'Restaurants moeten fors goedkoper'

6 februari 2013 |
'Restaurants moeten fors goedkoper'

Restaurants moeten hun prijzen fors en structureel verlagen om ervoor te zorgen dat zij de crisis overleven. Dat adviseert trendbureau HBMEO. Tijdelijke acties leveren alleen koopjesjagers op.

Prijzen omlaag
Nederlandse restaurants hebben het lastig in deze economie, mensen gaan minder vaak uit eten. Restaurants organiseren van alles om gasten naar hun restaurant te trekken, zoals tijdelijke kortingsacties. "De belangrijkste manier om de restaurants weer vol te krijgen is een forse en structurele prijsverlaging. Gasten kiezen dan sneller voor uit eten gaan in plaats van thuis eten", zegt foodtrendwatcher Vincent van Dijk van HBMEO.

Fans kweken
"Tijdelijke kortingsacties trekken over het algemeen koopjesjagers aan. Mensen die niet terugkomen als er weer normale prijzen worden gevraagd. Restaurants kunnen beter investeren in hun bestaande gasten en zorgen dat deze ambassadeurs worden van hun restaurant."

Meer bewust
"Nederlanders geven nog steeds geld uit, maar doen dit bewuster dan ooit", zegt Van Dijk. "Zij maken een duidelijke keuze tussen budget of luxe. Of het gaat om kleding, schoenen of restaurants maakt niet uit. Vooral het middensegment van de restaurants heeft het daarom moeilijk. Toprestaurants en vernieuwende, creatieve budgetrestaurants met een sterk concept doen het in deze crisistijd wel goed. In steden als Berlijn en Barcelona zitten de restaurants ondanks de crisis nog steeds vol. De menuprijzen liggen hier vaak veel dichter bij de prijs van zelf koken."

Slimmer inkopen
"Om de lagere menuprijs mogelijk te maken kan er voornamelijk worden bezuinigd op de inkoop. Met het gebruik van goedkopere ingredi├źnten en door slimmer in te kopen, kan er veel geld worden bespaard. Single-purpose restaurants met bijvoorbeeld alleen gehaktballen of piepkeukens op de kaart, kunnen hun prijzen laag houden. Zo'n duidelijk concept met basic gerechten doet het vaak beter dan een restaurant dat geen duidelijke keuzes maakt. Creatieve en toprestaurants profiteren bovendien van het feit dat hier veel over wordt gecommuniceerd. Social media spelen hierbij een belangrijke rol. Dit zorgt voor meer reserveringen."

Upselling
Andere manieren om te bezuinigen zijn het verhuizen naar een goedkopere locatie, het deels vervangen van het personeel door moderne communicatiemiddelen, zoals iPads, buzzers, in combinatie met zelfservice en 'upselling', het aanbieden van extra's die apart in rekening worden gebracht, zoals low-cost carriers dit doen in de luchtvaartindustrie.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: