Ron Blaauw stopt met sterrenrestaurant

27 maart 2013 |
Ron Blaauw stopt met sterrenrestaurant

Na veertien jaar onder zijn eigen naam op het hoogste niveau een restaurant te hebben gehad met bijkomende successen, zegt het gevoel van SVH Meesterkok Ron Blaauw dat hij
het anders moet doen. De afgelopen jaren is de gastronomie in razend tempo veranderd. Ook bij zijn gasten merkt Ron dat er duidelijk behoefte is aan een andere manier van uit eten gaan.

Voor iedereen
"Ik wil de komende vijftien jaar iets gaan neerzetten voor iedereen. Koken op topniveau in een waanzinnige ambiance voor ieders budget. Een laagdrempelig restaurant waar genieten op nummer 1 staat!", aldus Ron.

Terug naar de basis
De beslissing om het roer om te gooien is mede gekomen door de overname en het volledig loskoppelen van HME Group door Ron, begin maart. Ron: "Met de gerechten uit mijn keuken wil ik terug naar de basis. Eerlijke en herkenbare smaken, ongecompliceerde gerechtjes. Gelijk reageren op het aanbod van de markt en natuur. Vele buitenlandse reizen in de afgelopen jaren hebben mij er van overtuigd dat ik het anders moet gaan doen. Voorbeelden voor mij zijn Geist in Kopenhagen, Dabbous in Londen en Matbaren in Stockholm. Ik wil af van het idee dat eten op topniveau samengaat met vijf à zes amuses, vier soorten brood, zeven gangen en een friandise-trolley. Ik ben mij er van bewust dat ik daar zelf ook aan heb meegedaan, maar ik wil verder! Mijn gevoel is dat het merendeel van de gasten daar niet meer op zit te wachten en bovendien wil ik een restaurant wat veel dichter bij me staat."

Geen regels
De nieuwe kaart bestaat uit 25 gerechtjes van 15 euro per stuk, die de gast geheel naar eigen keuze kan bestellen. Het is mogelijk om op ieder moment spontaan langs te komen voor een gerechtje met een goed glas wijn, of een middag of avond helemaal culinair los te gaan. Er zijn geen regels, alles kan, de gast is koning. De kwaliteit van het eten blijft zoals het altijd is geweest.

Kwaliteit van product
Echter zal er een grote verandering komen in presentatie en het aantal ingrediënten. Zo zal bijvoorbeeld bloemkool ook echt bloemkool zijn en alles draaien om de kwaliteit van het product en het aanbod vanuit het seizoen. Smaak is de basis. De service zal ook op hetzelfde niveau blijven, echter vlot en ongedwongen. De prachtige bar zal veel meer een verzamelplek gaan worden waar lekker eten, mooie wijnen en coole cocktails samenkomen. Ron: "Ook een van de ‘geen regels’ is dat we doorlopend geopend zullen zijn. Dinsdag tot en met vrijdag vanaf 12 uur, zaterdag om 15 uur en zondag al vanaf 11 uur."

Betaalbare wijnen
Niet alleen de gerechtjes zijn betaalbaar, maar ook de wijnkaart. Ron Gastrobar stapt af van de in de horeca gebruikelijke marge en zal gaan werken met een bescheiden opslag op de inkoopprijs.

Vernieuwingen
De start van Ron Gastrobar gaat gepaard met een aantal belangrijke veranderingen. Er komt een nieuwe keuken, inclusief houtskool gril, van Metos. Het terras wordt volledig vernieuwd door Borek en het interieur wordt grondig onder handen genomen door HIP Projects. Daarnaast zal er gewerkt gaan worden met een state of the art kassa- en bestelsysteem van Index en Apple.

Tijdelijke sluiting
Om dit te realiseren zal het restaurant een aantal dagen sluiten: van 31 maart tot en met 3 april. Donderdag 4 april zal het restaurant weer geopend zijn vanaf 17.00 uur.

Michelin op de hoogte
Met alle veranderingen is Ron zich bewust van het feit dat een van de consequenties is dat Michelin zijn restaurant, dat nu nog is onderscheiden met twee Michelin-sterren, geheel opnieuw zal beoordelen. "Graag wil ik benadrukken dat ik trots ben op de waarderingen en mooie woorden die Michelin mij in het verleden heeft toegekend en dat zal ik altijd blijven uitdragen. Iedere toekomstige beoordeling door Michelin zal ik met veel plezier ontvangen. Het is aan Michelin hoe ze mijn keuken en nieuwe concept gaan waarderen", aldus Ron. Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin Benelux, is vooraf persoonlijk per e-mail door Ron geïnformeerd.

Eigen benen
Ron Blaauw is nu volledig eigenaar van het restaurant aan de Sophialaan. Ron: "De samenwerking met de HME Group is een mooie en leerzame periode geweest, maar het voelt goed om weer volledig op eigen benen te staan."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: