Restyling restaurant IDRW

21 januari 2015 |
Restyling restaurant IDRW<

In het mondaine Kralingen, onder aan de Honingerdijk, ligt één van de best bewaarde culinaire geheimen van Rotterdam: restaurant IDRW, ook
wel bekend als In Den Rustwat. In de monumentale herberg uit 1597 bereidt chef Marcel van Zomeren zijn culinaire kunstwerkjes. Prachtige monumenten hebben wel eens een opfrisser nodig, IDRW heeft een restyling ondergaan om het interieur weer helemaal van nu te maken, met behoud van de prachtige originele details. De stijl van koken verandert niet, maar de beleving van het intieme restaurant is nieuw, fris en levendig.

Vaste gasten
Vaste gasten die het gerestylde IDRW betreden, valt in eerste instantie waarschijnlijk vooral de nieuwe sfeerbeleving op. De unieke en monumentale elementen van IDRW zijn gebleven: de houten balken, de opvallende steunpilaren en de schouw met Delftsblauwe tegeltjes die ooit door museum Booijmans Van Beuningen in bruikleen zijn gegeven. Maar er zijn ook grote veranderingen aangebracht. De bar is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een wand van staal en getemperd glas, waarachter één van de keukens te zien is. Het zorgt voor ruimte, mystiek en dynamiek in het restaurant. Waar voorheen lichte tinten als roomwit domineerden, is nu gekozen voor zwart en koper die een vleugje mysterie geven. Ook bijzonder zijn de lederen luxaflex voor de ramen, die uitkijken op de gigantische tuin. Nog zo’n goed verborgen geheim…

Liefde en tijd zijn de duurste ingrediënten
Chefkok Marcel van Zomeren heeft een geheel eigen kookstijl. Liefde en tijd zijn, zijn duurste ingrediënten. Een stijl van koken met de Franse keuken als basis en een voorliefde voor sauzen en vis, schelp- en schaaldieren. Gerechten waarin de ingrediënten de hoofdrol spelen, maar dan wel met een verrassende draai van de chef. (Hier misschien twee voorbeelden van bijzondere gerechten). Hoewel de gerechten op het menu altijd van nu zijn, was de inrichting van IDRW toe aan een opfrisser. Interior design bureau Smeele boog zich over de restyling van het restaurant, met als doel een frissere en meer dynamische beleving, maar wel met behoud van de intimiteit en de authentieke details van het restaurant.

IDRW
Bijna was In den Rustwat in 1959 gesloopt. Bij de aanleg van de Maasboulevard stond de voormalige herberg in de weg. Maar het gebouw werd gered en het werd onder aan de dijk opnieuw opgebouwd. Een tegeltje boven de deur herinnert aan de tijd van de postkoetsen. Patron-cuisinier is Marcel van Zomeren die een passie heeft voor zuivere, eerlijke smaken. Marcel: “in dit vak moet je van mensen houden. Het is mijn doel om mijn gasten in de watten te leggen en dat doe ik het liefst vanuit de keuken. Mijn geweldige team zorgt ervoor dat ik me volledig op het koken kan storten.” Achter het klassieke pand van In Den Rustwat bevindt zich de oranjerie, die zeer geschikt is voor bijzondere gelegenheden en voor grotere groepen. IDRW is de trotse bezitter van een Bib Gourmand, toegekend door Michelin. Daarnaast is het restaurant opgenomen in de Lekker en de Gault Millau Gids (13 punten).

Fotocredits: Robbert So Kiem Hwat

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: