Terras niet open: ''De belangstelling was simpelweg te groot''

2 maart 2021 | Thijs Jacobs

Elsemiek Platschorre van Café de Pineut op het Museumplein in Ede wilde oorspronkelijk haar terras vandaag openen, maar zag daar vanaf toen bleek dat er wel heel veel reserveringen en reacties binnenkwamen. "De belangstelling was overweldigend; meer dan 500 bevestigde reserveringen, talloze gemiste oproepen en veel berichten op social media... Het deed ons beseffen dat het niet verantwoord zou zijn om het terras daadwerkelijk te openen."

Potentieel onveilige situatie

Zoveel reacties had de café-eigenaresse niet verwacht: "Ede is best een 'braaf plaatsje', waardoor we op minder belangstelling hadden gerekend. We liepen door de vele reacties het gevaar dat we de veiligheid van de mensen niet konden garanderen. Natuurlijk, ons eigen terras hadden we prima kunnen managen, met inachtneming van alle regels, zoals de anderhalve meter afstand, maar wat gebeurt er als er buiten het terras honderden mensen bijeenkomen? Die verantwoordelijkheid kunnen en willen we niet dragen. Het moet natuurlijk niet één groot feest worden, dat is absoluut niet de bedoeling."

Veel halfbakken acties

Er zijn horecaondernemers die het terras buitenzetten, maar niet openstellen. Een soort symbolische actie. daar doet Platschorre niet aan mee. "Nee, dat zet geen zoden aan de dijk. Er zijn al zoveel halfbakken acties vanuit de horeca, zoveel woorden in de media. Iedereen weet nu wel dat we het zwaar hebben, maar dat neemt niet weg dat ik denk dat de horeca veilig open kan. Dat geldt voor veel sectoren trouwens, en ik denk dat het in een restaurant veiliger kan dan in een park op een supermarkt. Dat de natte horeca, zoals wij, nog moeten wachten, dat begrijp ik ergens wel. Maar dat restaurants ook dicht zijn, terwijl ze hebben laten zien dat ze het prima en veilig kunnen organiseren, dat is onbegrijpelijk wat mij betreft. Er wordt gewoon niet meer naar ondernemers geluisterd door de beleidsmakers en dat is frustrerend."

Voor boetes was Elsemiek niet bang. "Nee, dat was niet de reden om het terras niet open te stellen. We kregen bovendien veel reacties van mensen die ons wilden steunen, zoals van advocaten die gratis juridische bijstand wilden verlenen en van mensen die ons financieel wilden steunen als we een boete zouden krijgen. Het voelde gewoon niet goed om een potentieel onveilige situatie te creëren."
Het duurde wel even voordat de gemeente aan de bel trok, ondanks de grote belangstelling in de media. "Ja, dat verbaasde ons wel een beetje", vervolgt de onderneemster. "Uiteindelijk hebben ze ons gevraagd om het niet te doen, maar dat viel te verwachten. Aan het uitgaanspleintje waar we zitten, zijn meer horecaondernemers actief. De meesten hebben een opening van het terras niet overwogen omdat ze een goede band met de gemeente wilden blijven onderhouden, maar dat station waren wij gevoelsmatig al gepasseerd. We worden al acht maanden aan het lijntje gehouden en er gebeurt weinig. Toch heb ik eindelijk het gevoel dat de gemeente nu in gesprek wil gaan met ons om de mogelijkheden te bekijken. Dat was hiervoor niet aan de orde." Laat dat dan de winst zijn van deze actie, die door velen met grote belangstelling werd bekeken.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Minder gasten, meer omzet? Het kan met de Kleinste keuken

Bij de gefaseerde openstelling van de horeca krijgt elke horeca-ondernemer er mee te maken: je kunt minder gasten ontvangen dan normaal. Des te belangrijker is het om te kijken hoe je de besteding per gast kunt verhogen. De Kleinste keuken helpt hierbij. Met de Kleinste Keuken, een gebruiksvriend ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Corona
Terrassen gaan op 21 april niet open

De terrassen gaan op 21 nog niet open. De voorgenomen versoepelingen zijn met minstens een week opgeschoven, aangezien de besmettingscijfers nu nog te hoog zijn. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft dit bevestigd na het 'Catshuisoverleg' van zondag. De burgemeesters van ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: wordt de horeca eindelijk onderdeel van de oplossing?

Door het mooie weer van vorige week zijn de schellen van de ogen gevallen bij een deel van de burgemeesters, OMT-leden en politiek. Wat wij al lang wisten en verkondigden is waarheid geworden. Bij mooi weer en na een zware winter is er geen houden meer aan en moet de mens eruit. Wij kennen de mens n ...

Corona
Gastvrij Arnhem eerste centrale registratietool voor horeca

Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederl ...

Corona
'Kabinet wil terrassen openen op 21 april'

Het kabinet wil de terrassen op 21 april openen. Ook wil de regering de winkels weer openen. Aanstaande vrijdag buigt het OMT zich over de kwestie. Ook het schrappen van de avondklok ligt op tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover verschillende landelijke media. De versoepelingen hangen a ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: