Pannenkoekenrestaurants in de plus

26 maart 2013
Pannenkoekenrestaurants in de plus

Pannenkoekenhuizen blijven het ondanks de crisis redelijk goed doen. Na lichte dalingen van het aantal pannenkoekenzaken tussen 2008 en 2010, steeg het aantal
restaurants dat gespecialiseerd is in pannenkoeken de afgelopen twee jaar met 6,9%. Dat is de sterkste groei sinds tien jaar. De pannenkoekensector zit op het niveau sinds de start van de economische crisis.
Dit blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca - advies.

*Groei*
Het aantal pannenkoekenrestaurants is de afgelopen tien jaar gestegen met ruim 17,5% van 292 in 2002, naar ruim 343 in 2012. Hoewel tussen 2008 en 2010 het aantal bedrijven licht is afgenomen, heeft de sector in de jaren daarna een goede inhaalslag gemaakt. De forse toename van het aantal pannenkoekenrestaurants vond voornamelijk plaats nabij recreatieve- en toeristische gebieden.

*Snelle concepten in de lift*
De fastservicesector, waaronder ook de pannenkoekensector, heeft sinds de crisis in 2008 beduidend meer bezoekers aangetrokken. Ook de gemiddelde besteding per gast is flink toegenomen in vergelijking met de restaurantsector.

*Trends*
De tweedeling in de soorten pannenkoekenrestaurants wordt duidelijk voortgezet. Enerzijds de traditionele pannenkoekenrestaurant die het vooral goed doen bij de senioren en gezinnen. Anderzijds, de trendy, eigentijdse pannenkoekenrestaurants die zich vooral richten op de multiculturele stedelingen.

*Breder*
Een interessante ontwikkeling is dat sommige pannenkoekenrestaurants zich verplaatsen vanuit de nichemarkt naar een bredere markt. Waar vroeger gesproken werd over een ‘single product’ restaurantconcept verschuift het langzamerhand naar een ‘multifunctionele’ horecaconcept. Zo ontstaan er unieke combinaties zoals: zalen/party-, leisure-, thema- en take-away concepten waarbij het aanbod beter aansluit op de brede vraag van vrijetijdsactiviteiten, gemak, variatie, kwaliteit, individuele consumptie et cetera.

*Nog geen ketens*
Hoewel in andere landen het fastservice crêperie een succes blijkt te zijn, zien we tot op heden nog geen pannenkoekenketens ontstaan. De verwachting is wel dat dit binnen enkele jaren in en rond drukke winkelstraten en treinstations zal komen.

*Toekomstvisie*
De groei van het aantal pannenkoekenrestaurant zal zich stabiel doorzetten tot een aantal van circa 360 restaurants in 2015. Ook met het oog op het steeds prijsbewust wordende consument en de verandering in haar bestedingspatroon zal de pannenkoekensector de komende jaren meer bezoekers aantrekken, dit ten koste van de restaurantsector.

~Frank Lindner~

Overig nieuws