Pand restaurant Tandjong Priok in Arum te koop

9 juni 2017 | Thijs Jacobs

Indonesisch restaurant Tandjong Priok en het pand waarin het gevestigd is, staan te koop. Totdat het pand in het Friese Arum verkocht is, blijft het restaurant open zodat gasten kunnen blijven genieten van de hedendaagse Indonesische keuken van ladychef Esther Gerlsma. Eigenaren Esther en Sicco Gerlsma zijn op zoek naar een kleinere locatie van waaruit Esther haar kennis van de Indonesische keuken kan blijven uitdragen.


Op termijn stoppen met de bedrijfsvoering


In 2017 vieren eigenaren Esther en Sicco Gerlsma het 12-jarig jubileum van hun restaurant en de zeventigste verjaardag van Sicco. Voor Sicco was dit het moment om na te denken over de stabiliteit van het jonge gezin in de toekomst. Het echtpaar vindt het daarom verstandig om op termijn te stoppen met de bedrijfsvoering van Tandjong Priok.

Sicco Gerlsma: “Het pand bestaande uit twee restaurantzalen en onze gezinswoonruimte staat te koop. Omdat het wellicht nog enige tijd kan duren voordat er een koper is gevonden draaien we met het restaurant op volle sterkte door. We zijn zelfs een extra dag open gegaan, zodat gasten van donderdag tot en met zondag van Esthers kookkunsten kunnen genieten. Er komen thema-avonden en andere activiteiten die we via onze Facebookpagina communiceren en er is een nieuwe website in de maak.”


Afhaalservice maaltijden

“Daarnaast bieden we een nieuwe service in de vorm van afhalen van maaltijden. Dit als vervanging voor onze foodtruck, die we door regelgeving onvoldoende in de regio konden inzetten om mobiel producten te kunnen verkopen. Dat is heel jammer, want er was voldoende animo voor. Ook de catering en workshops Indonesisch en Thais koken blijven gehandhaafd tot het pand verkocht is. En Esther blijft beschikbaar als gastdocent aan horecascholen, gastkok in restaurants en het geven van masterclasses en demo’s op beurzen en evenementen”, aldus Gerlsma.

Op zoek naar nieuwe locatie


De Gerlsma’s willen niet weg uit Friesland. Ze zijn dan ook op zoek naar een nieuwe plek om te wonen en van waaruit Esther op kleine schaal kan blijven koken. Sicco Gerlsma: “We denken daarbij aan private dining en catering. En dat wordt ook de uitvalsbasis voor Esthers activiteiten als gastdocent, gastkok, het geven van masterclasses en demo’s en productontwikkeling voor derden. Uitgangpunt is dat Esther ook in de toekomst de Indonesische keuken blijft uitdragen.”

Tot het pand verkocht is kunnen gasten nog steeds terecht om te genieten in de boerderij in Arum, waar Tandjong Priok al 12 jaar gevestigd is en waar ook overnacht kan worden in het ruime appartement boven het restaurant.
 

Over Esther Gerlsma en Tandjong Priok

Esther Gerlsma is geboren en getogen in Lampung, Zuid-Sumatra als dochter van Javaanse ouders. Zij kookt vanaf haar twaalfde jaar heeft zich kooktradities eigen gemaakt bij families van diverse Indonesische eilanden en van verschillende afkomst.

Eenmaal in Nederland constateerde ze dat maar weinig restaurants de authentieke Indonesische keuken voeren. In 2005 werd restaurant Tandjong Priok geboren met Esther als chef en haar man Sicco als organisator op de achtergrond. Esther staat bekend om haar hedendaagse Indonesische gerechten, waarbij ze zoveel mogelijk gebruik maakt van regionale Friese producten. Uit heel Nederland komen gasten naar Friesland om te genieten van haar kookkunsten, de tafelbereidingen en de Indonesische sfeer in de Friese boerderij.
 

Kennis overdragen

De afgelopen jaren werkte Esther gestaag aan het uitdragen van kennis van de hedendaagse Indonesische keuken. Ze deed mee aan de kookwedstrijd Menu van Oranje en verzorgde lessen en masterclasses aan onder meer de Sterklas van ROC Amsterdam en ROC De Friese Poort. Esther zet zich al jaren in voor de promotie van consumptie van geiten- en bokjesvlees. Voor Librije’s Atelier verzorgde ze Indonesische kookworkshops en ze maakte onderdeel uit van Chefs Revolution in Zwolle met haar bokjesvlees. Voor luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia zette ze haar expertise in bij de ontwikkeling van gerechten. Door Esthers kookfilosofie werd Tandjong Priok het eerste Indonesische restaurant dat toetrad tot Euro-Toques Nederland.

 

Informatie

www.tandjongpriok.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Ruim 1 op de 10 Nederlanders gaat met Kerst uit eten

Ruim een op de tien (12 procent) Nederlanders grijpt Kerst aan om uit eten te gaan. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat - in aanloop naar de kerstdagen - in kaart bracht op welke manier Nederlanders Kerst vieren. Eten belangrijk tijdens Kerst Kerst is erg populair in Nederland. L...

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: