Richard Ekkebus na 33 jaar terug in de Nederlandse keuken

Auteur: Thijs Jacobs
Gastronomie 16 januari 2019
Richard Ekkebus na 33 jaar terug in de Nederlandse keuken

Chef Richard Ekkebus is even terug op Nederlandse bodem om op 26 en 27 januari te koken met Joris Bijdendijk in RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum. Richard Ekkebus, afkomstig uit Vlissingen, werd opgeleid door enkele van de grootste driesterrenchefs in Frankrijk waaronder, Pierre Gagnaire, Alain Passard en Guy Savoy. Na een indrukwekkende carrière in keukens over de hele wereld werd hij executive chef voor restaurant Amber at the Landmark Mandarin Oriental in Hong Kong. 

Sterbehoud

Onder zijn supervisie werd Amber bekroond met een nr. 56 ranking in the World’s 100 Best Restaurants 2018 lijst en nr. 7 ranking in de Asia’s 50 Best Restaurants 2019 lijst. Voor het tiende opeenvolgende jaar behield Amber zijn twee sterren in de Michelingids van Hong Kong en Macau 2018.

Bij Amber streeft Ekkebus ernaar om de beste en meest verse ingrediënten te gebruiken die voornamelijk afkomstig zijn uit Japan en Europa. Grote nadruk wordt gelegd op smaken en op mooie creatieve presentaties met verschillende texturen en kleuren. Het laatste weekend van januari slaan chefs Ekkebus en Bijdendijk de handen ineen en creëren een four-hands menu dat wordt geserveerd tijdens de lunch en het diner. 

Echte Amber-klassiekers

Ekkebus: "De gerechten van ons menu zijn echte Amber-klassiekers. Het is voor ons team inspirerend om te mogen koken in het restaurant van een van de meest iconische musea van de wereld het Rijksmuseum; een locatie met zoveel geschiedenis van mijn thuisland. Het zal ons in staat stellen om in contact te komen met de rijke Nederlandse geschiedenis en met name de Gouden Eeuw waar Hollanders de wereld rondtrokken op zoek naar exotische specerijen. Ikzelf ben een echte culinaire zigeuner en deze tour door Europa, Afrika en Azië is een ware reis in de zoektocht naar inspiratie voor Amber 2.0."

Sinds de opening van het museumrestaurant heeft RIJKS® al vele gastchefs ontvangen waaronder Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlin), Yotam Ottolenghi (Nopi, Londen), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central, Lima), Fergus Henderson (st. John, Londen), Eelke Plasmeijer (Locavore, Bali), Dan Hunter (Brae, Australië), Kamilla Seidler (Gustu, Bolivia), Sang Hoon Degeimbre (L’air de temps, Belgium), Micha Tsumura (Maido, Peru), Fredrik Berselius (Aska, New York), Matt Abergel (Yardbird, Hong Kong), Josean Alija (Nerua, Bilbao) en Nicolás López (Villanos en Bermudas, Bogotá).

Overig nieuws