Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

20 november 2019 | redactie

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie.

Handhygiëne vormt een bijzondere uitdaging in de horeca: ongeveer 80%[1] van de ziekten wordt overgedragen door onze handen. Ondernemers moeten de allerbeste systemen en procedures gebruiken om de verspreiding van bacteriën en andere ziekteverwekkende microben, zeg maar ziekteverwekkers, te minimaliseren.

Het doeltreffend wassen en drogen van de handen door iedereen die betrokken is bij het bereiden en het serveren van voedsel, is daarom de eerste verdedigingslinie om door voedsel overgedragen infecties tot een minimum te beperken. Het hele was- en droogproces moet minstens 20 seconden[2] in beslag nemen. Het hygiëneproces moet ook regelmatig worden herhaald. Dat geldt vooral na het hanteren van vlees en verschillende soorten voedsel en uiteraard ook na een toiletbezoek.

Van keukens tot voedselbereidings-, serveer- en eetruimten: papieren producten hebben altijd al belangrijke hygiënische voordelen geboden in een voedselomgeving. Nieuw onderzoek toont aan dat disposable handdoeken ook in openbare toiletruimten in ziekenhuizen de meest hygiënische methode bieden om de handen te drogen na het wassen van de handen.[3] Ze drogen de handen doeltreffend en verspreiden minder bacteriën dan alle andere opties voor handendroging. Zo is er bij het gebruik van disposable handdoeken aanzienlijk minder verspreiding van bacteriën dan met jetdrogers. Ook voor klanten is dat een geruststellende gedachte. Of ze zich nu in een groot modern restaurant bevinden of een klein lokaal café: mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat ze in toiletten beschikken over de meest hygiënische methode van handen drogen.

Papieren handdoeken worden al aanbevolen in toiletruimten in ziekenhuizen

Voor toiletruimten in ziekenhuizen, waar het handhaven van hygiëne van cruciaal belang is, adviseren experten het gebruik van papieren handdoeken om de hygiëne te optimaliseren. Zo adviseren Duitse ziekenhuizen om na het wassen van de handen in openbare toiletruimten papieren handdoeken te gebruiken voor het drogen van de handen vanwege hun uitstekende hygiënische eigenschappen. Tegelijkertijd raadt SF2H, de Franse vereniging voor ziekenhuishygiëne, ten zeerste af elektrische handdrogers te gebruiken in toiletruimten in ziekenhuizen. In plaats daarvan adviseert SF2H het gebruik van disposable papieren handdoeken als de meest doeltreffende manier om de handen te drogen en de kans op verspreiding van infectie te minimaliseren.[4]

Laboratorium- en praktijkstudies tonen de superieure hygiënische eigenschappen van disposable handdoeken aan

Experts in heel Europa hebben de implicaties van het drogen van de handen onderzocht met het oog op het minimaliseren van de kans op verspreiding van infectie. Zowel laboratoriumstudies als praktijkstudies hebben significante bewijzen geleverd die aantonen dat papieren handdoeken een superieure hygiëne bieden ten opzichte van jetdrogers.

Deskundige microbiologen hebben studies uitgevoerd om te meten wat de impact van verschillende handendroogmethoden is op de verspreiding van ziekteverwekkers en de algemene hygiëne in toiletten. Daarbij werden papieren handdoeken, rolhanddoeken, warmeluchtdrogers en jetdrogers onderzocht. De bevindingen tonen aan dat elektrische drogers zowel de lucht als oppervlakken besmetten met bacteriën en virussen.[5],[6],[7],[8]

Het meest recente onderzoeksproject werd uitgevoerd in ziekenhuizen in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Het levert bewijs uit de praktijk dat er in toiletruimten met jetdrogers aanzienlijk meer bacteriële besmetting is dan in toiletruimten met disposable handdoeken voor het drogen van de handen. Onder leiding van professor Mark Wilcox van de Universiteit van Leeds en de Leeds Hospital Authority heeft het onderzoek aangetoond dat antibioticaresistente bacteriën vaker en in grotere aantallen worden aangetroffen in toiletruimten met jetdrogers, zowel op de vloer als op de machines, dan in toiletruimten met papieren handdoeken. Denk daarbij aan bacteriën zoals de MRSA-bacterie, enterobacteriën en enterokokken, die braken en diarree kunnen veroorzaken. De studie is tot de conclusie gekomen dat papieren handdoeken de meest hygiënische manier zijn om de handen te drogen en de verspreiding van bacteriën na een toiletbezoek te beperken tot een minimum.

Studiebevindingen hebben belangrijke implicaties voor de hygiëne in de horecasector

Van keukenrollen tot papieren handdoeken en toiletpapier: papieren producten zijn ingeburgerd in de horecasector. Papieren producten zijn van onschatbare waarde in keukens en voedselbereidingsruimten om handen schoon te vegen en te drogen en om oppervlakken schoon te maken. Bovendien bieden ze een handige en duurzame oplossing voor het opnemen van gemorste vloeistoffen en het schoonmaken van tafels in openbare ruimten.

De conclusies van deze nieuwste studie tonen aan dat papieren producten ook een rol kunnen spelen bij het bevorderen van de hygiëne en het minimaliseren van het risico op kruisbesmetting in toiletten. Dat heeft belangrijke implicaties voor horecaomgevingen.

Uit de bevindingen blijkt ook dat er behoefte is aan beter beschikbaar advies en richtlijnen voor managers en beslissers in de horeca. Instanties zoals het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en de Wereldgezondheidsorganisatie bieden richtlijnen voor het wassen van de handen.[9],[10] In het licht van deze nieuwste studiebevindingen zullen gezondheidsinstanties en al wie verantwoordelijk is voor volksgezondheid en hygiëne in heel Europa en daarbuiten nu moeten evalueren of zij specifieke richtlijnen voor de horecasector moeten uitvaardigen over optimale methoden voor het wassen en drogen van de handen in toiletten.

Van managers en inkopers kan niet worden verwacht dat zij op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken qua wetenschappelijk onderzoek en advies. Zij kunnen voordeel halen uit ondersteuning door deskundigen bij het nemen van beslissingen over het type methode van handen drogen dat in toiletten ter beschikking wordt gesteld, en ook bij het geven van training aan hun personeel over de allernieuwste technieken voor handhygiëne.

Papier wordt sinds jaar en dag erkend als een duurzame oplossing in de horecabranche. Als hernieuwbare grondstof op basis van bomen neemt papier CO2 op. Zo levert het een bijdrage aan het beperken van de opwarming van de aarde en het behoud van onze bossen. De nieuwste wetenschap bevestigt dat disposable handdoeken ook voor de horecasector de meest hygiënische optie zijn en dat ze de verspreiding minimaliseren van ziekteverwekkers die voedselvergiftiging veroorzaken.

Bronnen:

[1] Centres for Disease Control and Prevention https://www.cdc.gov/handwashing/why-handwashing.html
[2] Centres for Disease Control and Prevention https://www.cdc.gov/handwashing/pdf/hand-sanitizer-factsheet.pdf
[3] https://europeantissue.com/blog/multisite-hospital-study-demonstrates-hand-drying-method-can-affect-risk-of-bacterial-dissemination/
[4] https://sf2h.net/wp-content/uploads/2018/03/HY_XXVI_1_SF2H-1.pdf; https://www.cleanroomtechnology.com/news/article_page/New_research_on_hand_hygiene_in_healthcare_settings/146702
[5] Microbiological comparison of hand drying methods: the potential for contamination of the environment, user and bystander. E.L. Best (1), P. Parnell (1) en M.H. Wilcox (1,2) – Microbiology Department, Old Medical School, Leeds General Infirmary, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust (1) en University of Leeds (2), Leeds LS1 3EX, Verenigd Koninkrijk. Journal of Hospital Infection 2014; 88:199-206.
[6] “Comparison of different hand-drying methods: the potential for airborne microbe dispersal and contamination” Keith Redway (Department of Biomedical Sciences, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, Londen, Verenigd Koninkrijk) en E.L. Best (Microbiology Department, Old Medical School, Leeds General Infirmary, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Leeds, Verenigd Koninkrijk). Journal of Hospital Infection 2015; 89:215-217
[7] Evaluation of the potential for virus dispersal during hand drying: a comparison of three methods P.T. Kimmitt en K.F. Redway. Department of Biomedical Sciences, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, Londen, Verenigd Koninkrijk. Journal of Applied Microbiology 120, 478-486 © 2015.
[8] Pilot study to determine whether microbial contamination levels in hospital washrooms are associated with hand-drying method M.H. Wilcox, E.L. Best, P. Parnell (Microbiology, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust en University of Leeds, Leeds, Verenigd Koninkrijk) Journal of Hospital Infection 2017; 97 200-2003.
[9] https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/directory-guidance-prevention-and-control/core-requirements-healthcare-settings-0
[10]https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44102/9789241597906_eng.pdf;jsessionid=FD7715CBD021D97F5AC936626955688B?sequence=1

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Coronacrisis
Horeca per 1 juni open: dertig mensen exclusief personeel weer welkom

De horeca in Nederland mag op 1 juni vanaf 12.00 uur weer open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. In tegenstelling tot de eerder afgekondigde versoepelingen van de maatregelen, worden personeelsleden niet meegetelt in de '30-mensenregel'. Dat betekent dat er...

Economie Coronacrisis
Horecaondernemers verliezen 39% van de inkomsten tijdens lockdown

Kleine ondernemers in de horeca zagen hun inkomsten flink teruglopen sinds de eerste coronamaatregelen. Horecaondernemers moesten genoegen nemen met 39% minder inkomsten. Dit en meer blijkt uit een onderzoek door Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv&r...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: