Slakken en saté in nieuwe bistro in Ede

11 augustus 2017 | Thijs Jacobs

Als je het hebt over de Franse keuken, dan heb je het over Bistro Twaalf 14. Het vernieuwde, blauwe pand aan de achterkant van het politiebureau op de Stationsweg 12-14 in Ede, serveert op en top Franse gerechten. Of toch niet helemaal?

Bistro Twaalf 14 is nieuw in Ede. Alhoewel ‘nieuw’ in dit geval betrekkelijk is. Eigenaar en chef-kok Michael Oosthout is een oude bekende in het bedrijf. "Mijn moeder is hier ooit begonnen met ‘Le Papillon’. En de laatste jaren was zij de eigenaresse van ‘Anders en co’. Ik werkte al vanaf mijn 14e jaar in het bedrijf, ik ben er gestart als afwasser. Na mijn vakopleiding in Wageningen begon ik ook steeds meer te koken. En ik leerde toen, zo’n 20 jaar geleden, mijn partner Brigitte Hendriks kennen. Zij gaat ook helpen bij Bistro Twaalf 14. Uiteindelijk sta ik nu dus als chefkok in mijn eigen bistro met 20 jaar ervaring in mijn rugzak."

Toppers blijven gewoon

In het restaurant worden Franse gerechten geserveerd met een knipoog naar ‘Hollandse glorie’. "Onze toppers blijven gewoon,’’ vertelt Brigitte Hendriks. ,,Zo staan we in de wijde omgeving bekend om onze slakken en daar gaan we echt niets aan veranderen. Net als de tournedos en de echte Franse uiensoep. Maar ondanks dat we een Franse bistro zijn, blijven we ook die lekkere, zelfgemaakte saté serveren waar zoveel van onze gasten fan van zijn.’’

Geen beperkingen

Michael Oosthout heeft met de benaming van zijn restaurant richting gegeven aan wat de gast mag verwachten. Maar zich totaal beperken, dat zit er niet in bij de creatieve chef. "Nee, maar daar vind ik het ook allemaal te leuk voor. Ik wil mijn gasten wel kunnen verrassen. Als ik tijdens het inkopen iets tegenkom waarvan ik weet dat ik er mensen blij mee maak, dan neem ik dat mee."

Geen zin om te koken

Oosthout vervolgt: "Ik wil ook dat mensen bij ons aan kunnen schuiven als ze gewoon even geen zin hebben om te koken. Maar daar hebben we een weg in gevonden. Op woensdag, donderdag en vrijdag serveren we een plat du jour. Een lekker bord eten dat nog scherper geprijsd is. En dat kan van alles zijn. Het is speciaal bedoeld voor mensen die zelf even geen zin of tijd hebben om te koken maar ook niet heel uitgebreid uit eten willen gaan. Die plat voldoet wel aan de constante kwaliteit die we leveren. Daaraan doen we nooit concessies.

Aanvullend op de plat du jour pakken we in het weekend uit met specials. Beide gerechten, de plat du jour en de weekendspecial gaan buiten de kaart om. Zo kan ik lekker actief bezig blijven en meer gasten bedienen met wat zij lekker vinden. En daar gaat het uiteindelijk om. Mensen blij maken, laten genieten en even helemaal ‘ontzorgen’.’’

Kijk voor meer informatie op www.bistrotwaalf14.nl. Tekst en foto: Ted Walker.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Blog
Actie borstvoeding geven in het openbaar: is dat nog nodig?

In de Wereld Borstvoeding Week is het Voedingscentrum de uitdaging aangegaan om Den Haag borstvoedings-vriendelijk(er) te maken. Is dat nodig? Wij denken van wel. Bijna een derde van de vrouwen (30,5%) voelt zich namelijk niet prettig bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid, zoals...

Politiek KHN
Voorzitter KHN roept burgemeesters op om beter samen te werken met horeca

Robèr Willemsen, de voorzitter van KHN, roept in zijn blog politici (en met name burgemeesters) op om constructiever met horecaondernemers samen te werken. Hieronder lees je zijn blog. Als horeca staan we middenin de samenleving. Dat hoef ik u als KHN-ondernemer niet uit te leggen. Wij z...

Regelgeving
Restaurant krijgt boete van 10.000 euro

Chinees-Indisch restaurant Sing-Long in Zwolle moet een boete van 10.000 euro betalen. Dit blijkt uit de uitspraak van de rechtbank in Zwolle eerder deze week. Het restaurant heeft familieleden in dienst die, naast loon, ook kost en inwoning krijgen. De kost en inwoning werden als onderdeel van...

Internationaal
Lijst van schone en vieze horeca in Frankrijk

De Franse overheid controleert de horeca op naleving van geldende regels met betrekking tot hygiëne. De keuringsdienst heeft nu de bevindingen geopenbaard, dus wie Frankrijk bezoekt, kan via deze weg de horeca checken op netheid. Op deze website vind je de beoordelingen. Overigens moesten...

Wijn
Duurdere wijn smaakt echt beter

Duurdere wijn wordt vaker beoordeeld als betere wijn, zelfs als deze wordt vergeleken met een identieke wijn waar een lager prijskaartje aan hangt. Duitse wetenschappers hebben hier bewijs voor gevonden. Eerdere psychologische studies gaven al aan dat ons brein op deze wijze functioneert, en dit ond...

Regelgeving Amsterdam
Ook hotels en restaurants kunnen vergunning verliezen bij overlast

Ook een hotel of restaurant kan zijn vergunning kwijtraken in Amsterdam, wanneer het 'onmiskenbare overlast' veroorzaakt en drie keer in de fout gaat. Dat gebeurt nu al bij andere horecagelegenheden, zoals cafés. Three strikes... De VVD vindt dat diezelfde regels (de 'three...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: