Pieter de Ronde opent zijn restaurant

6 mei 2014
Pieter de Ronde opent zijn restaurant

Op 9 mei aanstaande is het zo ver: Pieters Restaurant opent haar deuren. Daarmee is Pieter de Ronde na veertien jaar terug in 'zijn' regio. Daarvoor was hij zes jaar chef van Italiaans à la carte-restaurant
Puccini (De Arendshoeve), toen een begrip in en ver buiten Bergambacht.

*Renovatie*
De uit 1907 stammende dubbelwoning aan de Bergambachter Hoofdstraat nummer 75 werd gedurende een jaar getransformeerd tot een sfeervol restaurant met plaats voor 32 gasten. Aan de achterzijde bevindt zich een terras waar tegen de zomer zo’n 30 gasten kunnen zitten.

*Informele sfeer*
Pieter over zijn restaurant: “Op de eerste plaats moeten gasten zich hier op hun gemak voelen. Daarom is de sfeer informeel, zeg maar ‘huiselijk’. Dat tref je terug in de comfortabele stoelen, een paar perzen op de zwarte stenen vloer en bijvoorbeeld de kleurige, centrale art deco lamp in het midden van de ruimte. Via een raam kunnen onze gasten zien wat er in de keuken gebeurt.”

*Paula*
Vorm en inrichting bepaalde Pieter samen met zijn vrouw Paula die meewerkt aan de ‘achterkant’ van de zaak. Paula is al langere tijd gespecialiseerd in de administratieve kant van horecaondernemingen.

*Amerikaanse degelijkheid*
Voor de inrichting van zijn keuken koos Pieter het degelijke Amerikaanse merk Viking dat werkelijk alles leverde: van ovens en klimaatkast voor wijn tot koeling en kachel. In de inrichting en indeling van de keuken komt alles samen van de ervaringen die De Ronde opdeed in de afgelopen decennia.

*Stijl van koken*
Wat kunnen gasten qua kookstijl verwachten bij Pieters Restaurant? “Ik heb altijd een voorliefde gehad voor een keuken gestoeld op een Frans-Italiaanse basis, maar die optimaal gebruikt wat er in de Krimpenerwaard te krijgen is. Op het bord kies ik voor eenvoud waarbij ik de producten laat spreken. Groenten krijgen een belangrijke rol en mijn liefde voor pasta is zeker gebleven.”

*Seizoensspecialiteiten*
“We presenteren een keuzemenu van zeven gangen op basis van seizoensspecialiteiten. Dat is altijd afgestemd op het aanbod van die dag dus en dat zal zeker variëren. Gasten kunnen kiezen wat ze willen: drie of vier gangen, maar natuurlijk zijn we ook blij met gasten die alle culinaire remmen los gooien. Portioneringen worden daar uiteraard op afgestemd.” En de wijnen? “Die komen uit Frankrijk en Italië. Ook werken we met een aantal open wijnen die per glas geserveerd kunnen worden.”

*Kwaliteit uit de regio*
“Het ligt in de bedoeling om zo veel mogelijk van mijn inkopen – vlees, vis, wild en groenten – hier in de regio te doen. Ik wil het liefste zelf zien waar iets vandaan komt: hoe het geteeld en gekweekt wordt en hoe het opgroeit. Maar primair draait alles om kwaliteit. Als het hier niet te krijgen is, komt het van wat verder, maar als die kwaliteit beschikbaar is in mijn achterland, dan grijp ik die kans met beide handen.”

*Teamwork*
Pieter wordt in de keuken terzijde gestaan door de 25-jarige Guido Westerink die ervaring opdeed bij Hofstede Meerzigt in Zoetermeer en bij De Engel in Rotterdam. Gasten worden verwelkomd door de enthousiaste Andrea Hilgeman (24). Zij begon bij brasserie Joia in Oudewater en De Burgemeester in Linschoten en werkte tot voor kort bij De Hoefslag in Bosch en Duin. Andrea deed ook ervaring op bij verschillende restaurants en hotels in het buitenland.

*Loopbaan*
Pieter de Ronde zorgde in het verleden op meerdere plaatsen voor een Michelinster of voor voortzetting van zo’n ster. Hij slaagde daarin bij restaurant Cour du Nord in het Drentse plaatsje Nooitgedacht (toen onderdeel van een vakantieresort) en verder bij restaurants als Corona in Den Haag (als opvolger van Robert Kranenborg), als chef bij Chagall in Leidschendam en voor die tijd bekleedde hij verschillende keukenposten bij Villa Rozenrust, De Hoefslag in Bosch en Duin en Sancerre in Amsterdam waar zijn carrière begon. Wil hij opnieuw richting een ster? “Eerlijk antwoord? Daar ben ik helemaal niet mee bezig”, zegt de chef. “Ik meen het oprecht als ik zeg dat de tevredenheid van mijn gasten belangrijker is dan welke officiële gastronomische onderscheiding dan ook.”

Een prijsindicatie voor een avondje verwend worden bij dit restaurant? Drie gangen komt neer op € 36,-, zeven gangen: € 76,-.

Pieters Restaurant serveert alleen diner (vanaf 18.00 uur) en is gesloten op zondag en maandag.

Meer informatie is te krijgen via de website "pietersrestaurant.nl.":http://www.pietersrestaurant.nl

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws