SAAM opent dit najaar; waar culinair Zuid-Afrika en Amsterdam samenkomen

Auteur: Redactie
Gastronomie Opening 4 augustus 2022
SAAM opent dit najaar; waar culinair Zuid-Afrika en Amsterdam samenkomen

Soms als een mix van individuen en factoren samenkomen, ontstaat er iets unieks. Een dergelijke symbiose staat ook gepland voor dit najaar bij de opening van een nieuw restaurant waar Zuid-Afrika en Amsterdam samenkomen. Een samensmelting van deze twee culinaire werelden resulteert in SAAM restaurant (South Africa – AMsterdam), dat tevens letterlijk ‘samen’ betekent in het Afrikaans. Het team achter dit restaurant heeft een duidelijke visie voor ogen en heeft aan ervaring geen gebrek. De keuken staat onder leiding van executive chef Margot Janse en wordt aangestuurd door chefs Jasper Hermans en Thomas Kooijman. Daarnaast staat er een team van top sommeliers klaar, bestaande uit Koen van der Plas en Max van Bockel, om de gasten van SAAM restaurant te voorzien van de wijnen die Zuid-Afrika en Europa rijk zijn. Rozemarijn Wessels neemt de sales, marketing en backoffice voor haar rekening.

SAAMen thuiskomen

Eigenaren van A Genuine Wine Company, Koen van der Plas en Henk Jan Beltman (afzwaaiend chief chocolate officer van Tony’s Chocolonely) slaan de handen ineen met mede-eigenaren Margot Janse, voormalig chef van The Tasting Room at Le Quartier Français in Franschhoek Zuid-Afrika, en Jasper Hermans, voormalig chef bij Restaurant Aan de Poel (2 sterren). Janse blijft in Zuid-Afrika wonen en zal vanuit daar met het team samenwerken, zowel virtueel als tijdens haar regelmatige bezoeken aan SAAM restaurant.

Met de opening van het gloednieuwe SAAM restaurant aan de Amstelzijde 59 in Amstelveen krijgt de horeca-strip vlakbij Ouderkerk aan de Amstel er een restaurant bij, inclusief lounge terras en aanlegplaats. Team SAAM heeft aanzienlijke ervaring in menig sterrenzaak, toch gooien ze het met de opening van SAAM restaurant over een andere boeg: “Het moet een restaurant zijn zonder al te veel poespas, waar gasten zich welkom voelen”, aldus Margot Janse.

Bij SAAM restaurant komen de Zuid-Afrikaanse en Nederlandse gastronomie samen. Door het gebruik van pure en eerlijke producten wordt er een optimale culinaire ervaring gecreëerd, waarbij persoonlijke aandacht en oprechte gastvrijheid hoog in het vaandel staan.

“Iedereen moet zich thuis voelen vanaf het eerste moment dat zij SAAM restaurant binnenstappen”, aldus Koen van der Plas. "We laten de formele sfeer achterwege zonder concessies te doen aan de beleving. Alle gebruikte materialen, van glaswerk tot meubilair, zijn van de hoogste kwaliteit en worden op bescheiden wijze gepresenteerd zodat gasten op een ongedwongen manier kunnen genieten''. Het, door Pubblik & Vos ontworpen, warme en kleurrijke interieur, met verschillende structuren en kunst van diverse Zuid-Afrikaanse ontwerpers, draagt bij aan het gastvrije gevoel en de hoge kwaliteitsstandaard waar SAAM restaurant voor staat.

Team SAAM restaurant
Jasper Hermans: Aan de Poel (2 sterren), Basilica (1 ster), Olivo (1 ster)
Thomas Kooijman: Bar Alt, Mos (1 ster), Aan de Poel (2 sterren)
Koen van der Plas: Sommelier Award Michelin 2020 en Sommelier van het Jaar 2019 door Gault&Millau, Kasteel Heemstede (1 ster), Inter Scaldes (3 sterren)
Max van Bockel: Rijks (1 ster), Treeswijkhoeve (2 sterren), Restaurant Amber (2 sterren) (Hong Kong)
Rozemarijn Wessels: Sales & Marketing bij A Genuine Wine Company, Hotel the Craftsmen, Brasserie van Dam 

Foto hieronder: Margot Janse: Charity Isabelo Feeding Hungry Minds, culinair consultant, The Tasting Room at Le Quartier Français (Zuid-Afrika), 8 jaar in The World’s 50 Best Restaurants

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. 

Overig nieuws