Slakken en saté in nieuwe bistro in Ede

11 augustus 2017 | Thijs Jacobs

Als je het hebt over de Franse keuken, dan heb je het over Bistro Twaalf 14. Het vernieuwde, blauwe pand aan de achterkant van het politiebureau op de Stationsweg 12-14 in Ede, serveert op en top Franse gerechten. Of toch niet helemaal?

Bistro Twaalf 14 is nieuw in Ede. Alhoewel ‘nieuw’ in dit geval betrekkelijk is. Eigenaar en chef-kok Michael Oosthout is een oude bekende in het bedrijf. "Mijn moeder is hier ooit begonnen met ‘Le Papillon’. En de laatste jaren was zij de eigenaresse van ‘Anders en co’. Ik werkte al vanaf mijn 14e jaar in het bedrijf, ik ben er gestart als afwasser. Na mijn vakopleiding in Wageningen begon ik ook steeds meer te koken. En ik leerde toen, zo’n 20 jaar geleden, mijn partner Brigitte Hendriks kennen. Zij gaat ook helpen bij Bistro Twaalf 14. Uiteindelijk sta ik nu dus als chefkok in mijn eigen bistro met 20 jaar ervaring in mijn rugzak."

Toppers blijven gewoon

In het restaurant worden Franse gerechten geserveerd met een knipoog naar ‘Hollandse glorie’. "Onze toppers blijven gewoon,’’ vertelt Brigitte Hendriks. ,,Zo staan we in de wijde omgeving bekend om onze slakken en daar gaan we echt niets aan veranderen. Net als de tournedos en de echte Franse uiensoep. Maar ondanks dat we een Franse bistro zijn, blijven we ook die lekkere, zelfgemaakte saté serveren waar zoveel van onze gasten fan van zijn.’’

Geen beperkingen

Michael Oosthout heeft met de benaming van zijn restaurant richting gegeven aan wat de gast mag verwachten. Maar zich totaal beperken, dat zit er niet in bij de creatieve chef. "Nee, maar daar vind ik het ook allemaal te leuk voor. Ik wil mijn gasten wel kunnen verrassen. Als ik tijdens het inkopen iets tegenkom waarvan ik weet dat ik er mensen blij mee maak, dan neem ik dat mee."

Geen zin om te koken

Oosthout vervolgt: "Ik wil ook dat mensen bij ons aan kunnen schuiven als ze gewoon even geen zin hebben om te koken. Maar daar hebben we een weg in gevonden. Op woensdag, donderdag en vrijdag serveren we een plat du jour. Een lekker bord eten dat nog scherper geprijsd is. En dat kan van alles zijn. Het is speciaal bedoeld voor mensen die zelf even geen zin of tijd hebben om te koken maar ook niet heel uitgebreid uit eten willen gaan. Die plat voldoet wel aan de constante kwaliteit die we leveren. Daaraan doen we nooit concessies.

Aanvullend op de plat du jour pakken we in het weekend uit met specials. Beide gerechten, de plat du jour en de weekendspecial gaan buiten de kaart om. Zo kan ik lekker actief bezig blijven en meer gasten bedienen met wat zij lekker vinden. En daar gaat het uiteindelijk om. Mensen blij maken, laten genieten en even helemaal ‘ontzorgen’.’’

Kijk voor meer informatie op www.bistrotwaalf14.nl. Tekst en foto: Ted Walker.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Culinair
Coperto Restobar in Zwolle is erkend met een Bib Gourmand

Chef-kok Remco Jansen en zijn brigade zijn er dolgelukkig mee: “Al sinds de opening twee jaar geleden hebben we de ambitie om op dit niveau te acteren. We konden niet gelukkiger zijn nu het is gelukt om daadwerkelijk beloond te worden met een Bib.” De nieuwe Bib Gourmand restaurantgid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: