Oranjefans zorgen voor troep in horeca

13 juni 2014 |
Oranjefans zorgen voor troep in horeca

Beschonken WK-supporters behoren tot de grote ergernissen van het horecapersoneel in Nederland. Ook agressieve gasten zorgen voor de nodige irritatie. Maar wat horecapersoneel nog het
allerergst vindt, is de troep die zij moeten opruimen nadat de hordes WK-supporters weer naar huis zijn gegaan. Dat blijkt uit onderzoek van horecaplatform Foodbrigade onder 350 horeca-professionals.

Jonger horecapersoneel stoort zich het meest
Vooral de jongere horecaprofessionals – tussen de 18 en 24 jaar - storen zich aan Oranjefans. De oudere garde – vijftig plus – lijkt na jaren ervaring te zijn gewend aan de chaos en windt zich niet zo snel meer op. Zij vinden het vooral jammer dat veel vaste klanten weg blijven tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal. Vrouwen blijken daarnaast meer te kunnen hebben dan hun mannelijke collega’s: bijna een kwart van de vrouwen ergert zich helemaal nergens aan, terwijl dat percentage bij de mannen een stuk lager ligt. Hun grootste ergernis bestaat uit dronken supporters, de bijbehorende viezigheid staan bij hen op een goede tweede plaats.

Veel troep
De Nederlandse WK-supporters behoren dan misschien tot de vrolijkste en meest kleurrijke voetbalsupporters ter wereld, ze laten ook veel troep achter. ''De gemiddelde horecaprofessional heeft na een wedstrijd van het Nederlands elftal behoorlijk wat op te ruimen. Oranje confetti, serpentinespray, platgetrapte plastic bekers, natte oranje pruiken en vieze toiletten zorgen voor flink wat irritatie. Begrijpelijk, maar daartegenover staat heel vaak ook een hogere omzet'', aldus Patrick Severein van Foodbrigade.nl.

Vluchten voor het WK
Een derde van de horecaondernemers organiseert extra activiteiten rondom het WK. Zij geven bijvoorbeeld korting bij winst van het Nederlands elftal, organiseren speciale WK-avonden, hebben een oranje menu of in elk geval een groot scherm. ''Voor voetballiefhebbers is er genoeg te kiezen. Maar er zijn ook horecagelegenheden die heel slim inspelen op de groep mensen die het voetbalgeweld juist wil ontvluchten. Hotels die een voetbalvrij weekendje garanderen bijvoorbeeld, of sauna’s die gratis toegang geven tijdens wedstrijden van Nederland'', aldus Severein.

Top 5 ergernissen horecapersoneel

1. Viezigheid

2. Zelf niet naar de wedstrijd kunnen kijken

3. Dronken supporters

4. Agressieve klanten

5. Luidruchtige gasten

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: