Rondje water kost ondernemer �114,76

10 augustus 2012 |
<

Fantastisch proefballonnetje van GroenLinks. Gratis kraanwater voor alle horecagasten. De politieke partij vergeet echter de kostenkant van de horecaondernemer. Ieder rondje kost namelijk 114,76 euro.

Leeg glas
Tot dit bedrag komt de redactie van de horecavakbladen De RestaurantKrant, Lunchroom, De CaféKrant, Hospitality Management en Bed & Breakfast. Een horecaondernemer is om een leeg glas te serveren 75,5 eurocent kwijt. Dit zijn de kosten voor personeel, huur, energie, et cetera. Gevuld met water (1 liter kraanwater kost 0,0014 euro) blijft dit 75,5 eurocent (uitgaande van een glas van 25cl).

Schreeuwen om water
Een gemiddelde horecaonderneming heeft binnen plaats voor 111 personen (7,3 miljoen totaal verkoopvloeroppervlak (vvo) in de horeca, 43.630 bedrijven. Gemiddeld 167,5 vvo. 1 gast per 1,5 vierkante meter). Met een gemiddeld terras erbij (41 stoelen) komt het totaal op 152 gasten. Dit betekent bij een volle zaak dat één rondje gratis water voor de gasten de ondernemer 114,76 euro kost.

Gratis afhalen
Bent u horecaondernemer en heeft u zin in een glas kraanwater? Bij GroenLinks kunt u vast een glaasje krijgen nu Tweede Kamerlid Jesse Klaver zich hard wil maken voor gratis wateruitgifte. Af te halen bij het Landelijk Bureau, Oudegracht 312 in Utrecht. Of in Den Haag, Plein 2.
Storm
Het Kunduz-akkoord, de economische crisis, en oplopende werkloosheid. En GroenLinks veroorzaakt een storm in een glas kraanwater. Volgens ons is het aan de gastvrijheid van de horecaondernemer om een glas kraanwater wel of niet gratis aan te bieden. Steeds meer ondernemers in de horeca doen dit al uit gewoonte. Via verschillende projecten draagt de horeca bovendien bij aan maatschappij en milieu. Zo ondersteunen ondernemers uit de horecabranche projecten als FilltheCup en JointhePipe om water wereldwijd toegankelijk te maken. Water in de horeca is geen politiek onderwerp.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken¬†in toiletten om de hoogste hygi√ęnenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: