Restaurantvereniging Relais Restaurants houdt na 35 jaar op te bestaan

25 april 2018 | David Bakker

Restaurantvereniging Relais Restaurants is per 1 april 2018 opgeheven. De vereniging, die in 1983 begon als Relais du Centre, heeft 35 jaar bestaan en telde op het hoogtepunt 38 leden. De aangesloten restaurants profileerden zich onder het motto ‘Eenheid in verscheidenheid’ als de betere restaurants met goede smaak, gastvrijheid, prijs en kwaliteit.

Vriendenclub gelijkgestemde restauranteigenaars

Relais Restaurants werd in 1983 opgericht als Relais du Centre. Op voorspraak van de culinaire pers, waaronder Pieter Taselaar, Wina Born en Henk van Stipriaan, vervulde Relais de ruimte tussen de destijds bestaande samenwerkingsverbanden Romantisch Tafelen en Alliance Gastronomique. Wat begon als een vriendenclub van gelijkgestemde restauranteigenaars werd in de loop der jaren een van de belangrijkste samenwerkingsverbanden van kwaliteitsrestaurants in Nederland. Naast het gezamenlijk naar buiten treden om de gast te bereiken, was gezamenlijk inkoopvoordeel een van de doelstellingen.

Sterk in kennis

De vereniging onderkende al vroeg het belang van investeren in kennis van medewerkers en van jong horecatalent. Huidig voorzitter en bestuurslid van het eerste uur Carel Heijne: “Relais organiseerde themadagen voor medewerkers en zette jong talent in het zonnetje met de ‘John van Meurs Award’, de jaarlijkse verkiezing van excellente jonge medewerkers. Voor de gast organiseerden we acties en we hadden onze Relais Smaakcheques, Relais-menu’s en Relais-wijnen op de kaart. Door de wijninkoop ontstond een goede band met wijnpartners als Willibrord Hosman, Aad Verhagen, Vos & Partners, Heisterkamp, VinVite-Palmensteijn en trouwe partner L’Exception, die ons de mogelijkheid bood om internationale wijnreizen te maken om het kennisniveau van de leden te verhogen.”

38 aangesloten restaurants

De vereniging startte in 1983 met 20 leden, waaronder Auberge des Moules in Philippine, het enige restaurant dat alle 35 jaar lid is geweest. Op het hoogtepunt stond de teller op 38 aangesloten restaurants. Naast de ledenboekjes, vervaardigd door Ton Vugs, werden prachtige Relais Magazines uitgebracht, gemaakt door onder meer Jan Lagrouw, Beesign en Punta Est.

Trots op een prachtige 35 jaar

Carel Heijne: “De afgelopen jaren merkten we dat de wereld om ons heen veranderde en dat collectiviteit steeds meer plaats maakte voor individualisme, zowel bij leden als bij partners en adverteerders. Er lag geen prioriteit meer bij landelijke samenwerking en het ledenaantal nam af. Het bestuur heeft er alles aan gedaan om het tij te keren, maar we hebben moeten accepteren dat Relais in deze tijden geen meerwaarde meer heeft. We kijken met trots terug op een prachtige 35 jaar met onderlinge loyaliteit, mooie reizen, leerzame en gezellige bijeenkomsten en een fijne samenwerking met onze partners door de jaren heen.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Duurzaamheid Biologisch
Onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs' duurzame producten van start

Op dinsdag 23 januari om 13.15 uur gaat op de Bio-beurs te Zwolle het onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs' officieel van start. Het project maakt inzichtelijk wat de prijs is van duurzame voedselproducten voor iedere stap in de keten. Zo draagt het bij aan de transitie van onze voedselproduct...

Bier Events
Lustrumeditie Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 wordt Rotterdam voor de vijfde keer het hoppige en moutige epicentrum van Nederland. De vijfde en dus lustrumeditie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra) zal dan opnieuw plaatsvinden in debatcentrum Arminius. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen e...

Events Culinair
Line-up bekend van 24 topchefs voor 24H Chefs

24 Topchefs koken op zondag 17 februari 24 uur voor het goede doel. Tijdens dit culinaire event zijn gasten in de gelegenheid om bij hun drie favoriete chefs een bijzonder negen gangen menu te reserveren. Het evenement wordt voor de derde keer georganiseerd door 24/7 Star Events onder leiding van in...

Interview KHN Longread
Interview nieuwe directeur KHN: ''Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag''

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 ...

Column David Bakker
Column: bezorgen is de toekomst!

De bezorgomzet binnen de totale foodmarkt is in vijf jaar verviervoudigd, van 975,5 miljoen in 2014 tot een verwachte omzet van 4 miljard euro in 2019. Met die cijfers opende het Food Institute Service Nederland (FSIN) twee weken geleden de Horecava 2019. Eerder in december schatte het FSIN al dat d...

Achtergronden Culinair
Cuisine on tour voor vierde jaar op rij partner Vrienden van Amstel LIVE

De grootste Amstelkroeg van Nederland is weer open. Op donderdag 17 januari is de 21e editie van de Vrienden van Amstel LIVE van start gegaan. Gedurende 11 showavonden bezoeken meer dan 145.000 gasten een volledig uitverkocht Vrienden van Amstel LIVE In Ahoy Rotterdam. Culinaire invulling Trot...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: