Overtredingen schoonmaakbedrijven fastfoodketens

18 maart 2015 |
Overtredingen schoonmaakbedrijven fastfoodketens<

Schoonmaakbedrijven die werken voor landelijke fastfoodketens worden verdacht van verschillende
overtredingen. Dit blijkt uit een deze week gehouden controle van de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en IND bij dertien fastfoodfilialen. In februari werden ook al zes filialen gecontroleerd. De vermoedelijke overtredingen betreffen uitkeringsfraude, belastingfraude, Arbeidstijdenwet en Wet minimumloon.

Franchise
De vestigingen lagen verspreid in het land. De controle was expliciet gericht op franchisevestigingen van de fastfoodketens. Uit risicoanalyses blijkt dat bij franchiseondernemingen de kans op overtredingen groter is. Gesprekken die eerder door de Inspectie SZW en de Belastingdienst zijn gevoerd met de moederbedrijven om deze overtredingen bij de schoonmaakbedrijven te voorkomen, hebben volgens de Inspectie nog niet het gewenste resultaat.

Urenopgave niet correct
In totaal zijn er bij de laatste controle 32 schoonmakers gecontroleerd. Meerderen van hen hadden een uitkering. Het vermoeden bestaat dat niet in alle gevallen een juiste urenopgave aan de uitkeringsinstanties is gedaan. Verder bleek sprake van een onjuiste of onvolledige urenregistratie en is vermoedelijk de Arbeidstijdenwet overtreden. Ook worden onderzoeken op basis van de Wet minimumloon gestart omdat sprake zou zijn dat niet alle gewerkte uren worden uitbetaald. Dit geldt ook voor de uitbetaling van vakantiegeld.

Uitbuiting
De Inspectie SZW, de Belastingdienst, UWV, IND en gemeenten werken samen om uitbuiting van werknemers, verdringing op de arbeidsmarkt, belastingfraude, migratiefraude en oneerlijke concurrentie in de schoonmaaksector aan te pakken. De controles richten zich met name op schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers die bewust de grenzen van de wet zoeken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Amsterdam
PRESSROOM Amsterdam wint drie World Luxury Restaurant Awards

PRESSROOM Amsterdam, het restaurant van INK Hotel Amsterdam - MGallery, valt in de prijzen en wint maar liefst drie World Luxury Restaurant Awards. Het restaurant staat onder leiding van F&B Manager Ruth Engels-Siegers, vorig jaar door de vakjury van AF&BM benoemd tot 'F&B profession...

Economie Bezorgen
Thuisbezorgd laat restaurants opbieden om een hogere ranking te krijgen

Thuisbezorgd past haar verdienmodel aan en gaat restaurants een hogere plek op de ranglijst laten kopen. De horecaondernemer moet hiervoor tussen de vijftig cent tot negen euro per order neertellen. Ondernemers spreken al voorzichtig over machtsmisbruik. Het 'opbieden' is nog in de testfase,...

Columns Blog
Column Sico de Moel: cadeaukaart

Meneer wilde afrekenen met een stapeltje van 6 cadeaukaarten. Bij mij kun je betalen met een cadeaukaart, maar niet met zes. Gasten met een cadeaukaart zijn soms wat angstig, ze melden het atijd al bij hun reservering, bij aankomst vragen ze nog een keer of ze echt wel met hun cadeaukaart kunnen ...

trends Bier
Nationaal bieronderzoek: foodpairing steeds populairder

De Nederlandse consument staat open voor het groeiende aantal nieuwe biersoorten dat verkrijgbaar is in de horeca en supermarkt. Maar als men dan kiest, zijn een bekende smaak en een al eerder gedronken merk doorslaggevend. De bierdrinker zoekt vanuit die zekerheid naar nieuwe ervaringen. Ook foodpa...

Opening
Opening Franklin: Zeeuwse charme in Middelburg [foto's]

In een monumentaal pand uit 1752 in de oude binnenstad van Middelburg heeft Brasserie Franklin recentelijk haar deuren geopend. De brasserie is onderdeel van Boutique Hotel Franklin die samen met de eerste cocktailbar van Zeeland, Sir Franklin, op 10 augustus 2019 wordt geopend. In dit nieuwe bou...

Internationaal Michelin
Le Jules Verne toegetreden tot Relais & Châteaux

Het wereldberoemde restaurant op de tweede verdieping van de Eiffeltoren ‘Le Jules Verne’ is per 1 juli toegetreden tot Relais & Châteaux, de wereldwijde vereniging van exclusieve hotels en restaurants. Het restaurant wordt geleid door de Franse topchef Fre?de?ric Anton, die ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: