Rotterdamse chefs koken tijdens Tafel op Zuid

22 maart 2018 | David Bakker

Op zaterdag 24 en zondag 25 maart koken de beste en leukste koks van Rotterdam Zuid hun favoriete gerechten voor Rotterdamse fijnproevers. Een lange tafel staat klaar om aan te schuiven en te genieten van een gratis diner en livemuziek. Ook kan je de hele middag in het zonnetje vertoeven en kan je Poolse en Turkse gerechten proeven, een kaasplankje of een bieterbal halen bij een van de pop-up keukens. Maak het genieten compleet met een lekker drankje.


Het food event Tafel op Zuid zet, na het succes van vorig jaar, wederom chef-koks aan de zuidkant van de rivier in de spotlight. Veel Rotterdammers van de andere zijde van de Maas kunnen hun weg naar de Wilhelminapier en Katendrecht ondertussen wel vinden. Zo kiezen er steeds meer Rotterdammers voor wonen buiten het centrum en settelen ze zich op de Zuidelijke oevers van Rotterdam. Maar wat valt er nog meer te ontdekken op culinair gebied in het deel van Rotterdam dat op dit moment hoog op de agenda staat van de lokale en landelijke politiek? Chef-koks tonen hun culinaire skills en vertellen samen met initiatiefnemers van de restaurants hun persoonlijke verhaal.

Koken met een extra doel


Bob Richters is oprichter van het initiatief Hotspot Hutspot, dat als doel stelt mensen uit de wijk te betrekken om ze gezonder te laten eten. Groenten zitten hier nog niet in het dagelijkse systeem. De locaties hebben naast een keuken dan ook allemaal een moestuin. “Als je weet waar je groenten vandaan komen, dan ga je het ook wel eten”, aldus Richters. Hotspot Hutspot kent inmiddels drie locaties, waarvan al twee op Zuid, en Richters is van plan het initiatief nog verder uit te breiden. Hij ziet veel potentie op Zuid, “Het mooie aan Zuid is dat wat je er doet enorm gewaardeerd wordt. Maar natuurlijk is er nog genoeg te doen, Zuid verdient de aandacht!”

De Wijkkeuken van Zuid is ook dit jaar weer aanwezig. De Wijkkeuken brengt thuiskoks met verschillende culturele achtergronden bijeen om samen te koken. “De koks van de Wijkkeuken brengen ieder hun eigen smaak en achtergrond in, maar leren zo ook andere gerechten en producten kennen”, vertelt een van de coördinatoren van Wijkkeuken Zuid. Op zondag koken drie Pakistaanse koks een bijzonder menu. Authentiek, maar door het gebruik van lokale producten ook met een Rotterdamse touch. “De kracht van de Wijkkeuken is de unieke combinatie van verschillende keukens en lokale kwaliteiten. Koken inspireert en verbindt mensen”. De keuken is inmiddels in de hele stad een begrip geworden. 

Jong talent versus een bonk ervaring


De chef-kok van Café Rotterdam, Sjoerd Oosterom, vindt koken op Zuid geweldig. Oosterom vindt het bijzonder inspirerend om dit deel van de stad steeds verder op te zien bloeien. “Om daar als ‘rooky’ deel van uit te mogen maken is heel mooi”. Sjoerd mag dan wel jong zijn, in zijn kookkunsten is daar niks van te merken. Zijn kookstijl is klassiek, met Franse basis, maar met uitstapjes naar de hele wereld die zorgen voor bijzondere combinaties. Zo kookt hij dit weekend een gerecht geïnspireerd op de ‘Gentse Waterzooi’, met de ondergewaardeerde vis wijting.

Sergio Kross werkt nu bijna een jaar bij Matroos en het Meisje. Als oorspronkelijke Rotterdammer kon hij niet blijer zijn om op het Deliplein aan de slag te gaan. “In mijn tijd was Katendrecht heel iets anders. Het is gaaf om te zien hoe het verandert! Mensen genieten hier echt”. Kross gebruikt als basis de Franse keuken, maar staat open voor andere invloeden. Hij vindt het vooral belangrijk om met de seizoenen mee te koken: “Mooi en eerlijk koken” aldus Kross. Sergio Kross en Mathieu Roza mogen op zaterdag de kick-off van het culinaire festival doen. Over de inhoud wil hij nog niks loslaten, maar ze beloven dat het spannend wordt. 

Schuif aan

Tijdens Tafel op Zuid laten de chef-koks je proeven wat Rotterdam-Zuid allemaal te bieden heeft. Geniet van de verschillende kookkunsten en laat je verrassen door dit gratis diner. Kom de Maas over en schuif aan! Een heel weekend lang is iedereen welkom aan de chique gedekte tafels op het Deliplein. Zorgt dat je op tijd bent om een plekje te vergaren.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Michelin Utrecht
Door Michelin bekroond Utrechts restaurant ElVi gaat sluiten

Restaurant ElVi in Utrecht sluit per 29 december 2018 de deuren. Eigenaren Elvira Kemman en Victor Fielmich hebben hun restaurant verkocht en oriënteren zich op nieuwe plannen in de horeca. ElVi had de afgelopen vijf jaar een Bib Gourmand-onderscheiding van restaurantgids Michelin. Utrecht b...

Awards
Bart Ausems geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok

Op woensdag 12 december is Bart Ausems (50), chef-kok en eigenaar van Restaurant Tout à Fait*, Maastricht, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Bart bekroont zijn carrière met het afleggen van een mooie en geslaagde Meesterproef. Hij wordt hiermee, na zijn inauguratie begin ...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Consumentenbond: hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca gemakkelijk toegankelijk te houden. Het kabinet wil alleen nog maar samenvattingen van de inspectierapporten publiceren, zonder overzichtelijke kleurcodering. De Consumentenbond vindt dit onacceptabe...

Opening Fastservice
SUGO Pizza Eindhoven feestelijk geopend

Op 12 december jongstleden openden horecaondernemers Herman Hell en Hugo Kruijssen hun vierde SUGO Pizza in hartje Eindhoven. SUGO Pizza Eindhoven is het eerste filiaal van SUGO 'nieuwe stijl' en heeft een unieke stamtafel beschilderd door kunstenaar Niels Bakkerus. Als stunt werden tijdens ...

Lunch Opening
Nieuwe Bagels & Beans geopend in Bergen op Zoom

Bergenaren kunnen vanaf woensdag 19 december rollend naar huis na een bezoekje aan de nieuwe Bagels & Beans in de Lombardenstraat. Want naast alle bekende verleidingen op de kaart serveren ze hier een speciale bagel die je nergens anders in Nederland kunt krijgen. Het is de stad van de drie A...

Opening Bezorgen
Eerste fysieke restaurant van Deliveroo geopend in Hongkong

Deliveroo opende zojuist zijn eerste fysieke restaurant in Hongkong. Op deze locatie kun je daadwerkelijk iets eten, maar het restaurant doet ook dienst als keuken voor zo'n vijftien bezorgconcepten. Marges De druk op het restaurant is hoog; de huurprijs per vierkante meter is een van de ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: