Rotterdamse chefs koken tijdens Tafel op Zuid

22 maart 2018 | David Bakker

Op zaterdag 24 en zondag 25 maart koken de beste en leukste koks van Rotterdam Zuid hun favoriete gerechten voor Rotterdamse fijnproevers. Een lange tafel staat klaar om aan te schuiven en te genieten van een gratis diner en livemuziek. Ook kan je de hele middag in het zonnetje vertoeven en kan je Poolse en Turkse gerechten proeven, een kaasplankje of een bieterbal halen bij een van de pop-up keukens. Maak het genieten compleet met een lekker drankje.


Het food event Tafel op Zuid zet, na het succes van vorig jaar, wederom chef-koks aan de zuidkant van de rivier in de spotlight. Veel Rotterdammers van de andere zijde van de Maas kunnen hun weg naar de Wilhelminapier en Katendrecht ondertussen wel vinden. Zo kiezen er steeds meer Rotterdammers voor wonen buiten het centrum en settelen ze zich op de Zuidelijke oevers van Rotterdam. Maar wat valt er nog meer te ontdekken op culinair gebied in het deel van Rotterdam dat op dit moment hoog op de agenda staat van de lokale en landelijke politiek? Chef-koks tonen hun culinaire skills en vertellen samen met initiatiefnemers van de restaurants hun persoonlijke verhaal.

Koken met een extra doel


Bob Richters is oprichter van het initiatief Hotspot Hutspot, dat als doel stelt mensen uit de wijk te betrekken om ze gezonder te laten eten. Groenten zitten hier nog niet in het dagelijkse systeem. De locaties hebben naast een keuken dan ook allemaal een moestuin. “Als je weet waar je groenten vandaan komen, dan ga je het ook wel eten”, aldus Richters. Hotspot Hutspot kent inmiddels drie locaties, waarvan al twee op Zuid, en Richters is van plan het initiatief nog verder uit te breiden. Hij ziet veel potentie op Zuid, “Het mooie aan Zuid is dat wat je er doet enorm gewaardeerd wordt. Maar natuurlijk is er nog genoeg te doen, Zuid verdient de aandacht!”

De Wijkkeuken van Zuid is ook dit jaar weer aanwezig. De Wijkkeuken brengt thuiskoks met verschillende culturele achtergronden bijeen om samen te koken. “De koks van de Wijkkeuken brengen ieder hun eigen smaak en achtergrond in, maar leren zo ook andere gerechten en producten kennen”, vertelt een van de coördinatoren van Wijkkeuken Zuid. Op zondag koken drie Pakistaanse koks een bijzonder menu. Authentiek, maar door het gebruik van lokale producten ook met een Rotterdamse touch. “De kracht van de Wijkkeuken is de unieke combinatie van verschillende keukens en lokale kwaliteiten. Koken inspireert en verbindt mensen”. De keuken is inmiddels in de hele stad een begrip geworden. 

Jong talent versus een bonk ervaring


De chef-kok van Café Rotterdam, Sjoerd Oosterom, vindt koken op Zuid geweldig. Oosterom vindt het bijzonder inspirerend om dit deel van de stad steeds verder op te zien bloeien. “Om daar als ‘rooky’ deel van uit te mogen maken is heel mooi”. Sjoerd mag dan wel jong zijn, in zijn kookkunsten is daar niks van te merken. Zijn kookstijl is klassiek, met Franse basis, maar met uitstapjes naar de hele wereld die zorgen voor bijzondere combinaties. Zo kookt hij dit weekend een gerecht geïnspireerd op de ‘Gentse Waterzooi’, met de ondergewaardeerde vis wijting.

Sergio Kross werkt nu bijna een jaar bij Matroos en het Meisje. Als oorspronkelijke Rotterdammer kon hij niet blijer zijn om op het Deliplein aan de slag te gaan. “In mijn tijd was Katendrecht heel iets anders. Het is gaaf om te zien hoe het verandert! Mensen genieten hier echt”. Kross gebruikt als basis de Franse keuken, maar staat open voor andere invloeden. Hij vindt het vooral belangrijk om met de seizoenen mee te koken: “Mooi en eerlijk koken” aldus Kross. Sergio Kross en Mathieu Roza mogen op zaterdag de kick-off van het culinaire festival doen. Over de inhoud wil hij nog niks loslaten, maar ze beloven dat het spannend wordt. 

Schuif aan

Tijdens Tafel op Zuid laten de chef-koks je proeven wat Rotterdam-Zuid allemaal te bieden heeft. Geniet van de verschillende kookkunsten en laat je verrassen door dit gratis diner. Kom de Maas over en schuif aan! Een heel weekend lang is iedereen welkom aan de chique gedekte tafels op het Deliplein. Zorgt dat je op tijd bent om een plekje te vergaren.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Awards Events Culinair
Gault&Millau 2020: Soenil Bahadoer beste chef, nog 16 winnaars

Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de culiniare gids vanmiddag in Amsterdam. "Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervar...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: