Restaurant Fabers Alkmaar opent deuren

12 januari 2016 |
Restaurant Fabers Alkmaar opent deuren<

Eind december opende Restaurant Fabers, het restaurant dat gevestigd is in het Schuttersgildehuis in Alkmaar, zijn deuren. Met dit Kreeft & Tournedos restaurant,
dat door designbureau Estida is ingericht, heeft dit prachtige pand in de binnenstad van Alkmaar een passende invulling.

Vakmanschap
Fabers is Latijn voor Vakman. Een bewust gekozen naam want vakmanschap is waar het team van Fabers voor staat, en de naam is tevens een verwijzing naar de historie van het pand, dat in het verleden het Schuttersgilde huisveste.

Renovatie
Pandeigenaar Segesta heeft het rijksmonument geheel in stijl gerenoveerd. Balken plafonds, wanden in schoonmetselwerk en eikenhout, en originele tegelvloeren. En in alle ruimtes zijn de originele schouwen behouden gebleven en zijn museale stukken toegevoegd.


Keuken en bar centraal
Bij binnenkomst staat de bezoeker direct in het hart van de zaak. In de centrale ruimte zijn keuken en bar samengebracht en beide op een podium geplaatst. Zo staan de vakmannen van Fabers mooi in het zicht van de bezoeker te werken. De keuken is geheel open en afgewerkt met een horizontaal getegeld front in zandkleur en zwart. De togen in de ruimte zijn in nauw overleg met monumentenzorg weer geopend en antracietzwart gesaust, wat volgens het designbureau een mystiek lijnenspel teweegbrengt.


Verschillende ruimtes
Vanuit het centrale hart kan aan weerskanten een restaurantruimte worden betreden. De beide ruimtes zijn compleet verschillend van sfeer. In de ene ruimte bestaat de bouwkundige basis uit een houten balken plafond boven een zwartwit geblokte tegelvloer en naturel eikenhouten raamkozijnen. Een eikenkast is vanuit een andere ruimte zorgvuldig verplaatst naar deze zaal en vormt nu in combinatie met een schoonmetselwerkmuur een beeldbepalende scheidingswand. Estida selecteerde verschillende diepe blauwtinten zoals ook toegepast werd in de oude stijlkamers van weleer en vertaalde dat door naar het behang en de stoffering van banken en stoelen. Strakke lichtrails vormen de basisverlichting, met een grote glazen lamp-ornament voor de klassieke schouw. Het resultaat is een warme modern klassieke sfeer. De ruimte aan de andere zijde van het operationele hart is compleet anders. Van oudsher is de vloerafwerking een grijsgevlamde witmarmeren tegel, is het plafond strak gestuct en zijn de raamkozijnen wit grijs geschilderd. Designer Helma Kor ontwierp een zacht lila behang met inheemse plantpatronen, liet het plafond groen sausen, en koos voor een okergeel-groene stoffenselectie voor stoelen en banken. De tafelbladen zijn in een donker notenhout uitgevoerd. Het resultaat is als een tuinkamer, een moderne vertaling van de vroegere Chinoiserie.


Etage
Op de etage is nog een ruime zaal met weer het originele eikenhouten balkenplafond, naturel eiken kozijnen en in deze ruimte een sfeervolle terra tegelvloer. In vroeger tijden deed deze ruimte dienst als vergaderzaal, en dat is nu weer de hoofdfunctie; een multifunctionele zaal, waar alle benodigde techniek in voorzien is. Wanneer op hoogtijdagen het restaurant vol bezet is, kan ook voor dinerservice naar deze ruimte worden uitgeweken.

Balans
'De detaillering van het pand is al zo mooi en sfeervol, dat het een dankbare taak is om voor dit rijksmonument een interieur te ontwerpen. We hebben er bewust voor gekozen om moderne sfeerelementen toe te voegen om een mooie balans te vinden tussen de originele sfeer en het eigentijdse vakmanschap van het Fabers team", besluit designer Helma Kor.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Omzet horeca stijgt 1,6 procent in vierde kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het vierde kwartaal van 2019 met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam met 1,4 procent toe. De omzet van logiesverstrekking steeg met 1,2 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 1,7 procent. Al bijna zeven jaar nee...

Chefs Culinair
Nieuwe docu-serie met Nederlandse sterrenchefs

De kook-tv-zender njam! lanceert op de Nederlandse televisie een unieke serie over Nederlandse sterrenchefs: De Sterrenkaart. De serie trapt af op zondag 1 maart met de eerste aflevering met Joris Bijdendijk, chefkok van het veelgelauwerde restaurant RIJKS. Mix van chefs In elke aflevering sta...

Bier Achtergronden
Alcoholvrij bier en speciaalbier voor tiende jaar op rij in de lift

De consumptie van speciaalbier en alcoholvrij bier laat voor het tiende jaar op rij groei zien. Pils blijft veruit de grootste biercategorie en is net zoals de totale markt stabiel ten opzichte van 2018. Consumenten variëren tegenwoordig veel meer in hun bierkeuze. Speciaalbier is in vele smake...

Fastservice Vega
KFC gaat een week lang 'kiploos' door het leven

Het Kentucky Fried Chicken restaurant aan het Binnenwegplein in Rotterdam verruilt van 9 t/m 15 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, een week lang alle kip op het menu voor vegetarische opties. Dit wereldwijde historische moment voor KFC is tevens het startschot van de landelijke introduct...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: