RIJKS® verdient eerste Michelinster

12 december 2016 | Thijs Jacobs

RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum onder leiding van chef Joris Bijdendijk, is vandaag bekroond met een Michelinster. Dit werd bekend gemaakt tijdens de lancering van de Nederlandse editie van de Michelin hotel- en restaurantgids voor 2017 in Amsterdam.

 
 

Executive chef Joris Bijdendijk: Buitengewoon trots dat ik met mijn team dagelijks ruim 160 gasten kan laten genieten van onze Nederlandse smaken. Dat dit bekroond wordt met een ster, is een droom die uitkomt. Wij blijven met deze ster net zo toegankelijk als hiervoor, RIJKS® is voor iedereen.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Een verdiende kroon op het werk van Joris en zijn team. Zij hebben met RIJKS® in korte tijd een fantastisch restaurant neergezet dat in alles de waarden van het Rijksmuseum uitstraalt: authenticiteit, kwaliteit, persoonlijk, innovatief en eenvoud vertaald naar de keuken, de medewerkers, de service en de sfeer

Nieuwe keuken van de lage landen
RIJKS® opende in 2014 zijn deuren in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum en trok de toen 30-jarige Joris Bijdendijk als executive chef aan, samen met de chefs Wim de Beer en Jos Timmer. Bijdendijk introduceerde zijn ‘nieuwe keuken van de lage landen’ die gekenmerkt wordt door het Hollandse product in zijn eenvoud. Hij laat zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem en maakt vaak gebruik van de vele internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed.

Gastchefs
RIJKS® heeft een eigen ingang en identiteit, maar is nauw verbonden met het Rijksmuseum. Zo nodigen Bijdendijk en zijn team regelmatig een gastchef uit, vergelijkbaar met een gastconservator in het museum. Vele internationaal vermaarde chefs passeerden al de revue: Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Nick Bril (The Jane, Antwerpen) en Virgilio Martínez (Central in Lima, Peru).

Tweede ster
Voor Joris Bijdendijk is het zijn tweede ster. Voor restaurant Bridges ontving hij zijn eerste in 2013. De keuken van RIJKS® werd dit jaar gewaardeerd door Gault & Millau met 16,5 punt en RIJKS® was met een vijfde plek nieuwkomer op de lijst van Best Museum Restaurants Worldwide van het online magazine Fine Dining Lovers. Sinds de opening ontving RIJKS® ruim 130.000 gasten. Bijdendijk werkte mee aan het onlangs verschenen Rijksmuseum Kookboek waarin 130 traditionele en moderne Hollandse recepten zijn opgenomen en ruim 900 afbeeldingen uit de collectie van het Rijksmuseum. 

RIJKS®, een joint venture van het Rijksmuseum en Vermaat

Rick Zeelen, CEO Vermaat: Deze Michelinster is de verdiende erkenning voor het totale team en past bij het ambitieniveau. RIJKS® is er voor iedereen, die lijn zetten we ook in de toekomst door. RIJKS® geeft je Nederland op je bord, een uniek concept, dat terecht is bekroond. Ik ben dan ook ongelooflijk trots op deze collega’s én deze ster

RIJKS® is zeven dagen per week open voor lunch en diner (ma t/m za 11.30 – 15 | 17 – 22 uur, zondag 11.30 – 21 uur) en heeft 130 zitplaatsen, een aparte ruimte voor 40 gasten en een terras met 130 plaatsen. Museumstraat 2, 1070 XX Amsterdam www.rijksrestaurant.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: