Sushi maakt sterke opmars door

23 april 2010 |
Sushi maakt sterke opmars door<

Sushi is het nieuwe volksvoedsel in Nederland. Amsterdam telt inmiddels al 80 Japanse restaurants, Rotterdam en Den Haag zitten beide rond de 30 eetadressen. Maar erg Japans is het daar allemaal nog niet. De producten komen vaak uit Thailand, de koks uit China. Toch zal het niet lang meer duren voor de echte Japanse restaurants met sushi hun deuren openen. Niet alleen in de grote steden, maar ook in Friesland, Drenthe, Twente of de Achterhoek. Misschien wel op de plekken waar nu nog de grote Chinese wok-restaurants staan, die hun populariteit zien dalen.

Lange tijd alleen maar chique
De opmars van de Japanse restaurants in Nederland gaat namelijk razendsnel. Eigenaren zijn meestal jonge Chinese ondernemers die een andere weg inslaan dan hun ouders en niet meer de standaard Foe Yong Hai of Babi Pangang willen verkopen.
Wilde je wat jaren geleden sushi eten in Nederland, dan was de keuze beperkt. Er waren wat exclusievere restaurants in Amsterdam en Den Haag, met als chique uitschieter dat van het Okura Hotel in Amsterdam. Maar daar bleef het lange tijd bij.

Sushi wordt goedkoper
Toen kwamen de wat kleinere restaurants. Maar de echte opkomst van Japans eten onder het grote publiek is eigenlijk nog maar net begonnen. ‘Een paar jaar geleden was sushi er alleen voor mensen met een ruime portemonnee. Nu is het eten voor een veel breder publiek, omdat de prijs veel lager is’, zegt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland.

Eten zoveel je lust
Die lage prijzen zijn vooral te danken aan de opkomst van de grote all you can eat-sushirestaurants, die niet alleen de Randstad veroveren, maar zich ook daarbuiten verspreiden. Leg tussen de 20 en 25 euro neer, en je mag bij de all you can eats zoveel sushi, sushi’s, tempura en teppanyaki naar binnen werken als je wilt.


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: parelhoen en guilty pleasures

Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS heeft volgens mij direct op het moment dat hij te horen kreeg dat de horeca moest sluiten, besloten om te gaan bezorgen. Ik volg hem op Instagram en een diepe buiging voor zijn organisatorische kwaliteiten. Over de duizend gerechten gingen de afgelopen dagen doo...

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Een 'gedwongen' test-case

Mark en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een tweede restaurant te openen: 'Fernando’s kookt'. Een restaurant waar we op een toegankelijke manier comfort-food willen aanbieden. Zowel in het restaurant, als afhaal- én bezorgdienst. Het is voor nu nog verre toekomstm...

Rotterdam
De Euromast is verkocht

Bijna 20 jaar geleden begon Willem Tieleman met het exploiteren van de de Euromast, iconisch silhouette in de skyline van Rotterdam. In 2016 was het tijd voor een nieuwe stap, en dat was eigenaar van het imposante bouwwerk worden. Investeringen die voor die tijd niet werden gedaan, konden nu volo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: