Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

11 december 2019 | Thijs Jacobs
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïnspireerd op gerechten waar zij mee zijn opgegroeid, van Arabische high tea’s tot Fattet Hummus. Door het café te bezoeken steun je de vrouwen in het opdoen van werkervaring zodat zij zich verder kunnen ontplooien. De nieuwe locatie blijft tot in ieder geval tot juni 2020 open.

Bahija, werkzaam in het lunchcafé: ‘Ik woonde in Syrië en was verantwoordelijk voor het huishouden en financieel afhankelijk van mijn man. Toen ik naar Nederland kwam ging ik op zoek naar een baan. Dat was best lastig omdat ik geen werkervaring had. Je moet eerst de taal leren, de juiste diploma’s halen en de Nederlandse cultuur begrijpen. Dat ik dit nu samen met andere vrouwen kan doen die dit begrijpen, maakt het voor mij makkelijker en veel leuker.'

Versnellen van integratieproces

A Beautiful Mess is een initiatief van de Refugee Company. Deze stichting is opgericht in 2015 en stimuleert de economische en sociale zelfstandigheid van mensen met een vluchtelingenachtergrond, om op deze manier het integratieproces te versnellen. Het pop-up café is de derde horecagelegenheid die de stichting opent en wordt volledig gerund door vrouwen tussen de 35 en 65 jaar. De stichting heeft voor de nieuwe locatie specifiek voor deze groep gekozen omdat zij de afgelopen jaren merkten dat vrouwen in deze leeftijdscategorie moeilijker aan een baan komen. Via deze weg wil de stichting hen de mogelijkheid geven om zich verder te ontplooien.

Het menu

Het menu is door de vrouwen zelf ontwikkeld en is geïnspireerd op de gerechten waar zij mee zijn opgegroeid. De kaart staat vol traditioneel Midden-Oosterse, Afrikaanse, typisch Hollandse gerechten en een traditionele Arabische high tea. Ook worden er op verzoek traditionele koffieceremonies uit Ethiopië en Eritrea georganiseerd, waarbij het roosteren van rauwe koffiebonen centraal staat. De ruimte is ook beschikbaar voor het organiseren van evenementen.

De locaties van A Beautiful Mess

In 2016 opende restaurant A Beautiful Mess in de wasserette van de voormalige Bijlmerbajes, met als doel werkgelegenheid te creëren voor bewoners uit het naastgelegen azc. De locatie begon als kleine koffiebar en groeide uit tot een restaurant. Hier organiseert Refugee Company bijzondere ontmoetingen, events en netwerkbijeenkomsten om samenwerkingen met mensen met een vluchtelingenachtergrond te bevorderen. In het azc in Amsterdam-West opende de organisatie in 2018 de tweede locatie, een café. In de afgelopen vier jaar vonden al meer dan 165 medewerkers van A Beautiful Mess een betaalde baan. 

Café Cromhout en het Bijbels Museum

De pop-up is op uitnodiging van het Bijbels Museum. Het museum was op zoek naar een nieuwe invulling voor Café Cromhout, dat op 1 november zijn deuren sloot. 'Het Bijbels Museum hecht veel waarde aan inclusiviteit, verbinding en het uitwisselen van verhalen. Deze samenwerking met de Refugee Company past daarom heel goed en is een mooie invulling van de monumentale ruimte van Café Cromhout,' aldus Marjolein Marreveld van het Bijbels Museum.

Het Bijbels Museum is tot de zomer 2020 gevestigd in het Cromhouthuis in Amsterdam, samen met het Amsterdam Museum. Het museum organiseert tijdelijke tentoonstellingen rond Bijbelse verhalen en thema’s met in opdracht gemaakte kunst en/of bruiklenen. Jonge kunstenaars, ontwerpers en verhalenvertellers laten daarin zien welke betekenis de Bijbel voor hen heeft. 

De pop-up van A Beautiful Mess is gevestigd op de Herengracht 366 en zal in ieder geval voor zeven maanden op deze locatie openblijven. Het café is geopend van woensdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 16:30 uur. 

Op de foto: Van links naar rechts: Parvin, Bahija en Jiena, drie vrouwen met een vluchtelingenachtergrond die de pop-up gaan runnen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: