Team NL door naar Europese finale Bocuse d’Or

16 maart 2018 | Thijs Jacobs

De laatste stap op weg naar de Europese finale is gezet: chef Lars Drost (Ciel Bleu) en commis Mike Klaassen (Ciel Bleu) zijn door de wedstrijdorganisatie van Bocuse d’Or geselecteerd. De Europese finale van de Gastronomische Olympische Spelen vindt plaats in Turijn, Italië op 11 en 12 juni 2018. Team NL hoort bij de 20 Europese landen die de strijd aangaan. 

Het team onder begeleiding van coach Jan Smink (De Librije*) gaan Nederland vertegenwoordigen in Turijn. Het is voor het eerst dat het evenement plaatsvindt in Zuid-Europa. Na edities in Noorwegen, Zwitserland, België, Zweden en Hongarije is het nu de beurt aan Italië, om precies te zijn de noordelijk gelegen regio Piëmont, om de Europese selectieronde van de meest prestigieuze gastronomische wedstrijd te hosten: De Bocuse d’Or.

Turijn

Ter gelegenheid van het Gourmet Expoforum zal het expositiecentrum Oval Lingotto in Turijn voor twee dagen hét mekka van de gastronomie zijn. Deze stad, welbekend om zijn gerenommeerde wijnen en witte truffels en thuisbasis van vooraanstaand culinair erfgoed, is een uitstekende plaats om de beste chefs van Europa te verwelkomen.

Voor de getalenteerde kandidaten zal dit event de laatste stap zijn in de route naar de wereldfinale in Lyon, de thuishaven van wijlen Paul Bocuse, die plaatsvindt in januari 2019, tijdens de vakbeurs Sirha.
 

The saga continues: 20 kandidaten


In 1987 creëerde de driesterrenchef Paul Bocuse een wedstrijd om wereldwijd de beste chefs samen te brengen: jonge, talentvolle chefs die de meest uiteenlopende gerechten bereiden voor een enthousiast publiek om hun vakmanschap en passie te laten zien in 5 uur en 35 minuten. Et voila: Bocuse d’Or was geboren. Over 3 decennia verspreid hebben 15 kandidaten geschiedenis geschreven en de felbegeerde trofee mee naar huis mogen nemen.
 
20 Europese kandidaten zijn geselecteerd uit een veel groter aantal landen dat zich heeft aangemeld. De belangstelling om deel te nemen is zo groot, dat de wedstrijdorganisatie een voorselectie heeft moeten houden en de 20 beste teams heeft geselecteerd. “Als team hebben we er steeds vertrouwen in gehad dat we geselecteerd zouden worden. Als onderdeel van de selectie hebben we films, foto’s van het team en de trainingen aan moeten leveren: de organisatie vraagt veel van de deelnemers. En dat is gaaf! Het team traint elke zondag en woensdagochtend in Ciel Bleu en straks is de trainingskeuken gereed,” aldus coach Jan Smink.

Uiteindelijk gaan 10 teams door naar de wereldfinale in Lyon in januari 2019.
De volgorde voor de Europese finale is inmiddels bekend. Nederland is op de eerste dag aan de beurt. De loting:


Bocuse d’Or


Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Amsterdam Personalia
Hotel Arena stelt nieuwe F&B manager aan

Luuk Rijnders gaat met ingang van 14 januari aan de slag als nieuwe F&B Manager in het viersterren Hotel Arena én het bijbehorende PARK Café-Restaurant in Amsterdam. Rijnders’ motivatie, enthousiasme en oog voor service en gastvrijheid gaat het café-restaurant naar een...

Amsterdam Culinair
Richard Ekkebus na 33 jaar terug in de Nederlandse keuken

Chef Richard Ekkebus is even terug op Nederlandse bodem om op 26 en 27 januari te koken met Joris Bijdendijk in RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum. Richard Ekkebus, afkomstig uit Vlissingen, werd opgeleid door enkele van de grootste driesterrenchefs in Frankrijk waaronder, Pierre Gagnair...

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Achtergronden Culinair
Jubilerend l’Atelier schenkt cheque aan KiKa

Restaurant l’Atelier in Gulpen bestaat 20 jaar. Eigenaren Ellen en Hans Kinkartz hebben dat bijzondere feit zondag 13 januari gevierd. Met een speciale jubileumlunch werd liefst €4500,- opgehaald voor Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Er was voor eigenaren Ellen en Hans Kinkartz ma...

Awards Van der Valk
Restaurant Van der Valk Hotel Hoorn is Restaurant van het Jaar 2018

Restaurant Van der Valk Hotel in Hoorn heeft vorige week de VVV Dinercheque 'Restaurant van het Jaar 2018' Award in ontvangst genomen. Deze prijs werd voor het derde jaar op rij uitgereikt door VVV Nederland, de uitgever van de VVV Dinercheque. "Wij zijn heel blij met deze award"...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: