Steur en hertenkalf op menu Bocuse d'Or

2 mei 2016
Steur en hertenkalf op menu Bocuse d'Or

De wedstrijdorganisatie van Bocuse d’Or heeft het wedstrijdschema bekendgemaakt voor de Europese selectiewedstrijd in Budapest op 10 en
11 mei. Het Nederlandse team, dat bestaat uit chef Jan Smink, commis Sander Verhaaf en coach Lars Aukema, zal op woensdag 11 mei in keuken 1 aantreden. Het staat voor de uitdaging om een gerecht met steur en zijn kaviaar en een gerecht met hertenkalf te maken. Tijdens de Europese finale strijden 20 landenteams verdeeld over 2 dagen.

*50% groenten*
Naast de hoofdingrediënten steur en hertenkalf zijn er extra verplichtingen voor de deelnemers. Zo moet het visgerecht voor 50% uit groentegarnituren bestaan. De ingrediënten hiervoor worden door de teams bij elkaar gezocht op de markt van Metro die op de wedstrijdlocatie is opgesteld. Dat betekent dat de teams overal op voorbereid moeten zijn.

Het vleesgerecht moet uit één stuk bestaan en vergezeld gaan van minimaal twee groente-, fruit- of aardappelgarnituren.

De jury zal - naast de smaak - met name letten op originaliteit van de receptuur en respect voor het product. Daarnaast moet de cultuur van het land van herkomst van de teams zichtbaar zijn in bijvoorbeeld smaak, presentatie, kooktechniek of het gebruik van kruiden en specerijen.

*Teamresultaat geeft veel vertrouwen*
Het Nederlandse team traint elke maandag in de tot in detail nagebouwde wedstrijdkeuken bij Dalmolen Horeca en Grootkeukentechniek in het Friese Wolvega. In de showroom is een keuken zodanig ingericht dat Jan en Sander zich optimaal kunnen voorbereiden. Het team heeft onlangs een eerste succesvolle tijdtraining gehad en de gerechten zijn door een aantal bestuursleden geproefd. De resultaten geven veel vertrouwen en laten zien dat het team een goede basis heeft gelegd. Bij het behalen van een plaats bij de eerste elf in Budapest kwalificeert het Nederlandse team zich voor de wereldfinale in januari 2017 in Lyon.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws