Ron Blaauw stopt met sterrenrestaurant

27 maart 2013 |
Ron Blaauw stopt met sterrenrestaurant

Na veertien jaar onder zijn eigen naam op het hoogste niveau een restaurant te hebben gehad met bijkomende successen, zegt het gevoel van SVH Meesterkok Ron Blaauw dat hij
het anders moet doen. De afgelopen jaren is de gastronomie in razend tempo veranderd. Ook bij zijn gasten merkt Ron dat er duidelijk behoefte is aan een andere manier van uit eten gaan.

Voor iedereen
"Ik wil de komende vijftien jaar iets gaan neerzetten voor iedereen. Koken op topniveau in een waanzinnige ambiance voor ieders budget. Een laagdrempelig restaurant waar genieten op nummer 1 staat!", aldus Ron.

Terug naar de basis
De beslissing om het roer om te gooien is mede gekomen door de overname en het volledig loskoppelen van HME Group door Ron, begin maart. Ron: "Met de gerechten uit mijn keuken wil ik terug naar de basis. Eerlijke en herkenbare smaken, ongecompliceerde gerechtjes. Gelijk reageren op het aanbod van de markt en natuur. Vele buitenlandse reizen in de afgelopen jaren hebben mij er van overtuigd dat ik het anders moet gaan doen. Voorbeelden voor mij zijn Geist in Kopenhagen, Dabbous in Londen en Matbaren in Stockholm. Ik wil af van het idee dat eten op topniveau samengaat met vijf à zes amuses, vier soorten brood, zeven gangen en een friandise-trolley. Ik ben mij er van bewust dat ik daar zelf ook aan heb meegedaan, maar ik wil verder! Mijn gevoel is dat het merendeel van de gasten daar niet meer op zit te wachten en bovendien wil ik een restaurant wat veel dichter bij me staat."

Geen regels
De nieuwe kaart bestaat uit 25 gerechtjes van 15 euro per stuk, die de gast geheel naar eigen keuze kan bestellen. Het is mogelijk om op ieder moment spontaan langs te komen voor een gerechtje met een goed glas wijn, of een middag of avond helemaal culinair los te gaan. Er zijn geen regels, alles kan, de gast is koning. De kwaliteit van het eten blijft zoals het altijd is geweest.

Kwaliteit van product
Echter zal er een grote verandering komen in presentatie en het aantal ingrediënten. Zo zal bijvoorbeeld bloemkool ook echt bloemkool zijn en alles draaien om de kwaliteit van het product en het aanbod vanuit het seizoen. Smaak is de basis. De service zal ook op hetzelfde niveau blijven, echter vlot en ongedwongen. De prachtige bar zal veel meer een verzamelplek gaan worden waar lekker eten, mooie wijnen en coole cocktails samenkomen. Ron: "Ook een van de ‘geen regels’ is dat we doorlopend geopend zullen zijn. Dinsdag tot en met vrijdag vanaf 12 uur, zaterdag om 15 uur en zondag al vanaf 11 uur."

Betaalbare wijnen
Niet alleen de gerechtjes zijn betaalbaar, maar ook de wijnkaart. Ron Gastrobar stapt af van de in de horeca gebruikelijke marge en zal gaan werken met een bescheiden opslag op de inkoopprijs.

Vernieuwingen
De start van Ron Gastrobar gaat gepaard met een aantal belangrijke veranderingen. Er komt een nieuwe keuken, inclusief houtskool gril, van Metos. Het terras wordt volledig vernieuwd door Borek en het interieur wordt grondig onder handen genomen door HIP Projects. Daarnaast zal er gewerkt gaan worden met een state of the art kassa- en bestelsysteem van Index en Apple.

Tijdelijke sluiting
Om dit te realiseren zal het restaurant een aantal dagen sluiten: van 31 maart tot en met 3 april. Donderdag 4 april zal het restaurant weer geopend zijn vanaf 17.00 uur.

Michelin op de hoogte
Met alle veranderingen is Ron zich bewust van het feit dat een van de consequenties is dat Michelin zijn restaurant, dat nu nog is onderscheiden met twee Michelin-sterren, geheel opnieuw zal beoordelen. "Graag wil ik benadrukken dat ik trots ben op de waarderingen en mooie woorden die Michelin mij in het verleden heeft toegekend en dat zal ik altijd blijven uitdragen. Iedere toekomstige beoordeling door Michelin zal ik met veel plezier ontvangen. Het is aan Michelin hoe ze mijn keuken en nieuwe concept gaan waarderen", aldus Ron. Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin Benelux, is vooraf persoonlijk per e-mail door Ron geïnformeerd.

Eigen benen
Ron Blaauw is nu volledig eigenaar van het restaurant aan de Sophialaan. Ron: "De samenwerking met de HME Group is een mooie en leerzame periode geweest, maar het voelt goed om weer volledig op eigen benen te staan."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Tweede Kamer wil veilige heropening terrassen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om de terrassen onder voorwaarden te openen. Dat blijkt uit het debat in de Tweede Kamer dat naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 februari werd gehouden. Op die persconferentie van 23 febr ...

Horeca naar de stembus deel 2; PvdA

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderneme ...

Achtergronden Corona
HorecaVrij pleit voor nationale vrije dag op heropeningsdag horeca

Heel horecaminnend Nederland kijkt reikhalzend uit naar hét moment dat de horeca zijn deuren weer mag openen. Op die langverwachte dag wil iedereen maar één ding: volop genieten op de terrassen van onze favorieten horecagelegenheden. Nog meer hunkert men naar de sociale conne ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca blijft gesloten, winkels beperkt open

De horeca blijft voorlopig gesloten. Contactberoepen zoals kappers mogen vanaf 3 maart weer klanten ontvangen, mits op afspraak. Ook winkels mogen klanten ontvangen. Winkelen op afspraak wordt mogelijk. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend op de persconferentie. De avondklok blijft in elk ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: