Stuyver, wijnbar en restaurant, opent in Amsterdam

Auteur: Redactie
Gastronomie 23 september 2021
Stuyver, wijnbar en restaurant, opent in Amsterdam

De hoofdstedelijke horeca wordt in december verrijkt met Stuyver, een wijnbar en restaurant in één. In een historisch pand aan de Prinsengracht 422 komt in het souterrain een wijnbargedeelte en op de bel-etage een restaurant met zo’n 40 zitplaatsen en een open keuken waaraan kan worden gegeten. Eigenaren Sander Bierenbroodspot, Sabas Joosten en Timo van der Stad staan te springen om aan de slag te gaan.

Wijn

Wanneer de deuren in december opengaan wordt bij binnenkomst meteen duidelijk dat alles bij Stuyver om wijn draait. Direct valt je oog op de wijnkamer: een prachtige – geconditioneerde - ruimte waarin de mooiste flessen liggen te wachten om openmaakt te worden. De wijnkaart -samengesteld door Sabas Joosten (ruim acht jaar De Librije) - leest weg als een mooi verhaal. ‘’Het mooiste dat wijn te bieden heeft vind ik in authentieke, ambachtelijk gemaakte wijnen. Wijn is voor mij oneindig interessant en geweldig divers en dat wil ik op de wijnkaart laten zien.’’

Bel-etage

Twee verdiepingen gaat de nieuwe horecazaak tellen. Op de bel-etage komt het restaurant, waar gerechten geserveerd worden die fijn met wijn overweg kunnen. Aan de ervaren chef Sander Bierenbroodspot de taak om hier invulling aan te geven. Bierenbroodspot was onder andere chef de cuisine van De Vrienden van Jacob in Santpoort. ‘’Ik geloof in een eerlijke keuken waar de kwaliteit van producten centraal staat. Goed uitgevoerde bereidingen en mooie sauzen, aandacht voor wijn/spijs met het gevoel van ongedwongen gastvrijheid.’’ Er komt een kaart met voor-, hoofd- en nagerechten waaruit de gast zijn eigen menu kan samenstellen. Eén of meerdere losse gerechten bestellen kan natuurlijk ook. De prijs voor drie gangen komt onder de 40 euro te liggen.

Voor iedereen

Joosten: ‘’We streven naar een wijnkaart die toegankelijk is en eerlijk geprijsd, die dynamiek heeft- met steeds weer nieuwe ontdekkingen- en waarop een ruim aanbod staat aan wijnen per glas.’’ De doorgewinterde liefhebber én de beginnende enthousiasteling is hier aan het goede adres. ‘’Met de inrichting van de wijnkamer (en -kasten) bewaken we de juiste bewaartemperatuur en zorgen we ervoor dat alle wijnen in no-time op de juiste schenktemperatuur zijn’’, vertelt Joosten. ‘’Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de nootachtige, hooiïge tonen van een ontwikkelde witte of juist de bloemige en bessige tonen van een lichte rode wijn bij wijze van spreken het glas uit springen.’’

Souterrain

Wanneer je het souterrain betreedt wil je er niet meer weg. De zaak is nieuw maar oogt tijdloos en heeft ziel. Dit is de plek waar je -voor of na de maaltijd, of allebei- plaatsneemt aan de bar of in een van de fijne zitjes en geniet van mooie wijnen per glas of per fles, in combinatie met happen of kleine bargerechten van de kaart van Sander. Deze ruimte heeft straks een heel eigen sfeer, met afwerking en aankleding die duidelijk verschilt van het restaurant.

Stuyvergevoel

Timo van der Stad is de spontane, bevlogen gastheer. Hij heeft liefde en passie voor hospitality in de breedste zin van het woord. Hij begon zijn carrière in de keuken en maakte daarna de switch naar de voorkant. Zo werkte hij onder andere bij brasserie Carstens. Van der Stad: ‘Bij Stuyver willen we de ervaring die we hebben opgedaan in de gastronomie inzetten om in een laagdrempelige setting kwaliteit te brengen. We gaan voor attente service met aandacht op een losse, open en relaxte manier.’’ Stuyver is nog op zoek naar collega’s voor in de bediening en voor in de keuken. Lijkt het je wat om bij dit nieuwe project aan te sluiten? Neem dan contact op via personeel@stuyveramsterdam.nl.

Overig nieuws