Peter Oreel is Nederlands enige Kampioen Oestersteken

15 september 2020 | Thijs Jacobs

Gisteren heeft op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. voor de achtste keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. Van de negen aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes Peter Oreel uit Yerseke Nederlands Kampioen Oestersteken 2020. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap Oestersteken, dat vanwege de uitbraak van corona, pas in 2021 tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden.

Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Wouter Kik (van restaurant Codium uit Goes) en DP Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse) is uiteindelijk Peter Oreel van Dé Zeeuwse Oestermannen als winnaar uit de bus gekomen.

De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. Notaris Robert Zonnevylle uit Zierikzee heeft toezicht gehouden op het verloop van de wedstrijd.

Op correcte wijze openen

De negen kandidaten moesten in de eerste ronde in zo een kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. De tweede en derde plaats waren voor Manuela Kriekaard (restaurant de Oude Sluis in Wemeldinge) en Davey Lamper.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, zal de winnaar niet dit jaar maar het volgend jaar naar Galway afreizen. De organisatie van het Ierse Galway International Oyster Festival heeft -vanwege de Corona- op het laatste moment het evenement afgeblazen. Zoals het er nu naar uitziet zal dit WK pas in september 2021 gaan plaatsvinden. De winnaar van het NK oestersteken 2020, zal dan op kosten van de firma Krijn Verwijs Yerseke B.V. kunnen deelnemen aan het WK in Galway 2021. Na het oestersteken werden alle aanwezigen voorzien van overheerlijke oesterhapjes. Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken, dit jaar in Yerseke op de oesterputten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: