Ook La Place in onzekerheid

24 december 2015
Ook La Place in onzekerheid

De situatie bij het noodlijdende warenhuisconcern V&D wordt steeds wranger. Van de in totaal 10.000 werknemers van V&D werkten er 5000 voor La Place.

*Onverkoopbare kleding*
Of de werknemers na de feestdagen nog een baan hebben, is hoogst onzeker. Het is immers al de tweede keer in korte tijd dat het bedrijf op het randje van de afgrond staat. De zachte winter zorgt er bovendien voor dat het bedrijf met een enorme voorraad onverkoopbare winterkleding zit.

*La Place*
Het is nog mogelijk dat de La Place restaurants los worden verkocht. Opvallend genoeg is de webshop van V&D op zwart gegaan, maar bleven de winkels gewoon open.

*Op de webshop staat het volgende persbericht:*

*V&D verkrijgt uitstel van betaling*
De directie van V&D Group (V&D Warenhuizen en La Place) heeft gisteren met goedkeuring van de Raad van Commissarissen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank heeft het gevraagde uitstel van betaling verleend en mr. Kees van de Meent en mr. Hanneke De Coninck?Smolders tot bewindvoerders aangesteld.

Nadat de V&D Group eerder dit jaar dreigde te bezwijken onder hoge loon? en huurkosten, voerde de nieuwe directie een omvangrijke herstructureringsoperatie door. Afspraken met vakbonden, verhuurders en leveranciers leidden tot een structurele kostenverlaging voor 2015 en daarna.

De nieuwe strategie, winkelformule en assortiment zouden in het eerste kwartaal van 2016 in de vestigingen worden uitgerold. De onderneming werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een aantal incidenten en
onvoorziene omstandigheden, waaronder de ‘Indian Summer’ in november en december. Dit leidde tot een omzetval en liquiditeitstekort. De aandeelhouder en financier van de groep bleek helaas niet langer bereid, om deze liquiditeitsbehoefte af te dekken en de bestaande financiering te continueren.

Op basis hiervan heeft de directie de conclusie moeten trekken, dat de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. In de komende periode zullen alle vestigingen van V&D en La Place open blijven. Dit is van belang voor de schuldeisers en van groot belang om voortzetting van het bedrijf of onderdelen daarvan zo
kansrijk mogelijk te laten zijn. (Alleen de webshop wordt tot nader order gesloten.)

Van der Ent: ”Het is een enorme teleurstelling dat we uitstel van betaling moesten aanvragen. We hopen onze medewerkers, klanten en leveranciers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden over de toekomst van V&D en La Place. Zo zullen wij samen met de bewindvoerders alle
mogelijkheden voor de toekomst onderzoeken.

*V&D Cadeaukaarten*
In verband met de op 22 december jl. uitgesproken surseance van betaling van V&D en La Place, kunnen de V&D cadeaukaarten tot nader order niet door u ingewisseld worden. Wij raden u aan de berichtgeving op de website in de gaten te houden.

*Over V&D*
V&D, opgericht in 1887, is het grootste warenhuis van Nederland met een breed assortiment en een unieke mix van merken en private brands. Inmiddels heeft V&D meer dan 4.000 A?merken shop?in?shops en ontvangt V&D per jaar ruim 95 miljoen bezoekers, waarvan 15 miljoen op vd.nl. V&D Group
heeft ruim 10.000 medewerkers. La Place is de horecaformule van V&D en beide zijn eigendom van Sun European Partners.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws