Texel Culinair 2019 verwelkomt mystery guest in jury

23 juli 2019 | Thijs Jacobs

 

De jurysamenstelling van Texel Culinair 2019 bestaat dit jaar uit wethouder Hennie Huisman, culinair journalist en Masterchef Marcus Polman, culinair verslaggever Marjolein Hurkmans en foodblogger & influencer Mariëtte van den Brande. Het vijfde jurylid is een op Texel woonachtige mystery guest. De juryleden keuren en smikkelen van alle gerechtjes die de 25 chefkoks, van 13 t/m 15 september, met hun team presenteren. De deelnemende restaurants gebruiken bij voorkeur typisch Texelse ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. De zestiende editie staat geheel in het teken van Foodswap ‘op sien Texels’.

“Ik vind het heel spannend om dit jaar in de jury van Texel Culinair te zitten,” vertelt Mariëtte van den Brande, foodblogger & influencer. “Ik hou zelf erg van goed en lekker eten. Voor mij is het belangrijk dat de ingrediënten van de gerechtjes herkenbaar zijn en ik ben heel erg benieuwd welke ingrediënten de chefkoks gaan vervangen door een ander of gezonder alternatief. Omdat ik al vanaf mijn jeugd op Texel kom, vind ik het een hele eer dat ik ben gevraagd. Jurylid van Texel Culinair is een welkome aanvulling op vele mooie herinneringen.”

’n Aare manier

Ieder jaar kent Texel Culinair een thema. Het thema is een ingrediënt dat gebruikt wordt in een gerecht dat maximaal € 2,25 (1 Kôgertje) mag kosten. Een bijzonder gerechtje voor iedereen dus. Na gans, rund, zeewier en -groenten en vis als thema-ingrediënt is dit jaar gekozen voor de foodswap. Texel Culinair haakt in op de uit Brooklyn overgewaaide trend van foodswap: een ‘andere manier’ van eten klaarmaken, waarbij een ingrediënt vervangen wordt door een ander, gezonder, alternatief. De chefkoks maken bij voorkeur gebruik van Texelse ingrediënten.

Prijzen

De jury van Texel Culinair kent verschillende culinaire onderscheidingen toe aan de deelnemende restaurants.

Beste gerecht - het beste gerecht van alle gerechtjes die geserveerd zijn
Beste deelnemer - het gerecht, de uitstraling, hygiëne, aankleding en vakmanschap bepalen wie de beste deelnemer is van 2019
Themagerecht - het beste gerecht waarin het thema foodswap het beste is verwerkt qua uitstraling en smaakgerecht

Over Texel Culinair

Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt dit jaar plaats op 13, 14 en 15 september in De Koog op Texel. Deelnemende restaurants hebben ieder drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje. Voor deze 16e editie zijn 25 restaurants aangemeld. ‘Kôgertjes’ (€ 2,25 per stuk) zijn het betaalmiddel op Texel Culinair en tijdens het evenement verkrijgbaar in De Koog. Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Sligro-Texel  en de Texelse Bierbrouwerij.

Foto: Liselotte Schoo

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: