Slakken en saté in nieuwe bistro in Ede

11 augustus 2017 | Thijs Jacobs

Als je het hebt over de Franse keuken, dan heb je het over Bistro Twaalf 14. Het vernieuwde, blauwe pand aan de achterkant van het politiebureau op de Stationsweg 12-14 in Ede, serveert op en top Franse gerechten. Of toch niet helemaal?

Bistro Twaalf 14 is nieuw in Ede. Alhoewel ‘nieuw’ in dit geval betrekkelijk is. Eigenaar en chef-kok Michael Oosthout is een oude bekende in het bedrijf. "Mijn moeder is hier ooit begonnen met ‘Le Papillon’. En de laatste jaren was zij de eigenaresse van ‘Anders en co’. Ik werkte al vanaf mijn 14e jaar in het bedrijf, ik ben er gestart als afwasser. Na mijn vakopleiding in Wageningen begon ik ook steeds meer te koken. En ik leerde toen, zo’n 20 jaar geleden, mijn partner Brigitte Hendriks kennen. Zij gaat ook helpen bij Bistro Twaalf 14. Uiteindelijk sta ik nu dus als chefkok in mijn eigen bistro met 20 jaar ervaring in mijn rugzak."

Toppers blijven gewoon

In het restaurant worden Franse gerechten geserveerd met een knipoog naar ‘Hollandse glorie’. "Onze toppers blijven gewoon,’’ vertelt Brigitte Hendriks. ,,Zo staan we in de wijde omgeving bekend om onze slakken en daar gaan we echt niets aan veranderen. Net als de tournedos en de echte Franse uiensoep. Maar ondanks dat we een Franse bistro zijn, blijven we ook die lekkere, zelfgemaakte saté serveren waar zoveel van onze gasten fan van zijn.’’

Geen beperkingen

Michael Oosthout heeft met de benaming van zijn restaurant richting gegeven aan wat de gast mag verwachten. Maar zich totaal beperken, dat zit er niet in bij de creatieve chef. "Nee, maar daar vind ik het ook allemaal te leuk voor. Ik wil mijn gasten wel kunnen verrassen. Als ik tijdens het inkopen iets tegenkom waarvan ik weet dat ik er mensen blij mee maak, dan neem ik dat mee."

Geen zin om te koken

Oosthout vervolgt: "Ik wil ook dat mensen bij ons aan kunnen schuiven als ze gewoon even geen zin hebben om te koken. Maar daar hebben we een weg in gevonden. Op woensdag, donderdag en vrijdag serveren we een plat du jour. Een lekker bord eten dat nog scherper geprijsd is. En dat kan van alles zijn. Het is speciaal bedoeld voor mensen die zelf even geen zin of tijd hebben om te koken maar ook niet heel uitgebreid uit eten willen gaan. Die plat voldoet wel aan de constante kwaliteit die we leveren. Daaraan doen we nooit concessies.

Aanvullend op de plat du jour pakken we in het weekend uit met specials. Beide gerechten, de plat du jour en de weekendspecial gaan buiten de kaart om. Zo kan ik lekker actief bezig blijven en meer gasten bedienen met wat zij lekker vinden. En daar gaat het uiteindelijk om. Mensen blij maken, laten genieten en even helemaal ‘ontzorgen’.’’

Kijk voor meer informatie op www.bistrotwaalf14.nl. Tekst en foto: Ted Walker.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca Opening
HMSHost zoekt stadscentrum Utrecht op en opent zaken

Na de luchthavens Amsterdam Airport Schiphol en Rotterdam The Hague Airport en Designer Outlet Roermond, maakt horeca-exploitant HMSHost International een strategische stap naar een stadscentrum. In de Stadskamer in het Utrechtse Hoog Catharijne opende HMSHost drie concepten; LEON, Comptoir Libanai...

Tech
Dit is waarom ook jouw bedrijf Facebook Messenger moet gebruiken

Facebook Messenger is niet meer weg te denken uit de hedendaagse communicatie tussen zowel consumenten als met bedrijven. Maar kun je daar nou constructief mee aan de slag gaan? In deze infographic lees je waarom je als bedrijf op Facebook Messenger aanwezig moet zijn en hoe je dat het beste kunt do...

Culinair Internationaal
10 restaurants om voor naar New York te reizen

Dat New York oneindig veel goede restaurants telt is geen geheim meer. In deze stad ontstaan food trends die over de hele wereld worden gekopieerd. Maar welke restaurants zijn nou echt de moeite waard en zo bijzonder om speciaal naar New York voor af te reizen? Foodies en lekkerbekken opgelet, deze ...

Achtergronden Internationaal
De wereld rond met de beste gin tonics

Vandaag vieren we wereldwijd International Gin & Tonic Day. Gelukkig heeft de gin tonic het ver geschopt sinds het Britse leger het in India bedacht als medicijn tegen malaria. De grote buzz is in Amsterdam inmiddels voorbij, maar in de rest van Nederland groeit de populariteit van gin tonic nog...

Events Chefs
Bilderberg sterrenchefs koken Escoffier

Restaurant The Park – inspired by Erik van Loo – Staat in de periode van 13 tot en met 23 november in het teken van Auguste Escoffier. De Michelin sterrenchefs van 4 gerenommeerde Bilderberg restaurants brengen een ode aan Auguste Escoffier (1846-1935). Deze Franse chefkok legde de &lsqu...

Chefs
Sterrenchefs geven gerechten prijs in kookboek voor voedselbank

Vandaag is het boek Fijnproeven in Nederland verschenen. Een culinair kompas dat de lezer wegwijs maakt in de top van de Nederlandse gastronomie. Aan het boek werkten 35 sterrenchefs mee, die minimaal één michelinster hebbe. Zij geven allemaal een gerecht prijs, zodat ook thuis gekookt...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: