Tekort aan bourbonvaten zorgt voor problemen vatgerijpte whiskeybieren

22 januari 2018 | Fiona de Lange

Door de wereldwijde grote populariteit van Bourbon whiskey is de productie van vaten niet meer te volgen. De prijs per vat is daardoor de laatste jaren meer dan verdubbel naar ruim $200,-. Vanwege de hoge vatprijs en populariteit van bourbon kiezen destilleerders ervoor om Bourbon steeds langer te laten rijpen en de vaten daarna te hergebruiken voor andere spirits. Hierdoor komen steeds minder vaten op de aftermarket.

Bierbrouwers die al jaren hun bieren laten rijpen op bourbonvaten kunnen nog nauwelijks aan vaten komen. De vaten die nog wel verkrijgbaar zijn, hebben zo'n hoge prijs dat het bier na rijping op deze vaten onbetaalbaar wordt.

Rijpen in bourbonvaten niet te betalen 


Tientallen Nederlandse bierbrouwers gebruiken juist bourbonvaten omdat deze vaten slechts één keer gebruikt zijn en na rijping een specifieke exotische smaak geeft aan het bier van vanille en kokos. Michel Ordeman, voorzitter CRAFT: De laatste jaren zie je veel Nederlandse onafhankelijke bierbrouwers barrel agen, oftewel bier in vaten laten rijpen. Ik heb de prijs van bourbonvaten zien stijgen van 75 dollar naar nu boven de 200. De bourbonvaten zitten nu op een vergelijkbaar niveau als Europese vaten van whisky, port etc. Aging is kostbaar door de dure vaten en de hoge bewerkelijkheid. Gelukkig zijn er liefhebbers, die bereid zijn om de meerprijs hiervoor te betalen.


Loterij met recht om te kopen 


Bourbonliefhebber Anne Stokvis van Waar Nederland Eet: “Bourbon is de laatste jaren echt bezig met een opmars. Onlangs was ik in Kentucky. Daar organiseert een slijterij zelfs loterijen voor een bijzondere Pappy van Winkle fles. Alleen met een winnend lot mag je een fles kopen. Verder zie je dat sommige bourbons nauwelijks nog in de winkel te krijgen zijn, maar alleen op internet. Ik ben lid van verschillende Facebookgroepen waar speciale bourbons voor het tiendubbele van de inkoopprijs verkocht worden. Het zijn bizarre taferelen.


Productiestijging 250% 


Sinds 1999 is de bourbon productie met 250% gestegen van 455 duizend vaten naar 1,5 miljoen. Jaar na jaar worden productierecords gebroken. Vatenproducenten verdrievoudigen hun productiecapaciteit. De prijs van het eikenhout waarvan de vaten worden gemaakt vormt hierin een essentieel concurrentie-element. William Larkey, Timber Procurement/Logs Sales/Inventory Manager at Robinson Stave, LLC/East Bernstadt Cooperage, LLC: De vatenproductie is erg competitief op dit moment. Er zijn concurrenten die van tijd tot tijd met vliegtuigen of helicopters over onze productielocatie vliegen om onze voorraden van hout en vaten te inventariseren. Wit eikenhouten bossen worden voor hoge prijzen verkocht. Bedrijven bepalen de prijs afhankelijk van het bij ons beschikbare hout. Deze kosten vertalen zich direct terug in de kosten per vat. Er is momenteel een tekort aan vaten voor nieuwe Bourbon uit Kentucky. De hogere prijs en het te kort van gebruikte vaten in Europa komt daarnaast ook door de populariteit van Bourbon dat tenminste 8 jaar is gerijpt. Deze verkopen het beste. Je ziet minder gebruikte vaten op de markt komen omdat de rijpingstijd is verdubbeld of verdriedubbeld.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: