Restaurant zonder personeel in Amsterdam

22 oktober 2015
Restaurant zonder personeel in Amsterdam

Een 3D-printer staat er nog net niet, maar in het restaurant Foodsy mogen gasten werkelijk alles zelf doen. Het nieuwe horeca-initiatief
zal het eerste restaurant zijn dat volledig zonder personeel draait. Op donderdag 5 november opent sterrenkok en Edwin Sander in Amsterdam de deuren van zijn concept Foodsy. Sander werkte eerder in de keukens van sterrestaurants als NOMA, ARZAK en Ciel Bleu.

*Personeel*
In de afgelopen jaren heeft Sander meerdere restaurants opgezet, maar een van de grootste bottlenecks daarbij vormde het inhuren van goed personeel. "In mijn ervaring met horecaconcepten was personeel altijd het grootste struikelblok. Je bent veel tijd en geld kwijt aan het trainen, opleiden en goede afspraken maken. Bovendien is dingen zelf doen tegenwoordig heel normaal. We kweken onze eigen groenten, brouwen ons eigen bier en ook in de keuken worden we steeds handiger. Daarom denk ik dat de tijd er rijp voor is. In Foodsy is de gast kok, ober, barman of -vrouw en ja, ook afwasser", zegt Sander.

*Niet reserveren*
Reserveren is in Foodsy niet mogelijk, want het restaurant is niet telefonisch bereikbaar. Het concept moet zelfstandig kunnen draaien vindt de kok. "In de zaak zijn er duidelijke instructies: hoe gasten bier moeten tappen, koffie zetten en de gerechten bereiden. En via een stickersysteem kunnen ze alle ingrediënten vinden. Heel laagdrempelig dus, waardoor je ook met weinig kookervaring heel gemakkelijk je eigen meester-gerecht kunt bereiden."

*Betalen*
Foodsy is een cash free restaurant en werkt met een betalingssysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een iPad-app gekoppeld aan een pinautomaat.

~Mirte Bouman~

Overig nieuws