RIJKS® verdient eerste Michelinster

12 december 2016 | Thijs Jacobs

RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum onder leiding van chef Joris Bijdendijk, is vandaag bekroond met een Michelinster. Dit werd bekend gemaakt tijdens de lancering van de Nederlandse editie van de Michelin hotel- en restaurantgids voor 2017 in Amsterdam.

 
 

Executive chef Joris Bijdendijk: Buitengewoon trots dat ik met mijn team dagelijks ruim 160 gasten kan laten genieten van onze Nederlandse smaken. Dat dit bekroond wordt met een ster, is een droom die uitkomt. Wij blijven met deze ster net zo toegankelijk als hiervoor, RIJKS® is voor iedereen.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Een verdiende kroon op het werk van Joris en zijn team. Zij hebben met RIJKS® in korte tijd een fantastisch restaurant neergezet dat in alles de waarden van het Rijksmuseum uitstraalt: authenticiteit, kwaliteit, persoonlijk, innovatief en eenvoud vertaald naar de keuken, de medewerkers, de service en de sfeer

Nieuwe keuken van de lage landen
RIJKS® opende in 2014 zijn deuren in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum en trok de toen 30-jarige Joris Bijdendijk als executive chef aan, samen met de chefs Wim de Beer en Jos Timmer. Bijdendijk introduceerde zijn ‘nieuwe keuken van de lage landen’ die gekenmerkt wordt door het Hollandse product in zijn eenvoud. Hij laat zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem en maakt vaak gebruik van de vele internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed.

Gastchefs
RIJKS® heeft een eigen ingang en identiteit, maar is nauw verbonden met het Rijksmuseum. Zo nodigen Bijdendijk en zijn team regelmatig een gastchef uit, vergelijkbaar met een gastconservator in het museum. Vele internationaal vermaarde chefs passeerden al de revue: Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Nick Bril (The Jane, Antwerpen) en Virgilio Martínez (Central in Lima, Peru).

Tweede ster
Voor Joris Bijdendijk is het zijn tweede ster. Voor restaurant Bridges ontving hij zijn eerste in 2013. De keuken van RIJKS® werd dit jaar gewaardeerd door Gault & Millau met 16,5 punt en RIJKS® was met een vijfde plek nieuwkomer op de lijst van Best Museum Restaurants Worldwide van het online magazine Fine Dining Lovers. Sinds de opening ontving RIJKS® ruim 130.000 gasten. Bijdendijk werkte mee aan het onlangs verschenen Rijksmuseum Kookboek waarin 130 traditionele en moderne Hollandse recepten zijn opgenomen en ruim 900 afbeeldingen uit de collectie van het Rijksmuseum. 

RIJKS®, een joint venture van het Rijksmuseum en Vermaat

Rick Zeelen, CEO Vermaat: Deze Michelinster is de verdiende erkenning voor het totale team en past bij het ambitieniveau. RIJKS® is er voor iedereen, die lijn zetten we ook in de toekomst door. RIJKS® geeft je Nederland op je bord, een uniek concept, dat terecht is bekroond. Ik ben dan ook ongelooflijk trots op deze collega’s én deze ster

RIJKS® is zeven dagen per week open voor lunch en diner (ma t/m za 11.30 – 15 | 17 – 22 uur, zondag 11.30 – 21 uur) en heeft 130 zitplaatsen, een aparte ruimte voor 40 gasten en een terras met 130 plaatsen. Museumstraat 2, 1070 XX Amsterdam www.rijksrestaurant.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start ‘restaurant take over’

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: