Texel Culinair 2019 verwelkomt mystery guest in jury

23 juli 2019 | Thijs Jacobs

 

De jurysamenstelling van Texel Culinair 2019 bestaat dit jaar uit wethouder Hennie Huisman, culinair journalist en Masterchef Marcus Polman, culinair verslaggever Marjolein Hurkmans en foodblogger & influencer Mariëtte van den Brande. Het vijfde jurylid is een op Texel woonachtige mystery guest. De juryleden keuren en smikkelen van alle gerechtjes die de 25 chefkoks, van 13 t/m 15 september, met hun team presenteren. De deelnemende restaurants gebruiken bij voorkeur typisch Texelse ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. De zestiende editie staat geheel in het teken van Foodswap ‘op sien Texels’.

“Ik vind het heel spannend om dit jaar in de jury van Texel Culinair te zitten,” vertelt Mariëtte van den Brande, foodblogger & influencer. “Ik hou zelf erg van goed en lekker eten. Voor mij is het belangrijk dat de ingrediënten van de gerechtjes herkenbaar zijn en ik ben heel erg benieuwd welke ingrediënten de chefkoks gaan vervangen door een ander of gezonder alternatief. Omdat ik al vanaf mijn jeugd op Texel kom, vind ik het een hele eer dat ik ben gevraagd. Jurylid van Texel Culinair is een welkome aanvulling op vele mooie herinneringen.”

’n Aare manier

Ieder jaar kent Texel Culinair een thema. Het thema is een ingrediënt dat gebruikt wordt in een gerecht dat maximaal € 2,25 (1 Kôgertje) mag kosten. Een bijzonder gerechtje voor iedereen dus. Na gans, rund, zeewier en -groenten en vis als thema-ingrediënt is dit jaar gekozen voor de foodswap. Texel Culinair haakt in op de uit Brooklyn overgewaaide trend van foodswap: een ‘andere manier’ van eten klaarmaken, waarbij een ingrediënt vervangen wordt door een ander, gezonder, alternatief. De chefkoks maken bij voorkeur gebruik van Texelse ingrediënten.

Prijzen

De jury van Texel Culinair kent verschillende culinaire onderscheidingen toe aan de deelnemende restaurants.

Beste gerecht - het beste gerecht van alle gerechtjes die geserveerd zijn
Beste deelnemer - het gerecht, de uitstraling, hygiëne, aankleding en vakmanschap bepalen wie de beste deelnemer is van 2019
Themagerecht - het beste gerecht waarin het thema foodswap het beste is verwerkt qua uitstraling en smaakgerecht

Over Texel Culinair

Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt dit jaar plaats op 13, 14 en 15 september in De Koog op Texel. Deelnemende restaurants hebben ieder drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje. Voor deze 16e editie zijn 25 restaurants aangemeld. ‘Kôgertjes’ (€ 2,25 per stuk) zijn het betaalmiddel op Texel Culinair en tijdens het evenement verkrijgbaar in De Koog. Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Sligro-Texel  en de Texelse Bierbrouwerij.

Foto: Liselotte Schoo

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Inauguratie Gastrobar 6 in Den Bosch

De legendarische Brabantse gastvrijheid spatte eraf bij de inauguratie van Gastrobar 6 in Den Bosch op 10 oktober. Beide eigenaren met een serieuze gastronomische curriculum, Freek Broeders en Geert Toebast haalden alles uit de kast om het de vele genodigden naar de zin te maken. Ted Janssen, voo...

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: