Rijden onder invloed met bedrijfsauto. Ontslag?

18 april 2018 | Marijke Stevens

Niet alleen gasten gaan na het nuttigen van alcohol achter het stuur zitten, ook medewerkers uit de horeca maken zich daar weleens schuldig aan. De gevaren zijn bekend, alcohol en verkeer horen niet samen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval, op een parkeerterrein.

Een chef-kok uit een hotel reed midden in de nacht bij het uitparkeren tegen een stilstaande auto, veroorzaakte schade en liet geen bericht achter voor de bestuurder van die auto. Dat deze chef-kok onder invloed van alcohol verkeerde, bleek uit een filmpje van zijn barbezoek kort voor de aanrijding, waarop hij zei dronken te zijn.

De werkgever ontsloeg deze chef-kok op staande voet. Terecht?

In het arbeidsrecht geldt dat een ontslag op staande voet een uiterst middel is. In het algemeen geldt dat een werkgever daarvan terughoudend gebruik dient te maken, juist omdat de werknemer door een dergelijk ontslag per direct geen inkomsten meer heeft. Hij ontvangt geen loon meer, maar vaak wordt ook een uitkering onthouden omdat een ontslag op staande voet vaak als 'eigen schuld' wordt gekwalificeerd.

In deze zaak waren de gevolgen nog schrijnender omdat deze chef-kok door het ontslag ook zijn woonruimte verloor en zijn thuisland had verlaten om voor dit hotel op Saba te gaan werken.

De rechter oordeelt dat de aanrijding een ernstig incident is dat als reden voor een ontslag op staande voet kan gelden. Het wordt de werknemer ernstig aangerekend dat hij onder invloed van alcohol was toen hij de aanrijding veroorzaakte. Het filmpje liet daar geen misverstand over bestaan.

Niettemin houdt het ontslag op staande voet geen stand. De rechter weegt de feiten die aan het ontslag ten grondslag lagen af tegen de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. De belangenafweging valt in het voordeel van de werknemer uit. Niet alleen zijn de financiële gevolgen groot voor werknemer, de rechter woog mee dat de werknemer beterschap beloofde en aangeboden heeft de schade te vergoeden. In combinatie met zijn onberispelijke staat van dienst met veel verricht overwerk, had de werkgever in deze situatie moeten kiezen voor een schriftelijke waarschuwing in de zin van 'eens maar nooit weer'.

Een ontslag op staande voet lijkt soms logisch, maar maatwerk is geboden!

Marijke Stevens
Advocaat arbeidsrecht bij Immix advocaten mediators in Zeist

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
De beste burgers en hotdogs vind je op Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: