Run op reserveringen na aankondiging heropening restaurants

Auteur: redactie
Gastronomie 1 juni 2021
Run op reserveringen na aankondiging heropening restaurants

Nederlanders zijn blij dat de horeca weer groen licht heeft gekregen voor verdere versoepelingen tijdens de laatste persconferentie. Dit is terug te zien in de stijging van het aantal reserveringen, signaleert het online reserveringsplatform TheFork. Na de persconferentie van 28 mei zijn de reserveringen verdubbeld ten opzichte van de dagen daarvoor. Het hele weekend bleven de reserveringen binnen stromen. Dat Nederland positief is over deze volgende versoepeling dat restaurants binnen gasten mogen ontvangen, blijkt uit het feit dat de populairste reserveringsdag 5 juni is. Op die dag willen we enorm graag uit eten.

Op dit moment meet TheFork een toename van 60 procent in het aantal reserveringen ten opzichte van dezelfde week in 2020. Tienduizenden gasten hebben al een reservering bij een restaurant gemaakt. 

Positief eerste signaal

Glenda Caradonna, Marketing Manager TheFork: “Het is een positief eerste signaal in de richting van het herstel van de horeca. Gasten hebben in vergelijking tot vorig jaar een langere periode niet kunnen dineren in een restaurant en daarnaast geeft het vertrouwen dat meer en meer mensen gevaccineerd zijn. Die combinatie van factoren zien we terug in de flinke toename in het aantal reserveringen jaar op jaar en ten opzichte van voorgaande weken.”

Verschuiving reserveringen van lunch naar diner

Nederlanders passen zich aan de maatregelen aan om uit eten te kunnen. Tijdens de heropening van de terrassen (tot 18.00 uur) was de meerderheid van de reserveringen voor de lunch, namelijk 80 procent versus 20 procent  voor (een vroeg) diner. Het aandeel in diner reserveringen groeit weer aanzienlijk naar 80 procent  diner en 20 procent  lunch nu restaurants tot 22.00 uur open mogen blijven. Het diner om 18.00 uur neemt in populariteit toe, waar 19.00 uur voor corona de meest populaire tijd was. 

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80 procent  van de consumenten flexibel is wat betreft reserveren en er geen probleem mee heeft om door tijdslots een eerdere of latere shift te reserveren wanneer daarmee een optimale bezetting van het restaurant wordt gehaald. De meeste reserveringen worden momenteel nog gemaakt voor twee personen. 

Populairste steden

In de vier grote steden wordt er het meest gereserveerd (40 procent van alle reserveringen). Dit betreft Amsterdam (21 procent), Rotterdam (10procent), Utrecht (5 procent) en Den Haag (4 procent). Haarlem, Den Bosch, Maastricht en Breda zijn de steden die volgen wat betreft populariteit (alle steden 2 procent). Hierin zijn geen verschuivingen ten opzichte van voor corona. Ook restaurants in Zandvoort worden veel geboekt (2 procent van alle reserveringen ten opzichte van nog geen 1 procent vorig jaar), het mooie weer kan daaraan ten grondslag liggen.

Culinaire beleving

Het aantal boekingen bij restaurants in het hogere segment is toegenomen t.o.v. voor corona (dezelfde periode in 2019). 35 procent van de reserveringen wordt gemaakt bij een restaurant in het hogere segment, de 'INSIDER selectie'. Voor corona was dit 25 procent. Ditzelfde patroon was vorig jaar bij de heropening van 1 juni 2020 te zien. Men zoekt naar een bijzondere, culinaire ervaring na lang niet uit eten te zijn geweest.

Veiligheidsmaatregelen in restaurants worden gewaardeerd

Restaurants kunnen sinds juni 2020 op hun TheFork profiel aangeven welke veiligheidsmaatregelen in het restaurant getroffen worden. Restaurants die dit zichtbaar maken ontvangen gemiddeld twee keer zoveel reserveringen dan restaurants die dit niet doen; gasten hebben een behoefte aan zekerheid voor wat betreft veiligheid.

Overig nieuws