Ron Blaauw stopt met sterrenrestaurant

27 maart 2013
Ron Blaauw stopt met sterrenrestaurant

Na veertien jaar onder zijn eigen naam op het hoogste niveau een restaurant te hebben gehad met bijkomende successen, zegt het gevoel van SVH Meesterkok Ron Blaauw dat hij
het anders moet doen. De afgelopen jaren is de gastronomie in razend tempo veranderd. Ook bij zijn gasten merkt Ron dat er duidelijk behoefte is aan een andere manier van uit eten gaan.

*Voor iedereen*
"Ik wil de komende vijftien jaar iets gaan neerzetten voor iedereen. Koken op topniveau in een waanzinnige ambiance voor ieders budget. Een laagdrempelig restaurant waar genieten op nummer 1 staat!", aldus Ron.

*Terug naar de basis*
De beslissing om het roer om te gooien is mede gekomen door de overname en het volledig loskoppelen van HME Group door Ron, begin maart. Ron: "Met de gerechten uit mijn keuken wil ik terug naar de basis. Eerlijke en herkenbare smaken, ongecompliceerde gerechtjes. Gelijk reageren op het aanbod van de markt en natuur. Vele buitenlandse reizen in de afgelopen jaren hebben mij er van overtuigd dat ik het anders moet gaan doen. Voorbeelden voor mij zijn Geist in Kopenhagen, Dabbous in Londen en Matbaren in Stockholm. Ik wil af van het idee dat eten op topniveau samengaat met vijf à zes amuses, vier soorten brood, zeven gangen en een friandise-trolley. Ik ben mij er van bewust dat ik daar zelf ook aan heb meegedaan, maar ik wil verder! Mijn gevoel is dat het merendeel van de gasten daar niet meer op zit te wachten en bovendien wil ik een restaurant wat veel dichter bij me staat."

*Geen regels*
De nieuwe kaart bestaat uit 25 gerechtjes van 15 euro per stuk, die de gast geheel naar eigen keuze kan bestellen. Het is mogelijk om op ieder moment spontaan langs te komen voor een gerechtje met een goed glas wijn, of een middag of avond helemaal culinair los te gaan. Er zijn geen regels, alles kan, de gast is koning. De kwaliteit van het eten blijft zoals het altijd is geweest.

*Kwaliteit van product*
Echter zal er een grote verandering komen in presentatie en het aantal ingrediënten. Zo zal bijvoorbeeld bloemkool ook echt bloemkool zijn en alles draaien om de kwaliteit van het product en het aanbod vanuit het seizoen. Smaak is de basis. De service zal ook op hetzelfde niveau blijven, echter vlot en ongedwongen. De prachtige bar zal veel meer een verzamelplek gaan worden waar lekker eten, mooie wijnen en coole cocktails samenkomen. Ron: "Ook een van de ‘geen regels’ is dat we doorlopend geopend zullen zijn. Dinsdag tot en met vrijdag vanaf 12 uur, zaterdag om 15 uur en zondag al vanaf 11 uur."

*Betaalbare wijnen*
Niet alleen de gerechtjes zijn betaalbaar, maar ook de wijnkaart. Ron Gastrobar stapt af van de in de horeca gebruikelijke marge en zal gaan werken met een bescheiden opslag op de inkoopprijs.

*Vernieuwingen*
De start van Ron Gastrobar gaat gepaard met een aantal belangrijke veranderingen. Er komt een nieuwe keuken, inclusief houtskool gril, van Metos. Het terras wordt volledig vernieuwd door Borek en het interieur wordt grondig onder handen genomen door HIP Projects. Daarnaast zal er gewerkt gaan worden met een state of the art kassa- en bestelsysteem van Index en Apple.

*Tijdelijke sluiting*
Om dit te realiseren zal het restaurant een aantal dagen sluiten: van 31 maart tot en met 3 april. Donderdag 4 april zal het restaurant weer geopend zijn vanaf 17.00 uur.

*Michelin op de hoogte*
Met alle veranderingen is Ron zich bewust van het feit dat een van de consequenties is dat Michelin zijn restaurant, dat nu nog is onderscheiden met twee Michelin-sterren, geheel opnieuw zal beoordelen. "Graag wil ik benadrukken dat ik trots ben op de waarderingen en mooie woorden die Michelin mij in het verleden heeft toegekend en dat zal ik altijd blijven uitdragen. Iedere toekomstige beoordeling door Michelin zal ik met veel plezier ontvangen. Het is aan Michelin hoe ze mijn keuken en nieuwe concept gaan waarderen", aldus Ron. Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin Benelux, is vooraf persoonlijk per e-mail door Ron geïnformeerd.

*Eigen benen*
Ron Blaauw is nu volledig eigenaar van het restaurant aan de Sophialaan. Ron: "De samenwerking met de HME Group is een mooie en leerzame periode geweest, maar het voelt goed om weer volledig op eigen benen te staan."

~Frank Lindner~

Overig nieuws