Stenden organiseert Guests on Earth congres

20 november 2015 |
Stenden organiseert Guests on Earth congres

Het jaarlijkse Stenden AIHR congres vindt volgende week dinsdag en woensdag plaats. Het congres wordt georganiseerd door onderzoeksinstituut
Academy of International Hospitality Research (AIHR), verbonden aan de Stenden Hotel Management School.

Guest on Earth
Tijdens het congres wil AIHR een gedurfde visie op het begrip ‘gast’ neerleggen waarmee de hele horeca wordt beschouwd als een 'Guest on Earth’. Gastvrijheid is gericht op de gastheer/gast-relatie. ‘Guests on Earth’ refereert aan het idee dat als wij ons op aarde (ons gezamenlijke huis) als goede gasten dienen te gedragen en dat de aarde onze gastheer zal zijn en blijven. Doel van het congres is om wetenschappers, studenten, ondernemers en betrokkenen binnen de gastvrijheids- en toeristische sector bij elkaar brengen. In het Stenden hotel in Leeuwarden komen zij bij elkaar om uitdagingen en oplossingen te zoeken voor een meer duurzame aanpak in deze sector.

Bob-tail en duurzame kroket
Studenten zijn aangemoedigd een bijdrage in te dienen. De tweede dag van de conferentie wordt besteed aan het onderzoek van studenten die een verschil hebben gemaakt in de praktijk. Professor en lector Sustainability in Hospitality and Tourism Elena Cavagnaro: "We zullen verrast worden door de praktische bijdragen die tijdens het congres worden gepresenteerd. Een tipje van de sluier: de bob-tail en de duurzame kroket. De bob-tail is een non-alcoholische cocktail, ontwikkeld en getest door derdejaarsstudenten van Stenden Hotel Management School voor restaurant De Plaets in Burgum. Studenten zullen aangeven hoe zij aan het werk zijn gegaan om dit drankje te ontwikkelen en testen, en na afloop wordt het geserveerd. Zo proeven we ook de duurzame kroket. Een kroket die is gemaakt van paddenstoelen die gekweekt zijn op een duurzame (biologische) wijze op koffiedik. Koffiedik is een restproduct, maar heeft nog veel waarde: zonde om weg te gooien!"

Internationale invalshoek
Het 'Guest on Earth' congres is gewijd aan het verkennen van de grote uitdagingen betreft duurzaamheid waar de horeca momenteel mee wordt geconfronteerd. De centrale vraag hiertoe zal zijn: is de gastvrijheidsindustrie een duurzame en daardoor toekomstbestendige industrie? Duurzaamheid is immers al meer dan 20 jaar een zeer actueel onderwerp. De uitdagingen veranderen echter voortdurend en vragen continue aandacht. De bijdragen van onderzoekers die principes van duurzaamheid, ethiek en/of verantwoordelijkheid in hun werk in de horeca toepassen, worden besproken. Professor Cavagnaro vertelt verder: "Hospitality is een internationaal georiënteerde industrie en het is hierdoor van belang dat het ook vanuit een internationaal invalshoek bekeken en bestudeerd wordt. Stenden is een internationaal georiënteerde hogeschool: mede daardoor is het ons gelukt om gerenommeerde sprekers uit onder andere USA en Nieuw Zeeland naar Friesland te halen."

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
''De eerste doorgroeimogelijkheid is een feit''

Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overhei ...

Achtergronden Internationaal
Just Eat Takeaway gaat supermarktartikelen leveren

Lieferando.de opent zijn deuren voor de levering van supermarkten. Hierdoor is het voor meer dan 12 miljoen gebruikers mogelijk om bijna alles met betrekking tot voedsel en geselecteerde supermarktartikelen te bestellen. Verwacht wordt dat de leveringen gemiddeld 20-30 minuten zullen duren. Het bedr ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: voorsorteren op de toekomst

Ik ben druk met offertes opvragen. Voor een klant die een complexe website moet laten bouwen. En voor wat renovatiewerk aan een ‘oude dame’, een huis uit 1906. Het is een pittige zoektocht om de juiste leveranciers te vinden die de klus kunnen klaren. Je komt de gekste dingen tegen al ...

Gastronomie
Restaurant Intens haalt sterrenkwaliteit in huis

Positieve energie doorgeven en in verbinding blijven met je medewerkers en je gasten. Dát is in coronatijd, als je hotel en restaurant gesloten is, best een uitdaging. Je kunt er dan voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten óf je denkt in kansen en mogelijkheden. Restaurant Int ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Interview
''Positief vooruit blijven kijken naar de toekomst''

Pablo van Dick (openingsfoto), Linda Hogerhorst en Hertzog Olivier (foto onderaan artikel) runnen het restaurant Eet-Lokaal aan de Markt-Wittenburgstraat in Zevenaar. De horeca, die voor een lange tijd gesloten was, mag sinds 28 april 2021 weer gedeeltelijk open. Pablo van Dick en Hertzog Olivier ve ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: