Schaafsma blij met JRE-nominatie: ‘Dit sluit goed aan bij wat we doen’

15 februari 2017 | Roy Spijker

Chef-kok Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos in Leeuwarden is genomineerd voor een JRE Eco-friendly Award. Dit is een Europese prijs voor restaurants die bezig zijn met milieubewust ondernemen. Samen met negen andere chefs uit Europa maakt Schaafsma kans op de prijs.

Schaafsma is blij met de nominatie: “Dit is heel erg leuk. Het sluit goed aan bij wat wij doen; duurzaam en milieubewust ondernemen. Bij ons krijgt de gast elke avond wat de pot schaft. Ik vind het belangrijk om bijvoorbeeld elk gedeelte van een dier wordt gebruikt, dus van wat er over is maken we de gerechten.”

Goed leven

Veel van de producten die Schaafsma gebruikt, komen uit Friesland. Dit vormt de basis van de gerechten die worden geserveerd in het restaurant. “Ik kom uit de mooiste provincie van Nederland. Van mooi vlees tot verse groenten, alles is hier te vinden. Dat kan ik ook verantwoorden naar de gast toe. Je bent wat je eet. Als je weet dat het stuk vlees op je bord van een dier komt dat een goed leven heeft gehad, dan eet je het op een andere manier op.” 

“Dat begint bijvoorbeeld al bij de koe. Ik vind het heel belangrijk dat een beest een normaal leven leidt, voordat deze op je bord terechtkomt. Een koe moet gras eten in de wei, melk leveren en kalveren baren. Pas na een jaar of vijf mag het beest geslacht worden voor het vlees, dus wanneer het aan zijn andere levensfuncties heeft voldaan.”

Monumentaal pand

Restaurant Eindeloos bevindt zich in een monumentaal pand in het centrum van Leeuwarden. Dit levert voor Schaafsma nog wel eens belemmeringen op. “Ik wil het duurzame ondernemen veel verder trekken dan alleen in de gerechten die bij de gast op het bord terecht komen. We hebben groene stroom, maar mogen bijvoorbeeld geen dubbel glas in de ruiten plaatsen van de gemeente. Misschien dat we in de toekomst gaan verhuizen, maar alleen als we een pand kunnen waar we nog duurzamer kunnen werken". 

Advies

Voor andere chefs die graag milieubewust willen ondernemen heeft Schaafsma nog een goed advies: “Kennis is macht, ook als het gaat over diervriendelijke producten. Het is echt belangrijk om je te verdiepen in het product. In de groothandel zal een verkoper een mooi verkooppraatje houden over het vlees. Als je echt bij producenten langs gaat en vragen stelt over de herkomst en de productie van het vlees, dan kun je uiteindelijk makkelijker een afweging maken over wat er bij de gast op het bord komt".

De winnaar van de JRE Eco-Friendly Award wordt op 27 maart bekendgemaakt, tijdens een internationaal congres in Zwitserland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: