Siciliaans talent in de keuken van 5&33

19 augustus 2016 | Thijs Jacobs

Dat je in Amsterdam overheerlijke truffelpasta en tiramisú kunt bestellen bij 5&33 Kitchen, is al jaren bij locals bekend. De mediterrane keuken met sterke Italiaanse invloeden van 5&33 in art’otel amsterdam is er een van niveau.

Roots

Aan het roer staat de Siciliaanse Nadia Frisina, die op weergaloze wijze haar roots in de gerechten verwerkt. Italië is bekend als een van de landen die de mediterrane keuken heeft gevormd en wordt zelfs door Unesco als cultureel erfgoed aangeduid. Op het 5&33 menu staan daarom veel seizoensgebonden verse groenten en fruit, pasta’s, vis en olijfolie. De pasta is ongelofelijk populair en wordt dagelijks – evenals het brood – vers en met de hand gemaakt.

Toprestaurants

Nadia heeft haar Italiaanse kookkunsten geperfectioneerd in eigen land, toen ze in de restaurants van verschillende vijfsterrenhotels werkte. Daarna is ze al snel uitgevlogen om haar vernieuwende visie op de Italiaanse keuken te delen met de rest van de wereld. Ze werkte in toprestaurants in o.a. Peking, Macau, Londen en New York, en werd uitgeroepen tot meesterchef van het exclusieve resort van fashionmerk ‘Iceberg’.

Nu zet ze haar Siciliaanse roots in voor de 5&33 Kitchen, gewoon in Amsterdam! Zo heeft ze bijvoorbeeld couscous op de kaart gezet: een ingrediënt dat wordt gezien als typisch Marokkaans, maar is naar Sicilië gebracht door de Moren in de 11e eeuw en werd snel opgenomen in de traditionele keuken van het eiland. Nadia en haar team zijn echte ambassadeurs van het rijke erfgoed van de Italiaanse keuken. Zij streven ernaar het verhaal van Sicilië en Italië te vertellen met recepten van oudsher maar dan met een moderne twist.

Authentieke recepten

Nadia: 'Sommige recepten zijn zelfs 800 jaar oud en zijn van moeder op dochter doorgegeven. Ik ben trots op mijn achtergrond en probeer dit ook zo goed mogelijk in de gerechten te verwerken, evenals de jarenlange ervaring die ik heb opgedaan in verschillende restaurants wereldwijd.'

Als echte truffelkoningin laat Nadia om de dag verse truffels uit Italië komen. Hiermee wordt de Tagliolini met vers truffelschaafsel bereid. Dit gerecht maakt ze compleet met boter en Parmezaanse kaas. Een echte delicatesse voor iedereen die gek is op truffels! Risotto carnaroli Naast de truffelpasta heeft Nadia nog meer favorieten op het menu. Een van de signature dishes die Nadia heeft toegevoegd aan het menu is de risotto carnaroli, met seizoensgebonden groenten en Parmezaanse kaas. Deze wordt gemaakt met de uitstekende rijstkorrels van Lombardy, uit NoordItalië.

Lokale producten

Nadia gebruikt lokale en regionale producten waar mogelijk, als onderdeel van Italiaanse traditie om zo lokaal mogelijk te werken, maar vertaalt dit altijd naar mediterrane gerechten met Siciliaanse invloeden. Tot slot het dessert: volgens Nadia kan een heerlijke tiramisú niet ontbreken om de Italiaanse avond compleet af te maken. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: