QR-code van iDEAL om te betalen in de horeca

11 mei 2016 |
QR-code van iDEAL om te betalen in de horeca

De Nederlandse banken en Betaalvereniging Nederland registreerden op Koningsdag de miljardste betaling met iDEAL, bij pizzabakker New
York Pizza. In 2005 konden de klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank voor het eerst afrekenen met iDEAL, bij een taartenbakker. In de tussenliggende tien jaar is iDEAL uitgegroeid tot het populairste online betaalmiddel van Nederland, met een marktaandeel van 56 procent. Iedereen die in Nederland internetbankiert, kan tegenwoordig direct met iDEAL betalen, veilig en vertrouwd via de eigen bank.

New York Pizza
De stormachtige groei en het succes van iDEAL zijn nauwelijks getemperd. In 2015 groeide het aantal iDEAL-betalingen met bijna een kwart. Het aantal online bestellingen voor pizza’s, taarten, maaltijden en voedingsmiddelen steeg met 34 procent harder dan voor de meeste andere goederen en diensten. “Met een aandeel van 48 procent zijn iDEAL-betalingen zeer belangrijk in onze keten,” zegt directeur Philippe Vorst van New York Pizza. “Het betaalgemak voor de klant en de veiligheid van onze koeriers zijn belangrijke voordelen. Door alle iDEAL-betalingen hebben onze koeriers minder contant geld op zak. New York Pizza stimuleert iDEAL-transacties door hier geen toeslag voor te rekenen.”

Vorig jaar werd iDEAL door EURIB (European Institute for Brand management) wederom uitgeroepen tot één van de meest onmisbare merken van Nederland, te midden van topmerken als HEMA, Albert Heijn en het NOS Journaal. Betalen met iDEAL kan in toenemende mate bij buitenlandse webwinkels, verspreid over meer dan vijftig landen. Eén op de vijf betalingen met iDEAL vindt plaats bij een webwinkel in het buitenland.

Klaar voor de toekomst
Banken en ondernemers zetten met iDEAL sterk in op de groei van mobiel winkelen en betalen. Bij nagenoeg alle Nederlandse consumentenbanken kun je inmiddels via de mobiele app van de bank veilig en makkelijk met iDEAL afrekenen. Het afgelopen jaar is het aantal mobiele betalingen in Nederland met 53 procent gestegen. “Een kwart van alle iDEAL-betalingen wordt al vanaf een smartphone of tablet gedaan. Dat zal de komende tijd alleen maar toenemen, naarmate consumenten vaker shoppen, bestellen en afrekenen met een mobiel apparaat,” verwacht Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland.

QR-code
In april is de eerste succesvolle pilot met iDEAL QR-codes gehouden. Donateurs van de Hartstichting zonder contant geld konden via een speciale QR-code en met de iDEAL-app op hun mobiele telefoon aan de voordeur of op straat een zelfgekozen bedrag schenken. Vanaf juni worden nieuwe pilots gehouden om ervaringen op te doen in andere betaalsituaties. iDEAL QR-codes lenen zich onder meer om gedrukte facturen met iDEAL op een smartphone te betalen, in restaurants af te rekenen en bestellingen bij bezorging aan huis te betalen.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: