Opleidingen Aziatische keuken voor chefs

19 januari 2015 |
Opleidingen Aziatische keuken voor chefs<

Het verkrijgen van werkvergunningen voor koks uit Azië is met de laatste wet- en regelgeving haast onmogelijk geworden voor de Aziatische
horecaondernemers: het verkrijgen van werkvergunningen kan alleen onder de strikte voorwaarde dat de werkgever zijn/haar medewerker opleidt.

Opleidingen
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zorgt samen met opleidingspartners voor een compleet aanbod aan erkende opleidingen. Met dit aanbod ondersteunt KHN de Aziatische horeca om medewerkers op te leiden en zo het tekort aan koks in de Aziatische keuken te verkleinen. Hiermee kunnen werkgevers voldoen aan de verplichtingen die zijn gesteld binnen het Convenant Aziatische Horeca (Wokakkoord).

Beperking werkvergunningen
De vraag naar Aziatische trainingen kwam van Aziatische horecaondernemers. Door veranderde wet- en regelgeving is het verkrijgen van een werkvergunning voor koks uit Azië vrijwel onmogelijk geworden. Sinds 1 oktober 2014 kunnen ondernemers alleen binnen het Convenant Aziatische Horeca nog GVVA’s (gecombineerde vergunning verblijf en arbeid) aanvragen. Het aantal werkvergunningen is echter beperkt. Bovendien zijn werkgevers verplicht personeel uit Nederland/EU aan te nemen/op te leiden.

Volledige aansluiting op verplichtingen in het Wokakkoord
Om de Aziatische horeca te ondersteunen met een structurele oplossing richtte KHN vorig jaar met SVO vakopleiding food de Asian Food Academy op. Met de training Nasi-Bamikok kunnen geïnteresseerden zich in korte tijd bij- of omscholen tot kok voor eenvoudige, Aziatische gerechten. Deelnemers verdiepen zich behalve in bereidingstechnieken, product- en materialenkennis ook in de Aziatische cultuur en gewoonten. De eerste deelnemers zijn inmiddels geslaagd en namen onlangs het certificaat in ontvangst. Zij kunnen direct als basiskok aan de slag in een traditioneel Chinees restaurant.

KHN breidt het trainingsaanbod nu uit met een training Coach in de Aziatische keuken in samenwerking met Horeca Stichting Nederland en SVH. Aziatische koks leren hoe zij (Nederlands) personeel hun vakkennis kunnen overbrengen. Via Education Works kunnen Chinese horecamedewerkers verder ook een basiscursus Nederlands volgen. Alle trainingen leveren bij goed resultaat een certificaat bij een erkend opleidingsinstituut op. Hiermee sluiten de trainingen volledig aan op het in oktober vorig jaar gesloten Wokakkoord.

Eerste halfjaarquotum GVVA’s van Wokakkoord bereikt
Sinds de start van het Wokakkoord van 1 oktober 2014 zijn er tot nu toe meer dan 1100 GVVA-aanvragen ingediend. Aangezien het afgesproken quotum in het convenant maximaal 900 GVVA’s bedraagt is het aanvraagloket tijdelijk gesloten. Deze maatregel blijft van kracht totdat op 1 april het nieuwe quotum van het tweede halfjaar vrijkomt. Investeren in scholing loont ook voor bedrijven waaraan al een GVVA is toegekend: wie de werkvergunning wil verlengen moet aantonen of hij/zij aan de voorwaarden uit het Wokakkoord heeft voldaan.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: