Op 21 maart eet de hele wereld Frans

16 maart 2017 | Thijs Jacobs

Een nieuwe, heerlijke traditie raakt ingeburgerd: sinds 2015 bestaat het mondiale evenement ‘Goût de/Good France’ dat de Franse keuken in de schijnwerpers zet. Deden aan de eerste versie al ruim duizend chefs mee, op 21 maart aanstaande zijn het er meer dan tweeduizend, in honderdvijftig landen op vijf continenten. Tot diep in het heelal zullen de lekkerste geuren zich verspreiden…

23 deelnemende restaurants in Nederland
In Nederland nemen in totaal 23 restaurants deel - variërend van eenvoudige bistro’s tot sterrenrestaurants.  Daarnaast organiseren twee Franse chefs - Jacques Rolancy en David Pradelle – een galadiner voor genodigden in de Residentie van de Franse Ambassade in aanwezigheid van zijne Excellentie Philippe Lalliot, Franse Ambassadeur in Den Haag. Zij krijgen hulp van studenten van de Haagse Hotelschool bij de bereiding en het serveren van dit gastronomisch menu met veel Franse klassiekers zoals confit de canard, queue de langoustine, foie gras poêlé, artisjokken, kazen en een soufflé met Grand Marnier.

Voor de lijst van alle deelnemende Nederlands restaurants op 21 maart 2017, klik hier.

Eerbetoon aan het Franse tafelen
Het evenement is niet alleen een eerbetoon aan de Franse keuken, maar wil ook een lans breken voor de sociale- en gezondheidsaspecten van het samenkomen voor een goede maaltijd. Samen aan tafel gaan is een weldaad voor lichaam en geest: een functie die wordt herkend door de vele miljoenen toeristen die jaarlijks naar Frankrijk komen. Want maar liefst een derde van hen noem de Franse keuken als belangrijk reisdoel. De Franse gastronomische maaltijd staat inmiddels ook op UNESCO’s werelderfgoedlijst.

Diners d’Épicure
In Nederland nemen 23 restaurants deel aan dit feest van smaak en traditie, dat voortborduurt op een idee van de wereldberoemde chef Auguste Escoffier. in 1912 bedacht deze grootheid namelijk de ‘Diners d’Épicure’: een uitdaging om in zo veel mogelijk steden over de hele wereld op hetzelfde moment een Frans menu te serveren. Bij ‘Goût de/Good France’ zwaait chef Alain Ducasse de scepter, samen met het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: