Restyling restaurant IDRW

21 januari 2015 |
Restyling restaurant IDRW

In het mondaine Kralingen, onder aan de Honingerdijk, ligt één van de best bewaarde culinaire geheimen van Rotterdam: restaurant IDRW, ook
wel bekend als In Den Rustwat. In de monumentale herberg uit 1597 bereidt chef Marcel van Zomeren zijn culinaire kunstwerkjes. Prachtige monumenten hebben wel eens een opfrisser nodig, IDRW heeft een restyling ondergaan om het interieur weer helemaal van nu te maken, met behoud van de prachtige originele details. De stijl van koken verandert niet, maar de beleving van het intieme restaurant is nieuw, fris en levendig.

Vaste gasten
Vaste gasten die het gerestylde IDRW betreden, valt in eerste instantie waarschijnlijk vooral de nieuwe sfeerbeleving op. De unieke en monumentale elementen van IDRW zijn gebleven: de houten balken, de opvallende steunpilaren en de schouw met Delftsblauwe tegeltjes die ooit door museum Booijmans Van Beuningen in bruikleen zijn gegeven. Maar er zijn ook grote veranderingen aangebracht. De bar is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een wand van staal en getemperd glas, waarachter één van de keukens te zien is. Het zorgt voor ruimte, mystiek en dynamiek in het restaurant. Waar voorheen lichte tinten als roomwit domineerden, is nu gekozen voor zwart en koper die een vleugje mysterie geven. Ook bijzonder zijn de lederen luxaflex voor de ramen, die uitkijken op de gigantische tuin. Nog zo’n goed verborgen geheim…

Liefde en tijd zijn de duurste ingrediënten
Chefkok Marcel van Zomeren heeft een geheel eigen kookstijl. Liefde en tijd zijn, zijn duurste ingrediënten. Een stijl van koken met de Franse keuken als basis en een voorliefde voor sauzen en vis, schelp- en schaaldieren. Gerechten waarin de ingrediënten de hoofdrol spelen, maar dan wel met een verrassende draai van de chef. (Hier misschien twee voorbeelden van bijzondere gerechten). Hoewel de gerechten op het menu altijd van nu zijn, was de inrichting van IDRW toe aan een opfrisser. Interior design bureau Smeele boog zich over de restyling van het restaurant, met als doel een frissere en meer dynamische beleving, maar wel met behoud van de intimiteit en de authentieke details van het restaurant.

IDRW
Bijna was In den Rustwat in 1959 gesloopt. Bij de aanleg van de Maasboulevard stond de voormalige herberg in de weg. Maar het gebouw werd gered en het werd onder aan de dijk opnieuw opgebouwd. Een tegeltje boven de deur herinnert aan de tijd van de postkoetsen. Patron-cuisinier is Marcel van Zomeren die een passie heeft voor zuivere, eerlijke smaken. Marcel: “in dit vak moet je van mensen houden. Het is mijn doel om mijn gasten in de watten te leggen en dat doe ik het liefst vanuit de keuken. Mijn geweldige team zorgt ervoor dat ik me volledig op het koken kan storten.” Achter het klassieke pand van In Den Rustwat bevindt zich de oranjerie, die zeer geschikt is voor bijzondere gelegenheden en voor grotere groepen. IDRW is de trotse bezitter van een Bib Gourmand, toegekend door Michelin. Daarnaast is het restaurant opgenomen in de Lekker en de Gault Millau Gids (13 punten).

Fotocredits: Robbert So Kiem Hwat

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: