Opperste concentratie tijdens halve finale

24 maart 2011 |
Opperste concentratie tijdens halve finale<

De inspanning en concentratie is van de gezichten van de leerling-gastheren, -vrouwen en leerling-koks af te lezen tijdens de halve finale van het SVH Nationaal Kampioenschap Horeca op 24 maart bij de Skills Masters in Ahoy Rotterdam. De twintig deelnemers die als beste uit de voorrondes zijn gekomen vertonen hun kunsten in de dynamische omgeving van de Skills Masters waar diverse beroepen zich manifesteren.



Visitekaartje op tafel
Van tevoren hebben de leerling gastheren en -vrouwen in samenwerking met de leerling-koks besloten welke spijswijncombinatie er wordt gereserveerd tijdens de uitgebreide lunch waarbij hun 'skills' worden beoordeeld. Ook de tafels zijn helemaal gedekt door de leerlingen zelf en voorzien van een eigen signatuur. Zo heeft de een de tafel voorzien van een visitekaartje van zijn leerwerkbedrijf Restaurant de Bokkedoorns en kiest een ander voor een plateau met chocolaatjes en kaarsjes. Het thema 'fair trade' is ook doorgevoerd op de tafels in de vorm van verse groenten en fruit. De leerling-koks die aan de halve finales deelnemen konden zich voorbereiden op drie van de vier gangen. De tweede gang, het groentegerecht, wordt gemaakt op basis van improvisatie, dit resulteert in verrassende combinaties van 'vergeten groenten'.





Lastige oesters
Ondanks wat gezonde spanning is het goed toeven aan tafels van de leerling gastheren en -vrouwen. Broodjes worden netjes tussen vork en lepel opgepakt en op het bordje gelegd. Natuurlijk willen de broodjes net niet meewerken wanneer er een jurylid meekijkt, maar de motivatie en goede bedoelingen zijn van de gezichten van de gastheren en -vrouwen af te lezen. De gekozen gerechten vergen af en toe veel energie van de leerling gastheer -vrouw en het product. Zo duurt het even voor de oester zich van zijn schild laat bevrijden. Vervolgens wordt met mes en vork getracht de zoutkorst van de zeebaars af te bikken. Een jurylid tipt de leerling gastvrouw om een volgende keer een beiteltje mee te nemen. “Goeie tip!” antwoordt ze. “De communicatie tussen kok en gastvrouw had iets beter gekund op het gebied van de zeebaars.” merkt jurylid Eduard van der Toolen op. “De nervositeit valt mee vandaag,” vervolgt hij. “Meestal gaat er van alles mis bij zo'n eerste halve finale," merkt een ander jurylid op, “vandaag verliep alles over het algemeen heel soepel. De lunch liep natuurlijk wel wat uit, daar zullen we morgen meer op letten.”



Leerling-kasteleins
In het naastgelegen domein worden de leerling-kasteleins kort toegesproken voor de winnaars worden bekendgemaakt. “Als je iemand aanspreekt die je niet kent moet je niet te amicaal zijn." 'Out of the box denken' is een andere tip voor de leerlingen. Een jurylid merkt op:“Ik heb expres geen tipjes voor de theezakjes voor jullie klaargezet en ik heb maar een van jullie horen zeggen: 'Ik kan geen tipje vinden voor het theezakje maar ik heb wel een espresso schoteltje voor u.'" Een actieve open houding is goed en werd bij alle leerling-kasteleins gesignaleerd. “Probeer iets meer te ontspannen tijdens de finale,” geeft een jurylid de winnaar nog mee, die op dat moment nog niet bekend is.



De bekendmaking van de dagwinnaars
Iedereen wordt opgeroepen om naar het restaurant te komen het moment van tromgeroffel en applaus is aangebroken, de winnaars worden bekend gemaakt. Romana Brok van Café de Lollipop sleept de prijs voor dagwinnaars van de leerling-kasteleins in de wacht. Glunderend neemt ze van jurylid Marlika bloemen en een oorkonde in ontvangst. Dan is het de beurt aan de leerlingen gastheer en -vrouw, wie mogen er deelnemen aan de finale op zaterdag? De derde plek is voor Geert Lommen van De Aubergine, Henk Jan Molenaar staat op nummer twee en de dagwinnaar is gastheer Niek Groen van Restaurant de Bokkedoorns, die zijn gasten bediende met witte handschoentjes. Het niveau van de leerling-koks lag heel dicht bij elkaar, “dus het kan best zo zijn dat de nummers vier en vijf morgenmiddag nog worden gebeld om ook deel te nemen aan de finale, houd je telefoon goed in de gaten tussen 17:00uur en 18:00uur,” waarschuwt een jurykok. Leerling-kok Bas van Kranen van Restaurant Bretelli staat op drie, het zilver is voor Raymond Plat van De Lindenhof en Ollie Schuiling van Restaurant de Leest gaat er met de eerste prijs vandoor.



Goede voorbereiding is het halve werk
Had dagwinnaar leerling gastheer Niek Groen verwacht dat hij in de prijzen zou vallen? Niek: “Ik had mij heel goed voorbereid. De afgelopen maand heb ik veel verschillende wijnen geproefd bij mijn stagewerkplek de Bokkedoorns. Thuis had ik een grote augurk gemaakt die ik als decoratie bij de tafel had gelegd. Het service had ik vaak geoefend en het verliep soepel,” aldus een trotse dagwinnaar.

Morgen is het tijd voor de tweede halve finale, het blijft nog even ongewis wie er zaterdag met de eretitels vandoor gaan. Zaterdag berichten wij u wie er met de eretitels vandoor gaan, tot die tijd blijft het nog even spannend...




Eline Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Nice 'n Easy
Seafood Bar Je m'en Fish uit Gent brengt zeevruchten met een twist

De Frans-Engelse woordspeling zegt het eigenlijk allemaal. In de Gentse seafood bar ‘Je m’en Fish’ hoef je geen net pak te dragen om een oester te degusteren. Hier krijg je kwaliteit uit de zee die je zelfs staand aan de bar kan verorberen. Drie jongelui die hun job als advocate...

Culinair Nice 'n Easy
Rik Jansma en Laurens Samsen (Basiliek) in gesprek over convenience

De kwaliteit van veel ‘gemaksproducten’ is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Toch blijft koken vooral een ambacht. In sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gaan eigenaar en sterrenchef Rik Jansma en zijn pupil Laurens Samsen het gesprek aan. Convenienceproducten, halffabricate...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Achtergronden Vega
Eet Geen Dierendag: hoe vier jij het?

Elk jaar op 4 oktober vertroetelen we onze trouwe viervoeters. Het kan niet op: van extra lange wandelingen tot enorme botten, cadeautjes en zelfs hele taarten. Dit jaar viert Wakker Dier alweer voor de 10e keer Eet Geen Dierendag en maken we er ook voor onszelf een feestje van. We vieren deze bijzo...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: