Schaafsma blij met JRE-nominatie: ‘Dit sluit goed aan bij wat we doen’

15 februari 2017 | Roy Spijker

Chef-kok Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos in Leeuwarden is genomineerd voor een JRE Eco-friendly Award. Dit is een Europese prijs voor restaurants die bezig zijn met milieubewust ondernemen. Samen met negen andere chefs uit Europa maakt Schaafsma kans op de prijs.

Schaafsma is blij met de nominatie: “Dit is heel erg leuk. Het sluit goed aan bij wat wij doen; duurzaam en milieubewust ondernemen. Bij ons krijgt de gast elke avond wat de pot schaft. Ik vind het belangrijk om bijvoorbeeld elk gedeelte van een dier wordt gebruikt, dus van wat er over is maken we de gerechten.”

Goed leven

Veel van de producten die Schaafsma gebruikt, komen uit Friesland. Dit vormt de basis van de gerechten die worden geserveerd in het restaurant. “Ik kom uit de mooiste provincie van Nederland. Van mooi vlees tot verse groenten, alles is hier te vinden. Dat kan ik ook verantwoorden naar de gast toe. Je bent wat je eet. Als je weet dat het stuk vlees op je bord van een dier komt dat een goed leven heeft gehad, dan eet je het op een andere manier op.” 

“Dat begint bijvoorbeeld al bij de koe. Ik vind het heel belangrijk dat een beest een normaal leven leidt, voordat deze op je bord terechtkomt. Een koe moet gras eten in de wei, melk leveren en kalveren baren. Pas na een jaar of vijf mag het beest geslacht worden voor het vlees, dus wanneer het aan zijn andere levensfuncties heeft voldaan.”

Monumentaal pand

Restaurant Eindeloos bevindt zich in een monumentaal pand in het centrum van Leeuwarden. Dit levert voor Schaafsma nog wel eens belemmeringen op. “Ik wil het duurzame ondernemen veel verder trekken dan alleen in de gerechten die bij de gast op het bord terecht komen. We hebben groene stroom, maar mogen bijvoorbeeld geen dubbel glas in de ruiten plaatsen van de gemeente. Misschien dat we in de toekomst gaan verhuizen, maar alleen als we een pand kunnen waar we nog duurzamer kunnen werken". 

Advies

Voor andere chefs die graag milieubewust willen ondernemen heeft Schaafsma nog een goed advies: “Kennis is macht, ook als het gaat over diervriendelijke producten. Het is echt belangrijk om je te verdiepen in het product. In de groothandel zal een verkoper een mooi verkooppraatje houden over het vlees. Als je echt bij producenten langs gaat en vragen stelt over de herkomst en de productie van het vlees, dan kun je uiteindelijk makkelijker een afweging maken over wat er bij de gast op het bord komt".

De winnaar van de JRE Eco-Friendly Award wordt op 27 maart bekendgemaakt, tijdens een internationaal congres in Zwitserland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: