Salades: licht en gezond

15 mei 2015
Salades: licht en gezond

De zomer komt eraan, dus het is weer volop saladetijd. Speciaal voor jou presenteren we drie heerljke salades. Serveer ze
snel aan je gasten!


*Lentesalade met asperge*

*Ingrediënten (4 personen)*
Hollandse garnalen
500 g witte asperges
sap van 2 sinaasappels
3 eetlepels rijstolie
50 g kleine spinazieblaadjes, gewassen en droog
40 g rucola

*Bereiding*
Schil de asperges en snijd de asperges in stukken van 3 cm. Kook de asperges 5 minuten en laat ze van het vuur af nog 10 minuten staan. Laat de asperges daarna goed uitlekken en afkoelen. Kook in het sinaasappelsap in 4-6 minuten in. Laat het sap afkoelen. Klop het sap met de rijstolie en wat zout en versgemalen zwarte peper tot een dressing. Schep in een kom de spinazie, rucola en de stukken asperge om met 2 eetlepels dressing en verdeel de salade over diepe borden. Meng 1 eetlepel dressing door de garnalen. Schep op elk bord met salade in het midden een berg garnalen. Leg de aspergepunten op de garnalen en druppel de rest van de dressing over de salade.

*Bereiding*
Besprenkel de paprikarepen met de olijfolie waardoor de Provençaalse kruiden gemengd zijn. Kook de sperziebonen beetgaar. Rooster de paprikarepen 4 minuten. Keer ze halverwege en schep ze uit de pan. Rooster of bak de tonijnblokjes 3-4 minuten in dezelfde pan. Meng de ingrediënten voor de dressing. Schep de paprika, tonijn, sperziebonen, ansjovis en olijven in een schaal en verdeel de dressing erover.


*Lauwwarme salade van lamshaas (4 personen)*

*Ingrediënten (4 personen)*
6 lamshaasjes (á 60 g)
3 eetlepels citroensap
2 eetlepels honing
1 theelepel mosterd
5 eetlepels olijfolie
snufje peper (versgemalen)
snufje zout
2 stukjes boter
1 bakje cherrytomaten (á 250 g)
1 avocado
1 zak gemengde salade (met rucola)
75 g elitehaver

*Bereiding*
Laat de lamshaasjes op kamertemperatuur komen. Roer in een kom de citroensap, honing, mosterd, zout, peper en olijfolie tot een gladde dressing. Halveer de cherrytomaatjes. Schil de avocado, snijd deze in plakjes en bestrijk de avocado met een beetje dressing om verkleuring te voorkomen. Schep de salade, cherrytomaatjes en avocado over 4 borden. Verdeel de overige dressing en elitehaver over de salade. Dep de lamshaasjes met keukenpapier droog en bestrooi het vlees met versgemalen peper. Verwarm de boter in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de lamshaasjes rondom goudbruin en rosé van binnen. Bestrooi de lamshaasjes met zout en snijd in dunne plakken. Verdeel de plakjes lamshaas over de salade.


*Vleesreepjessalade met hazelnoot*

*Ingrediënten (4 personen)*
300 g varkensvleesreepjes
3 eetlepels TexMexkruiden
3 rijpe vleestomaat
1 middelgrote ui
1 krop sla
50 g hazelnoten (geroosterd)
10 eetlepels mayonaise
1 theelepel suiker
3 eetlepels azijn

*Bereiding*
Kruid het vlees met 2½ eetlepel van de kruiden. Halveer de tomaten, verwijder de pitjes en snijd de tomaten in reepjes. Pel de ui en snijd deze in zeer smalle ringen. Was de sla en verwijder dikke stronken. Hak de hazelnoten grof. Meng de suiker, de azijn, de rest van de TexMexkruiden, de mayonaise en 4 eetlepels water. Verwarm een koekenpan met anti-aanbakbodem en bak hierin het vlees onder voortdurend roeren 5 minuten op een matig vuur. Meng de sla, de tomaten, de uienringen, het vlees (warm of koud) en de hazelnoten in een ondiepe schaal en schep de dressing erover.


~Foto's: Visrecepten.nl en Vlees.nl~

Overig nieuws