Restaurantketen uitgelicht: La Cubanita

Restaurantketens 30 maart 2023
Restaurantketen uitgelicht: La Cubanita

In deze rubriek presenteert De RestaurantKrant de bekende en minder bekende (internationale) restaurantketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. Dit keer: tapasrestaurant La Cubanita

La Cubanita is een landelijke restaurantketen met vaste gefranchisede formule met vestigingen verdeeld door het hele land. De allereerste La Cubanita opende in 1999 in Gouda. Inmiddels staat de teller op ongeveer 55 restaurants.

Het concept

La Cubanita wordt gerund door verschillende franchisenemers. De rechten liggen bij Club Culinair, het bedrijf van horecaondernemer Roland Hogelnest. La Cubanita staat voor zwoele salsaklanken, spannende cocktails en heerlijke tapas. In een Cubaanse omgeving kun je genieten van de mooie dingen des levens. Het motto van La Cubanita is niet voor niets: La vida es un carnaval

De menukaart is bij bijna iedere La Cubunita hetzelfde. Deze bestaat uit ongeveer vijftig verschillende soorten tapas en een uitgebreide drankenkaart. Voor 22,50 doordeweeks en 27,50 euro in het  weekend kunnen gasten onbeperkt tapas bestellen. Hier zitten wel een aantal spelregels aan verbonden: er worden maximaal twee tapas tegelijk en per persoon besteld, drank en desserts vallen buiten het arrangement en voor iedere niet opgegeten tapas wordt 2,50 euro in rekening gebracht.

Club Culiniar ondersteunt de franchisenemers, die vaak meerdere vestigingen in beheer hebben. Op het gebied van inkoop, marketing en liquiditeitscontroles zorgt ‘het hoofdkantoor’ ervoor dat de ondernemers goed kunnen ondernemen. Met 55 vestigingen heeft La Cubanita inmiddels een behoorlijk inkoopvolumevoordeel ontwikkeld.

Kosten franchisenemer

De franchisefee bedraagt 3 procent over de bruto maandomzet en er wordt een maandelijkse marketingfee gefactureerd, bestaande uit een vast deel van 500 euro, plus een variabel deel van 0,5% van de bruto maandomzet. Voor de begeleiding van het opstarten van een Cubanita en het opleiden van het keukenpersoneel, bedrijfsleiding en franchisenemer wordt eenmalig een trainingsfee in rekening gebracht. Een startende franchisenemer moet over een eigen inleg van minimaal 10.000 euro beschikken.

La Cubanita hanteert standaarden op het gebied van grootte van de restuarants. Een restaurant beschikt over minimaal 200 vierkante meter en maximaal 400 vierkante meter. Er moet plek zijn voor 75 tot 150 zitplaatsten.

Eigenaar

Eigenaar van La Cubanita is horecaondernemer Roland Hogelnest. La Cubanita valt, samen met de concepten Proflokaal Bregje, Heinde en Verre en Rozey onder de paraplu van het bedrijf Club Culinair.

Overig nieuws