Schaafsma blij met JRE-nominatie: ‘Dit sluit goed aan bij wat we doen’

15 februari 2017 | Roy Spijker

Chef-kok Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos in Leeuwarden is genomineerd voor een JRE Eco-friendly Award. Dit is een Europese prijs voor restaurants die bezig zijn met milieubewust ondernemen. Samen met negen andere chefs uit Europa maakt Schaafsma kans op de prijs.

Schaafsma is blij met de nominatie: “Dit is heel erg leuk. Het sluit goed aan bij wat wij doen; duurzaam en milieubewust ondernemen. Bij ons krijgt de gast elke avond wat de pot schaft. Ik vind het belangrijk om bijvoorbeeld elk gedeelte van een dier wordt gebruikt, dus van wat er over is maken we de gerechten.”

Goed leven

Veel van de producten die Schaafsma gebruikt, komen uit Friesland. Dit vormt de basis van de gerechten die worden geserveerd in het restaurant. “Ik kom uit de mooiste provincie van Nederland. Van mooi vlees tot verse groenten, alles is hier te vinden. Dat kan ik ook verantwoorden naar de gast toe. Je bent wat je eet. Als je weet dat het stuk vlees op je bord van een dier komt dat een goed leven heeft gehad, dan eet je het op een andere manier op.” 

“Dat begint bijvoorbeeld al bij de koe. Ik vind het heel belangrijk dat een beest een normaal leven leidt, voordat deze op je bord terechtkomt. Een koe moet gras eten in de wei, melk leveren en kalveren baren. Pas na een jaar of vijf mag het beest geslacht worden voor het vlees, dus wanneer het aan zijn andere levensfuncties heeft voldaan.”

Monumentaal pand

Restaurant Eindeloos bevindt zich in een monumentaal pand in het centrum van Leeuwarden. Dit levert voor Schaafsma nog wel eens belemmeringen op. “Ik wil het duurzame ondernemen veel verder trekken dan alleen in de gerechten die bij de gast op het bord terecht komen. We hebben groene stroom, maar mogen bijvoorbeeld geen dubbel glas in de ruiten plaatsen van de gemeente. Misschien dat we in de toekomst gaan verhuizen, maar alleen als we een pand kunnen waar we nog duurzamer kunnen werken". 

Advies

Voor andere chefs die graag milieubewust willen ondernemen heeft Schaafsma nog een goed advies: “Kennis is macht, ook als het gaat over diervriendelijke producten. Het is echt belangrijk om je te verdiepen in het product. In de groothandel zal een verkoper een mooi verkooppraatje houden over het vlees. Als je echt bij producenten langs gaat en vragen stelt over de herkomst en de productie van het vlees, dan kun je uiteindelijk makkelijker een afweging maken over wat er bij de gast op het bord komt".

De winnaar van de JRE Eco-Friendly Award wordt op 27 maart bekendgemaakt, tijdens een internationaal congres in Zwitserland.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview KHN Longread
Interview nieuwe directeur KHN: “Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag”

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 ...

Column David Bakker
Column: bezorgen is de toekomst!

De bezorgomzet binnen de totale foodmarkt is in vijf jaar verviervoudigd, van 975,5 miljoen in 2014 tot een verwachte omzet van 4 miljard euro in 2019. Met die cijfers opende het Food Institute Service Nederland (FSIN) twee weken geleden de Horecava 2019. Eerder in december schatte het FSIN al dat d...

Achtergronden Culinair
Cuisine on tour voor vierde jaar op rij partner Vrienden van Amstel LIVE

De grootste Amstelkroeg van Nederland is weer open. Op donderdag 17 januari is de 21e editie van de Vrienden van Amstel LIVE van start gegaan. Gedurende 11 showavonden bezoeken meer dan 145.000 gasten een volledig uitverkocht Vrienden van Amstel LIVE In Ahoy Rotterdam. Culinaire invulling Trot...

Culinair Michelin
Eerste Nederlandse vrouwelijke sterrenchef, Ida Kleijnen, overleden

Ida Kleijnen is dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden in Lanaken. Zij was de eerste Nederlandse vrouw met een Michelinster. In 1983 kookte ze een ster als chef-kok van restaurant De Lindenhorst in Valkenburg, Limburg. Zij toverde het pension om in een toprestaurant en had zelf nooit een koksopleid...

Economie
Horecaondernemers verwachten voorzichtige groei in 2019

De horeca groeit dankzij een ‘gouden mix’ van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echt...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: