Pieter de Ronde opent zijn restaurant

6 mei 2014 |
Pieter de Ronde opent zijn restaurant

Op 9 mei aanstaande is het zo ver: Pieters Restaurant opent haar deuren. Daarmee is Pieter de Ronde na veertien jaar terug in 'zijn' regio. Daarvoor was hij zes jaar chef van Italiaans à la carte-restaurant
Puccini (De Arendshoeve), toen een begrip in en ver buiten Bergambacht.

Renovatie
De uit 1907 stammende dubbelwoning aan de Bergambachter Hoofdstraat nummer 75 werd gedurende een jaar getransformeerd tot een sfeervol restaurant met plaats voor 32 gasten. Aan de achterzijde bevindt zich een terras waar tegen de zomer zo’n 30 gasten kunnen zitten.

Informele sfeer
Pieter over zijn restaurant: “Op de eerste plaats moeten gasten zich hier op hun gemak voelen. Daarom is de sfeer informeel, zeg maar ‘huiselijk’. Dat tref je terug in de comfortabele stoelen, een paar perzen op de zwarte stenen vloer en bijvoorbeeld de kleurige, centrale art deco lamp in het midden van de ruimte. Via een raam kunnen onze gasten zien wat er in de keuken gebeurt.”

Paula
Vorm en inrichting bepaalde Pieter samen met zijn vrouw Paula die meewerkt aan de ‘achterkant’ van de zaak. Paula is al langere tijd gespecialiseerd in de administratieve kant van horecaondernemingen.

Amerikaanse degelijkheid
Voor de inrichting van zijn keuken koos Pieter het degelijke Amerikaanse merk Viking dat werkelijk alles leverde: van ovens en klimaatkast voor wijn tot koeling en kachel. In de inrichting en indeling van de keuken komt alles samen van de ervaringen die De Ronde opdeed in de afgelopen decennia.

Stijl van koken
Wat kunnen gasten qua kookstijl verwachten bij Pieters Restaurant? “Ik heb altijd een voorliefde gehad voor een keuken gestoeld op een Frans-Italiaanse basis, maar die optimaal gebruikt wat er in de Krimpenerwaard te krijgen is. Op het bord kies ik voor eenvoud waarbij ik de producten laat spreken. Groenten krijgen een belangrijke rol en mijn liefde voor pasta is zeker gebleven.”

Seizoensspecialiteiten
“We presenteren een keuzemenu van zeven gangen op basis van seizoensspecialiteiten. Dat is altijd afgestemd op het aanbod van die dag dus en dat zal zeker variëren. Gasten kunnen kiezen wat ze willen: drie of vier gangen, maar natuurlijk zijn we ook blij met gasten die alle culinaire remmen los gooien. Portioneringen worden daar uiteraard op afgestemd.” En de wijnen? “Die komen uit Frankrijk en Italië. Ook werken we met een aantal open wijnen die per glas geserveerd kunnen worden.”

Kwaliteit uit de regio
“Het ligt in de bedoeling om zo veel mogelijk van mijn inkopen – vlees, vis, wild en groenten – hier in de regio te doen. Ik wil het liefste zelf zien waar iets vandaan komt: hoe het geteeld en gekweekt wordt en hoe het opgroeit. Maar primair draait alles om kwaliteit. Als het hier niet te krijgen is, komt het van wat verder, maar als die kwaliteit beschikbaar is in mijn achterland, dan grijp ik die kans met beide handen.”

Teamwork
Pieter wordt in de keuken terzijde gestaan door de 25-jarige Guido Westerink die ervaring opdeed bij Hofstede Meerzigt in Zoetermeer en bij De Engel in Rotterdam. Gasten worden verwelkomd door de enthousiaste Andrea Hilgeman (24). Zij begon bij brasserie Joia in Oudewater en De Burgemeester in Linschoten en werkte tot voor kort bij De Hoefslag in Bosch en Duin. Andrea deed ook ervaring op bij verschillende restaurants en hotels in het buitenland.

Loopbaan
Pieter de Ronde zorgde in het verleden op meerdere plaatsen voor een Michelinster of voor voortzetting van zo’n ster. Hij slaagde daarin bij restaurant Cour du Nord in het Drentse plaatsje Nooitgedacht (toen onderdeel van een vakantieresort) en verder bij restaurants als Corona in Den Haag (als opvolger van Robert Kranenborg), als chef bij Chagall in Leidschendam en voor die tijd bekleedde hij verschillende keukenposten bij Villa Rozenrust, De Hoefslag in Bosch en Duin en Sancerre in Amsterdam waar zijn carrière begon. Wil hij opnieuw richting een ster? “Eerlijk antwoord? Daar ben ik helemaal niet mee bezig”, zegt de chef. “Ik meen het oprecht als ik zeg dat de tevredenheid van mijn gasten belangrijker is dan welke officiële gastronomische onderscheiding dan ook.”

Een prijsindicatie voor een avondje verwend worden bij dit restaurant? Drie gangen komt neer op € 36,-, zeven gangen: € 76,-.

Pieters Restaurant serveert alleen diner (vanaf 18.00 uur) en is gesloten op zondag en maandag.

Meer informatie is te krijgen via de website pietersrestaurant.nl.
Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: