Opleidingen Aziatische keuken voor chefs

19 januari 2015 |
Opleidingen Aziatische keuken voor chefs<

Het verkrijgen van werkvergunningen voor koks uit Azië is met de laatste wet- en regelgeving haast onmogelijk geworden voor de Aziatische
horecaondernemers: het verkrijgen van werkvergunningen kan alleen onder de strikte voorwaarde dat de werkgever zijn/haar medewerker opleidt.

Opleidingen
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zorgt samen met opleidingspartners voor een compleet aanbod aan erkende opleidingen. Met dit aanbod ondersteunt KHN de Aziatische horeca om medewerkers op te leiden en zo het tekort aan koks in de Aziatische keuken te verkleinen. Hiermee kunnen werkgevers voldoen aan de verplichtingen die zijn gesteld binnen het Convenant Aziatische Horeca (Wokakkoord).

Beperking werkvergunningen
De vraag naar Aziatische trainingen kwam van Aziatische horecaondernemers. Door veranderde wet- en regelgeving is het verkrijgen van een werkvergunning voor koks uit Azië vrijwel onmogelijk geworden. Sinds 1 oktober 2014 kunnen ondernemers alleen binnen het Convenant Aziatische Horeca nog GVVA’s (gecombineerde vergunning verblijf en arbeid) aanvragen. Het aantal werkvergunningen is echter beperkt. Bovendien zijn werkgevers verplicht personeel uit Nederland/EU aan te nemen/op te leiden.

Volledige aansluiting op verplichtingen in het Wokakkoord
Om de Aziatische horeca te ondersteunen met een structurele oplossing richtte KHN vorig jaar met SVO vakopleiding food de Asian Food Academy op. Met de training Nasi-Bamikok kunnen geïnteresseerden zich in korte tijd bij- of omscholen tot kok voor eenvoudige, Aziatische gerechten. Deelnemers verdiepen zich behalve in bereidingstechnieken, product- en materialenkennis ook in de Aziatische cultuur en gewoonten. De eerste deelnemers zijn inmiddels geslaagd en namen onlangs het certificaat in ontvangst. Zij kunnen direct als basiskok aan de slag in een traditioneel Chinees restaurant.

KHN breidt het trainingsaanbod nu uit met een training Coach in de Aziatische keuken in samenwerking met Horeca Stichting Nederland en SVH. Aziatische koks leren hoe zij (Nederlands) personeel hun vakkennis kunnen overbrengen. Via Education Works kunnen Chinese horecamedewerkers verder ook een basiscursus Nederlands volgen. Alle trainingen leveren bij goed resultaat een certificaat bij een erkend opleidingsinstituut op. Hiermee sluiten de trainingen volledig aan op het in oktober vorig jaar gesloten Wokakkoord.

Eerste halfjaarquotum GVVA’s van Wokakkoord bereikt
Sinds de start van het Wokakkoord van 1 oktober 2014 zijn er tot nu toe meer dan 1100 GVVA-aanvragen ingediend. Aangezien het afgesproken quotum in het convenant maximaal 900 GVVA’s bedraagt is het aanvraagloket tijdelijk gesloten. Deze maatregel blijft van kracht totdat op 1 april het nieuwe quotum van het tweede halfjaar vrijkomt. Investeren in scholing loont ook voor bedrijven waaraan al een GVVA is toegekend: wie de werkvergunning wil verlengen moet aantonen of hij/zij aan de voorwaarden uit het Wokakkoord heeft voldaan.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: