Prijzen voor koken met wildpluk-ingrediënten

16 juni 2015 |
Prijzen voor koken met wildpluk-ingrediënten

Vanaf vandaag kan iedereen restaurants nomineren voor de Gouden en Zilveren Schalen 2015. Een deskundige jury beoordeelt alle nominaties en
reikt in oktober de Schalen uit.

Lekker Landschap reikt jaarlijks Gouden en Zilveren Schalen uit aan restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten. Deze onderscheidingen zijn een waardering voor restaurants waar je culinair kunt genieten van de opbrengst uit de natuur en het landschap. De Gouden Schaal-winnaars i2014 waren restaurant De Librije (Zwolle), restaurant Aan Zee (Oostvoorne) en restaurant Piloersemaborg (Den Ham, Gr). Meer informatie over de criteria en samenstelling van de jury staat op www.lekkerlandschap.nl.
De smaaksensatie van wildpluk
In restaurants liggen steeds vaker ingrediënten uit de vrije natuur op het bord. Landschap en eten blijken een smakelijke combinatie te zijn, onverwachte smaken en bijzondere verhalen maken van de gerechten een belevenis.

Vrije natuur
Inmiddels zijn er veel chef-koks die een deel van hun ingrediënten uit de vrije natuur halen. Om dit onder de aandacht te brengen, reikt de organisatie van Lekker Landschap jaarlijks Gouden en Zilveren Schalen uit aan deze restaurants.

Jonnie Boer
De chef-koks die de Gouden Schaal in 2014 wonnen, zijn stuk voor stuk enthousiaste wildplukkers. Ze namen de prijs blij verrast in ontvangst. Zo stelde Jonnie Boer, chef-kok van restaurant de Librije: “Ik ben met wildpluk begonnen nog voordat ik kok was. Tegenwoordig heb ik er gelukkig meer tijd voor, omdat ik veel goede koks in de keuken heb staan.
Als het kan pluk ik iedere dag in het wild. De Wiedecocktail, met onder meer watermunt, moerasspirea en wilde bramen, is een doorslaand succes in het restaurant. Wat mooi dat je hiermee ook een prijs kunt winnen!”

Dick Soek
Dick Soek van restaurant Piloersemaborg stelde dat wildpluk voor hem bijna therapeutisch is: “Ik kom dan tot rust en ontspan. En voor mijn gasten kan ik daarmee unieke gerechten met fantastische smaken maken. De meidoorn bijvoorbeeld is zo verschrikkelijk lekker, dat is niet normaal. Dit jaar waren er weinig meidoornbessen. In het begin vond ik dat ergens wel fijn omdat het een hele klus is om ze te plukken, maar later in het jaar ging ik ze echt missen, vanwege de geweldige smaak.”

Natuurbeleving als dagelijkse kost
Lekker Landschap nodigt iedereen uit het eetbare en lekkers in het landschap te ontdekken en ervan te genieten. Natuurbeleving als dagelijkse kost met respect voor planten en dieren. Dat is simpel en vooral heel leuk. Want overal in de vrije natuur zijn eetbare planten, bloemen, vruchten, noten en paddenstoelen te vinden. Van bramen tot waterkers en van meidoorn tot kastanje. Puur natuur, smaakvol en gezond. De Foodwalks die Lekker Landschap publiceert op www.foodwalks.nl zijn inmiddels een begrip. Lekker Landschap is een project van Stichting wAarde en Landschapsbeheer Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: