwelkomt mystery guest in jury

23 juli 2019 | Thijs Jacobs

 

De jurysamenstelling van Texel Culinair 2019 bestaat dit jaar uit wethouder Hennie Huisman, culinair journalist en Masterchef Marcus Polman, culinair verslaggever Marjolein Hurkmans en foodblogger & influencer Mariëtte van den Brande. Het vijfde jurylid is een op Texel woonachtige mystery guest. De juryleden keuren en smikkelen van alle gerechtjes die de 25 chefkoks, van 13 t/m 15 september, met hun team presenteren. De deelnemende restaurants gebruiken bij voorkeur typisch Texelse ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. De zestiende editie staat geheel in het teken van Foodswap ‘op sien Texels’.

“Ik vind het heel spannend om dit jaar in de jury van Texel Culinair te zitten,” vertelt Mariëtte van den Brande, foodblogger & influencer. “Ik hou zelf erg van goed en lekker eten. Voor mij is het belangrijk dat de ingrediënten van de gerechtjes herkenbaar zijn en ik ben heel erg benieuwd welke ingrediënten de chefkoks gaan vervangen door een ander of gezonder alternatief. Omdat ik al vanaf mijn jeugd op Texel kom, vind ik het een hele eer dat ik ben gevraagd. Jurylid van Texel Culinair is een welkome aanvulling op vele mooie herinneringen.”

’n Aare manier

Ieder jaar kent Texel Culinair een thema. Het thema is een ingrediënt dat gebruikt wordt in een gerecht dat maximaal € 2,25 (1 Kôgertje) mag kosten. Een bijzonder gerechtje voor iedereen dus. Na gans, rund, zeewier en -groenten en vis als thema-ingrediënt is dit jaar gekozen voor de foodswap. Texel Culinair haakt in op de uit Brooklyn overgewaaide trend van foodswap: een ‘andere manier’ van eten klaarmaken, waarbij een ingrediënt vervangen wordt door een ander, gezonder, alternatief. De chefkoks maken bij voorkeur gebruik van Texelse ingrediënten.

Prijzen

De jury van Texel Culinair kent verschillende culinaire onderscheidingen toe aan de deelnemende restaurants.

Beste gerecht - het beste gerecht van alle gerechtjes die geserveerd zijn
Beste deelnemer - het gerecht, de uitstraling, hygiëne, aankleding en vakmanschap bepalen wie de beste deelnemer is van 2019
Themagerecht - het beste gerecht waarin het thema foodswap het beste is verwerkt qua uitstraling en smaakgerecht

Over Texel Culinair

Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt dit jaar plaats op 13, 14 en 15 september in De Koog op Texel. Deelnemende restaurants hebben ieder drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje. Voor deze 16e editie zijn 25 restaurants aangemeld. ‘Kôgertjes’ (€ 2,25 per stuk) zijn het betaalmiddel op Texel Culinair en tijdens het evenement verkrijgbaar in De Koog. Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Sligro-Texel  en de Texelse Bierbrouwerij.

Foto: Liselotte Schoo

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal
Jan Smink pakt derde prijs internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire

Chef Jan Smink heeft de derde prijs gewonnen bij de befaamde internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven internationale topchefs en maakte indruk op de internationale jury met...

Eetschilderij van Marnix Lange een lust voor het oog

Chef maakt verbluffend en eetbaar kunstwerk om te delen, gemaakt met respect en eerbied voor de natuur. Chef Marnix Lange maakt met zijn spectaculaire Eetschilderijen van eten iets heel bijzonders. Een spektakel van kleur, geur, smaak en textuur: een beleving die al je zintuigen prikkelt. In een ...

Internationaal Michelin
63 nieuwe sterren in Franse Michelingids

Met plezier onthult MICHELIN de 2020-selectie voor Frankrijk, die 63 nieuwe sterren bevat. De MICHELIN Gids Frankijk 2020 telt in totaal 628 sterrenrestaurants, verdeeld over het gehele land. Naast de selectie van de sterren, zet de Gids dit jaar ook de chefs in de spotlights die kiezen voor een...

Amsterdam Opening
Restaurant Felix opent in historisch cultuurhuis Felix Meritis

Met de opening van Restaurant Felix op 31 januari, wordt Felix Meritis niet alleen de culturele- maar ook gastronomische hotspot van de hoofdstad. Een ervaring bij restaurant Felix bestaat uit seizoensgebonden Nederlandse kwaliteitsproducten in combinatie met slimme kooktechnieken en een gedurfde ui...

Culinair Internationaal
Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smi...

Achtergronden Culinair
Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo voorlopig nog open

Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo zal vooralsnog nog volledig geopend zijn. De voorbereidingen voor de nieuwe locatie in de monumentale Theresiakapel in Hoogkerk bij Groningen zijn in volle gang, maar een verhuizing is op korte termijn nog niet te verwachten, zo laten eigenaren Marleen en J...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: