Relais & Châteaux chefs slijpen de messen over duurzame vis

22 november 2019 | Thijs Jacobs

Een totaal van 11 chefs van het gerenommeerde hotel- en restaurantlabel Relais & Châteaux slijpt de messen over het thema hoe duurzame en lokale vis zo smakelijk mogelijk op de kaart te krijgen. Jef Schuur en Nadine Mögling waren de gastheer en -vrouw voor deze bijzondere culinaire bijeenkomst op Texel.

Met een totaal van 336 sterren is Relais & Châteaux officieus het grootste Michelin chefsnetwerk ter wereld. De van origine Franse samenwerking van zelfstandige luxe hotels gooit het culinaire roer om de komende tijd. De organisatie stelt zich ten doel om hun CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden, mede door het gebruik van lokale seizoensproducten in alle restaurants.

De knop is om

Aan het ondernemerskoppel Schuur en Mögling de schone taak om de culinaire collega’s te inspireren met de producten van het Wad. Schuur: “Iedereen die hier komt en kennis maakt met de rijke natuur, geuren en smaken van ons Unesco Werelderfgoedgebied raakt geïnspireerd. We komen ook van ver; nog maar tien jaar geleden was er vanuit onze gasten veel vraag naar streekproducten, maar dan vooral streekproducten uit andere landen. rundvlees uit Japan, gevogelte uit Frankrijk, ham uit Spanje, groenten uit Italië en wijnen uit de zogenaamde nieuwe wereld landen. Die knop is bij ons als Relais & Châteaux chefs al een tijdje om. Waarom zouden we producten van de andere kant van de wereld halen, als je eigen omgeving culinair zo veel te bieden heeft!

We hebben collega-chefs uit onder andere Denemarken, Polen, Luxemburg, België en Nederland meegenomen het Wad op om scheermessen, kokkels en oesters te rapen: prachtige producten van het eiland waar ik in mijn restaurant graag mee kook. De meeste aandacht besteden we in de nabije toekomst aan: het promoten van lokale producten, dus minder food miles en het reduceren van plastic verpakkingen die we in de keuken krijgen. We maken als Relais & Châteaux chefs deel uit van een wereldwijd programma genaamd Menu for Change in samenwerking met Slow Food Association, om klimaatverandering te bestrijden”

Aanwezige chefs

De chefs die aan de meeting deelnamen zijn: Gregory Slembrouck (Hotel Heritage, België), Bart De Pooter (Pastorale, België, Kwinten Boelen (Château de Vignée, België), Jef Schuur (Bij Jef), Dennis van den Beld (Het Roode Koper), Hans Snijders (Château Neercanne), Guido Le Bron de Vexela (Château St. Gerlach), Fabrice Salvador (Hôtel Le Place d'Armes, Luxemburg), Marcin Popielarz (Hotel Quadrille, Polen), Vasil Spasov (Zornitza Family Estate, Bulgarije), Claus Henriksen (Dragsholm Slot, Denemarken).

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: