Scandinavische sandwich met lente-ui

1 januari 2016 | Jorien Slager

Onmisbaar op de menukaart en zó klaargemaakt: een lekker broodje. Wat van ver komt, is vaak erg lekker. En dit geldt zeker voor deze uit het noorden afkomstige sandwich. Verrassend fris van smaak en een absolute aanrader voor visliefhebbers. Door de luchtige samenstelling is de Scandinavische sandwich uitstekend te maken met diverse soorten broodjes.

Ingrediënten (2 personen)

4 lente-uitjes 
6 sneetjes casinobrood 
8 takjes dille 
2 eetlepels zure room 
peper 
4 plakjes gerookte zalm 
40 gram gewassen veldsla
eventueel 1 theelepel geraspte mierikswortel

Bereidingswijze:

Haal van iedere lente-ui voorzichtig het buitenste blad er heel af en bewaar deze voor de garnering. Snijd de rest in dunne ringetjes. Snijd de korstjes van het brood. Houd wat mooie topjes dille achter voor de garnering en hak de rest fijn. Meng in een kommetje de zure room met de dille (en eventueel de mierikswortel) en breng het geheel op smaak met peper.

Bestrijk 2 sneetjes brood met de helft van de room. Beleg ze ieder met een plakje zalm, bestrooi de zalm vervolgens met de helft van de lente-ui en dek af met een sneetje brood. Herhaal dit met de rest van de zure room, zalm, lente-ui en brood. Snijd iedere clubsandwich een keer diagonaal door. Snijd uit de achtergehouden lente-ui-blaadjes vier mooie lintjes en knoop deze om de sandwiches. Steek de topjes dille ertussen en serveer de sandwiches op twee bordjes op een bedje van veldsla.

Variaties:

Niet iedereen houdt van simpel casinobrood. Gebruik daarom eens Turks brood, een pistolet of wat plakken Foccacia. Ook ciabattabrood leent zich hier goed voor.

De veldsla kan ook goed vervangen worden door ijsbergsla voor een steviger bite.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide garen, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: