Richard Ekkebus na 33 jaar terug in de Nederlandse keuken

16 januari 2019 | Thijs Jacobs

Chef Richard Ekkebus is even terug op Nederlandse bodem om op 26 en 27 januari te koken met Joris Bijdendijk in RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum. Richard Ekkebus, afkomstig uit Vlissingen, werd opgeleid door enkele van de grootste driesterrenchefs in Frankrijk waaronder, Pierre Gagnaire, Alain Passard en Guy Savoy. Na een indrukwekkende carrière in keukens over de hele wereld werd hij executive chef voor restaurant Amber at the Landmark Mandarin Oriental in Hong Kong. 

Sterbehoud

Onder zijn supervisie werd Amber bekroond met een nr. 56 ranking in the World’s 100 Best Restaurants 2018 lijst en nr. 7 ranking in de Asia’s 50 Best Restaurants 2019 lijst. Voor het tiende opeenvolgende jaar behield Amber zijn twee sterren in de Michelingids van Hong Kong en Macau 2018.

Bij Amber streeft Ekkebus ernaar om de beste en meest verse ingrediënten te gebruiken die voornamelijk afkomstig zijn uit Japan en Europa. Grote nadruk wordt gelegd op smaken en op mooie creatieve presentaties met verschillende texturen en kleuren. Het laatste weekend van januari slaan chefs Ekkebus en Bijdendijk de handen ineen en creëren een four-hands menu dat wordt geserveerd tijdens de lunch en het diner. 

Echte Amber-klassiekers

Ekkebus: "De gerechten van ons menu zijn echte Amber-klassiekers. Het is voor ons team inspirerend om te mogen koken in het restaurant van een van de meest iconische musea van de wereld het Rijksmuseum; een locatie met zoveel geschiedenis van mijn thuisland. Het zal ons in staat stellen om in contact te komen met de rijke Nederlandse geschiedenis en met name de Gouden Eeuw waar Hollanders de wereld rondtrokken op zoek naar exotische specerijen. Ikzelf ben een echte culinaire zigeuner en deze tour door Europa, Afrika en Azië is een ware reis in de zoektocht naar inspiratie voor Amber 2.0."

Sinds de opening van het museumrestaurant heeft RIJKS® al vele gastchefs ontvangen waaronder Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlin), Yotam Ottolenghi (Nopi, Londen), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central, Lima), Fergus Henderson (st. John, Londen), Eelke Plasmeijer (Locavore, Bali), Dan Hunter (Brae, Australië), Kamilla Seidler (Gustu, Bolivia), Sang Hoon Degeimbre (L’air de temps, Belgium), Micha Tsumura (Maido, Peru), Fredrik Berselius (Aska, New York), Matt Abergel (Yardbird, Hong Kong), Josean Alija (Nerua, Bilbao) en Nicolás López (Villanos en Bermudas, Bogotá).

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: