Rijden onder invloed met bedrijfsauto. Ontslag?

18 april 2018 | Marijke Stevens

Niet alleen gasten gaan na het nuttigen van alcohol achter het stuur zitten, ook medewerkers uit de horeca maken zich daar weleens schuldig aan. De gevaren zijn bekend, alcohol en verkeer horen niet samen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval, op een parkeerterrein.

Een chef-kok uit een hotel reed midden in de nacht bij het uitparkeren tegen een stilstaande auto, veroorzaakte schade en liet geen bericht achter voor de bestuurder van die auto. Dat deze chef-kok onder invloed van alcohol verkeerde, bleek uit een filmpje van zijn barbezoek kort voor de aanrijding, waarop hij zei dronken te zijn.

De werkgever ontsloeg deze chef-kok op staande voet. Terecht?

In het arbeidsrecht geldt dat een ontslag op staande voet een uiterst middel is. In het algemeen geldt dat een werkgever daarvan terughoudend gebruik dient te maken, juist omdat de werknemer door een dergelijk ontslag per direct geen inkomsten meer heeft. Hij ontvangt geen loon meer, maar vaak wordt ook een uitkering onthouden omdat een ontslag op staande voet vaak als 'eigen schuld' wordt gekwalificeerd.

In deze zaak waren de gevolgen nog schrijnender omdat deze chef-kok door het ontslag ook zijn woonruimte verloor en zijn thuisland had verlaten om voor dit hotel op Saba te gaan werken.

De rechter oordeelt dat de aanrijding een ernstig incident is dat als reden voor een ontslag op staande voet kan gelden. Het wordt de werknemer ernstig aangerekend dat hij onder invloed van alcohol was toen hij de aanrijding veroorzaakte. Het filmpje liet daar geen misverstand over bestaan.

Niettemin houdt het ontslag op staande voet geen stand. De rechter weegt de feiten die aan het ontslag ten grondslag lagen af tegen de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. De belangenafweging valt in het voordeel van de werknemer uit. Niet alleen zijn de financiële gevolgen groot voor werknemer, de rechter woog mee dat de werknemer beterschap beloofde en aangeboden heeft de schade te vergoeden. In combinatie met zijn onberispelijke staat van dienst met veel verricht overwerk, had de werkgever in deze situatie moeten kiezen voor een schriftelijke waarschuwing in de zin van 'eens maar nooit weer'.

Een ontslag op staande voet lijkt soms logisch, maar maatwerk is geboden!

Marijke Stevens
Advocaat arbeidsrecht bij Immix advocaten mediators in Zeist

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Culinair
Coperto Restobar in Zwolle is erkend met een Bib Gourmand

Chef-kok Remco Jansen en zijn brigade zijn er dolgelukkig mee: “Al sinds de opening twee jaar geleden hebben we de ambitie om op dit niveau te acteren. We konden niet gelukkiger zijn nu het is gelukt om daadwerkelijk beloond te worden met een Bib.” De nieuwe Bib Gourmand restaurantgid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: