Ruisaard 16e tijdens finale Bocuse d'Or

30 januari 2013
Ruisaard 16e tijdens finale Bocuse d'Or

Martin Ruisaard, chef de cuisine bij restaurant De Fuik in Aalst, is bij de wereldfinale om de Bocuse d’Or 2013 in Lyon 16e geworden.? Ruisaard kookte samen met commis Rosita Nietvelt.

*Wedstrijdtraject*
Ruisaard won in 2011 de Nederlandse Bocuse d’Or finale en kwalificeerde zich in maart 2012 tijdens de Bocuse d’Or Europe in Brussel voor de wereldfinale. Na de wedstrijdsessie op maandag 29 januari keken Martin en Rosita tevreden terug op hun deelname. De gerechten waren op tijd klaar en voldeden aan de gewenste kwaliteit. Voor de wereldfinale mikte het Nederlandse team op een plek bij de eerste tien.

*Nieuwe opzet, nieuwe uitdagingen*
Anders dan in voorgaande edities lette de jury meer op de authenticiteit van ingrediënten en gerechten uit het land van de deelnemer. Ook de werkwijze in de keuken is onderdeel gaan uitmaken van de jurering. Een laatste wijziging, eentje die de deelnemers voor een uitdaging plaatste, was de late bekendmaking van de verplichte ingrediënten voor de visschotel. Twee maanden voor de finale hoorde de deelnemers dat men met kreeft en tarbot mocht koken. Voor het onderdeel vlees was al wel vooraf bepaald dat er met Iers rundvlees werd gekookt.

*Prestige en hard werken*
De strijd om de Bocuse d’Or is volgens insiders de meest prestigieuze culinaire wedstrijd ter wereld. Sinds de start in 1987 door Paul Bocuse, grondlegger van de fameuze wedstrijd, is de belangstelling alleen maar toegenomen. Voor veel koks is en was, deelname aan de Bocuse d’Or de start van internationale bekendheid en een prachtige professionele carrière.

~Frank Lindner~

Overig nieuws