Opleidingen Aziatische keuken voor chefs

19 januari 2015
Opleidingen Aziatische keuken voor chefs

Het verkrijgen van werkvergunningen voor koks uit Azië is met de laatste wet- en regelgeving haast onmogelijk geworden voor de Aziatische
horecaondernemers: het verkrijgen van werkvergunningen kan alleen onder de strikte voorwaarde dat de werkgever zijn/haar medewerker opleidt.

*Opleidingen*
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zorgt samen met opleidingspartners voor een compleet aanbod aan erkende opleidingen. Met dit aanbod ondersteunt KHN de Aziatische horeca om medewerkers op te leiden en zo het tekort aan koks in de Aziatische keuken te verkleinen. Hiermee kunnen werkgevers voldoen aan de verplichtingen die zijn gesteld binnen het Convenant Aziatische Horeca (Wokakkoord).

*Beperking werkvergunningen*
De vraag naar Aziatische trainingen kwam van Aziatische horecaondernemers. Door veranderde wet- en regelgeving is het verkrijgen van een werkvergunning voor koks uit Azië vrijwel onmogelijk geworden. Sinds 1 oktober 2014 kunnen ondernemers alleen binnen het Convenant Aziatische Horeca nog GVVA’s (gecombineerde vergunning verblijf en arbeid) aanvragen. Het aantal werkvergunningen is echter beperkt. Bovendien zijn werkgevers verplicht personeel uit Nederland/EU aan te nemen/op te leiden.

*Volledige aansluiting op verplichtingen in het Wokakkoord*
Om de Aziatische horeca te ondersteunen met een structurele oplossing richtte KHN vorig jaar met SVO vakopleiding food de Asian Food Academy op. Met de training Nasi-Bamikok kunnen geïnteresseerden zich in korte tijd bij- of omscholen tot kok voor eenvoudige, Aziatische gerechten. Deelnemers verdiepen zich behalve in bereidingstechnieken, product- en materialenkennis ook in de Aziatische cultuur en gewoonten. De eerste deelnemers zijn inmiddels geslaagd en namen onlangs het certificaat in ontvangst. Zij kunnen direct als basiskok aan de slag in een traditioneel Chinees restaurant.

KHN breidt het trainingsaanbod nu uit met een training Coach in de Aziatische keuken in samenwerking met Horeca Stichting Nederland en SVH. Aziatische koks leren hoe zij (Nederlands) personeel hun vakkennis kunnen overbrengen. Via Education Works kunnen Chinese horecamedewerkers verder ook een basiscursus Nederlands volgen. Alle trainingen leveren bij goed resultaat een certificaat bij een erkend opleidingsinstituut op. Hiermee sluiten de trainingen volledig aan op het in oktober vorig jaar gesloten Wokakkoord.

*Eerste halfjaarquotum GVVA’s van Wokakkoord bereikt*
Sinds de start van het Wokakkoord van 1 oktober 2014 zijn er tot nu toe meer dan 1100 GVVA-aanvragen ingediend. Aangezien het afgesproken quotum in het convenant maximaal 900 GVVA’s bedraagt is het aanvraagloket tijdelijk gesloten. Deze maatregel blijft van kracht totdat op 1 april het nieuwe quotum van het tweede halfjaar vrijkomt. Investeren in scholing loont ook voor bedrijven waaraan al een GVVA is toegekend: wie de werkvergunning wil verlengen moet aantonen of hij/zij aan de voorwaarden uit het Wokakkoord heeft voldaan.

Overig nieuws