Restaurantvereniging Relais Restaurants houdt na 35 jaar op te bestaan

25 april 2018 | David Bakker

Restaurantvereniging Relais Restaurants is per 1 april 2018 opgeheven. De vereniging, die in 1983 begon als Relais du Centre, heeft 35 jaar bestaan en telde op het hoogtepunt 38 leden. De aangesloten restaurants profileerden zich onder het motto ‘Eenheid in verscheidenheid’ als de betere restaurants met goede smaak, gastvrijheid, prijs en kwaliteit.

Vriendenclub gelijkgestemde restauranteigenaars

Relais Restaurants werd in 1983 opgericht als Relais du Centre. Op voorspraak van de culinaire pers, waaronder Pieter Taselaar, Wina Born en Henk van Stipriaan, vervulde Relais de ruimte tussen de destijds bestaande samenwerkingsverbanden Romantisch Tafelen en Alliance Gastronomique. Wat begon als een vriendenclub van gelijkgestemde restauranteigenaars werd in de loop der jaren een van de belangrijkste samenwerkingsverbanden van kwaliteitsrestaurants in Nederland. Naast het gezamenlijk naar buiten treden om de gast te bereiken, was gezamenlijk inkoopvoordeel een van de doelstellingen.

Sterk in kennis

De vereniging onderkende al vroeg het belang van investeren in kennis van medewerkers en van jong horecatalent. Huidig voorzitter en bestuurslid van het eerste uur Carel Heijne: “Relais organiseerde themadagen voor medewerkers en zette jong talent in het zonnetje met de ‘John van Meurs Award’, de jaarlijkse verkiezing van excellente jonge medewerkers. Voor de gast organiseerden we acties en we hadden onze Relais Smaakcheques, Relais-menu’s en Relais-wijnen op de kaart. Door de wijninkoop ontstond een goede band met wijnpartners als Willibrord Hosman, Aad Verhagen, Vos & Partners, Heisterkamp, VinVite-Palmensteijn en trouwe partner L’Exception, die ons de mogelijkheid bood om internationale wijnreizen te maken om het kennisniveau van de leden te verhogen.”

38 aangesloten restaurants

De vereniging startte in 1983 met 20 leden, waaronder Auberge des Moules in Philippine, het enige restaurant dat alle 35 jaar lid is geweest. Op het hoogtepunt stond de teller op 38 aangesloten restaurants. Naast de ledenboekjes, vervaardigd door Ton Vugs, werden prachtige Relais Magazines uitgebracht, gemaakt door onder meer Jan Lagrouw, Beesign en Punta Est.

Trots op een prachtige 35 jaar

Carel Heijne: “De afgelopen jaren merkten we dat de wereld om ons heen veranderde en dat collectiviteit steeds meer plaats maakte voor individualisme, zowel bij leden als bij partners en adverteerders. Er lag geen prioriteit meer bij landelijke samenwerking en het ledenaantal nam af. Het bestuur heeft er alles aan gedaan om het tij te keren, maar we hebben moeten accepteren dat Relais in deze tijden geen meerwaarde meer heeft. We kijken met trots terug op een prachtige 35 jaar met onderlinge loyaliteit, mooie reizen, leerzame en gezellige bijeenkomsten en een fijne samenwerking met onze partners door de jaren heen.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Tim Bresssers van Taste bij Dirk door naar finale European Young Chef Award 2018

Op donderdag 11 oktober vond bij Sligro Den Bosch de voorronde plaats voor de European Young Chef Award 2018. Drie jonge chefs t/m 25 jaar streden hier om een plek in de finale van de Europese wedstrijd die van van 25 tot 27 november plaatsvindt in Galway, Tim Bressers van Wijnbar Taste bij Dirk uit...

Awards
Tim Bresssers van Taste bij Dirk door naar finale European Young Chef Award 2018

Op donderdag 11 oktober vond bij Sligro Den Bosch de voorronde plaats voor de European Young Chef Award 2018. Drie jonge chefs t/m 25 jaar streden hier om een plek in de finale van de Europese wedstrijd die van van 25 tot 27 november plaatsvindt in Galway, Tim Bressers van Wijnbar Taste bij Dirk uit...

Internationaal
Nederland voor het eerst gastland op trendy food festival Parijs

Van 10 t/m 12 maart 2019 is Nederland gastland op het jaarlijkse trendy food platform Omnivore in Parijs. Omnivore is een driedaags, innovatief food-evenement; bezoekers zijn invloedrijke foodies, professionele en hobbykoks, bartenders, food- journalisten, bloggers en vloggers. Onder het motto Te...

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Oslo het duurst, Amsterdam goedkoop

Oslo is de duurste stad van Europa om een terras te pakken. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in de Noorse hoofdstad is € 53,71. Dit is ruim drie keer zo duur als Budapest, waar je € 15,94 kwijt bent voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 ros&ea...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Achtergronden Wijn
Dit is wel een heel duur wijntje!

Twee flessen wijn zijn bij veilinghuis Sotheby's in New York onder de hamer gegaan voor de astronomische bedragen van respectievelijk 558.000 dollar en 496.000 dollar. De flessen komen uit het jaar 1945 en zijn afkomstig van het beroemde wijnhuis Romanée Conti. Op de website van De Telegr...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: