Opleidingen Aziatische keuken voor chefs

19 januari 2015 |
Opleidingen Aziatische keuken voor chefs<

Het verkrijgen van werkvergunningen voor koks uit Azië is met de laatste wet- en regelgeving haast onmogelijk geworden voor de Aziatische
horecaondernemers: het verkrijgen van werkvergunningen kan alleen onder de strikte voorwaarde dat de werkgever zijn/haar medewerker opleidt.

Opleidingen
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zorgt samen met opleidingspartners voor een compleet aanbod aan erkende opleidingen. Met dit aanbod ondersteunt KHN de Aziatische horeca om medewerkers op te leiden en zo het tekort aan koks in de Aziatische keuken te verkleinen. Hiermee kunnen werkgevers voldoen aan de verplichtingen die zijn gesteld binnen het Convenant Aziatische Horeca (Wokakkoord).

Beperking werkvergunningen
De vraag naar Aziatische trainingen kwam van Aziatische horecaondernemers. Door veranderde wet- en regelgeving is het verkrijgen van een werkvergunning voor koks uit Azië vrijwel onmogelijk geworden. Sinds 1 oktober 2014 kunnen ondernemers alleen binnen het Convenant Aziatische Horeca nog GVVA’s (gecombineerde vergunning verblijf en arbeid) aanvragen. Het aantal werkvergunningen is echter beperkt. Bovendien zijn werkgevers verplicht personeel uit Nederland/EU aan te nemen/op te leiden.

Volledige aansluiting op verplichtingen in het Wokakkoord
Om de Aziatische horeca te ondersteunen met een structurele oplossing richtte KHN vorig jaar met SVO vakopleiding food de Asian Food Academy op. Met de training Nasi-Bamikok kunnen geïnteresseerden zich in korte tijd bij- of omscholen tot kok voor eenvoudige, Aziatische gerechten. Deelnemers verdiepen zich behalve in bereidingstechnieken, product- en materialenkennis ook in de Aziatische cultuur en gewoonten. De eerste deelnemers zijn inmiddels geslaagd en namen onlangs het certificaat in ontvangst. Zij kunnen direct als basiskok aan de slag in een traditioneel Chinees restaurant.

KHN breidt het trainingsaanbod nu uit met een training Coach in de Aziatische keuken in samenwerking met Horeca Stichting Nederland en SVH. Aziatische koks leren hoe zij (Nederlands) personeel hun vakkennis kunnen overbrengen. Via Education Works kunnen Chinese horecamedewerkers verder ook een basiscursus Nederlands volgen. Alle trainingen leveren bij goed resultaat een certificaat bij een erkend opleidingsinstituut op. Hiermee sluiten de trainingen volledig aan op het in oktober vorig jaar gesloten Wokakkoord.

Eerste halfjaarquotum GVVA’s van Wokakkoord bereikt
Sinds de start van het Wokakkoord van 1 oktober 2014 zijn er tot nu toe meer dan 1100 GVVA-aanvragen ingediend. Aangezien het afgesproken quotum in het convenant maximaal 900 GVVA’s bedraagt is het aanvraagloket tijdelijk gesloten. Deze maatregel blijft van kracht totdat op 1 april het nieuwe quotum van het tweede halfjaar vrijkomt. Investeren in scholing loont ook voor bedrijven waaraan al een GVVA is toegekend: wie de werkvergunning wil verlengen moet aantonen of hij/zij aan de voorwaarden uit het Wokakkoord heeft voldaan.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Food Amsterdam
Amsterdams hamburgerrestaurant Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Restaurant Lombardo’s, het Amsterdamse hamburgerrestaurant van chefkok Martijn Verdonk, geeft aan de decembermaand een speciaal tintje door vanaf vandaag tijdelijk een speciale burger voor het goede doel op de menukaart te zetten. De helft van de opbrengst van deze burger, die ontwikkeld werd ...

Amsterdam Opening
Pop-up lunchcafé volledig gerund door vrouwen met vluchtelingenachtergrond

A Beautiful Mess opent op donderdag 12 december een pop-up lunchcafé in het 17-eeuwse Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam. Vrouwen tussen de 35 en 65 jaar met een vluchtelingenachtergrond gaan de nieuwe locatie volledig runnen. Ook het menu is door de vrouwen ontwikkeld en geïns...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: