Sushi maakt sterke opmars door

23 april 2010 |
Sushi maakt sterke opmars door<

Sushi is het nieuwe volksvoedsel in Nederland. Amsterdam telt inmiddels al 80 Japanse restaurants, Rotterdam en Den Haag zitten beide rond de 30 eetadressen. Maar erg Japans is het daar allemaal nog niet. De producten komen vaak uit Thailand, de koks uit China. Toch zal het niet lang meer duren voor de echte Japanse restaurants met sushi hun deuren openen. Niet alleen in de grote steden, maar ook in Friesland, Drenthe, Twente of de Achterhoek. Misschien wel op de plekken waar nu nog de grote Chinese wok-restaurants staan, die hun populariteit zien dalen.

Lange tijd alleen maar chique
De opmars van de Japanse restaurants in Nederland gaat namelijk razendsnel. Eigenaren zijn meestal jonge Chinese ondernemers die een andere weg inslaan dan hun ouders en niet meer de standaard Foe Yong Hai of Babi Pangang willen verkopen.
Wilde je wat jaren geleden sushi eten in Nederland, dan was de keuze beperkt. Er waren wat exclusievere restaurants in Amsterdam en Den Haag, met als chique uitschieter dat van het Okura Hotel in Amsterdam. Maar daar bleef het lange tijd bij.

Sushi wordt goedkoper
Toen kwamen de wat kleinere restaurants. Maar de echte opkomst van Japans eten onder het grote publiek is eigenlijk nog maar net begonnen. ‘Een paar jaar geleden was sushi er alleen voor mensen met een ruime portemonnee. Nu is het eten voor een veel breder publiek, omdat de prijs veel lager is’, zegt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland.

Eten zoveel je lust
Die lage prijzen zijn vooral te danken aan de opkomst van de grote all you can eat-sushirestaurants, die niet alleen de Randstad veroveren, maar zich ook daarbuiten verspreiden. Leg tussen de 20 en 25 euro neer, en je mag bij de all you can eats zoveel sushi, sushi’s, tempura en teppanyaki naar binnen werken als je wilt.


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

"Een concept bewaken vergt scherpte"

Een ijzersterk concept bepaalt het bestaansrecht van je horecaonderneming. De concurrentie in de horeca is moordend. Om te overleven is een eigen identiteit, DNA en karakter noodzakelijk. Een goed concept neerzetten en bewaken is een voortdurend proces, voor iedere ondernemer. De manier waarop Vi...

Opening Restaurant Vega
Nationale Week Zonder Vlees opent pop-up restaurant in samenwerking met Peter Lute

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reserveren voor het Week Zonder Vlees pop-up restaurant, dat van 9 t/m 15 maart tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geopend wordt in Muiden. Het restaurant staat onder leiding van topchef Peter Lute en het team van de Kruidfabriek, die alle gasten met een vege...

Opening Rotterdam
Chef-kok Florian van Dillen opent in maart 2020 eigen restaurant in Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier in Rotterdam krijgt er een nieuwe horecagelegenheid bij. Chef-kok Florian van Dillen opent er een restaurant en bar in het pand van het voormalige restaurant La Stanza. Het bedrijf opent in maart 2020 de deuren en opereert onder de vlag van by FLIPP. Florian van Dillen (29...

Columns Blog
Kan het uit?

Vandaag werd ik benaderd door een landelijke nieuwswebsite. De dame in kwestie had een vraag gerelateerd aan horeca-advies. Of ik in een video mijn mening wilde geven over ‘All you can eat’ restaurants. Hoe ze financieel uitkomen met zo’n concept waar mensen ongelimiteerd eten en d...

Opening Internationaal
Foodhall Scheveningen opent haar deuren [Foto's]

Op de Noordboulevard vind je vanaf dit voorjaar de gloednieuwe Foodhall Scheveningen: een prachtige hal met de look en feel van een levendig en werelds marktplein, waar je kunt genieten van gerechten uit zestien verschillende wereldkeukens. Foodhall Scheveningen is dé locatie voor een hapje e...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: