Ook België denkt aan openbaren resultaten horeca-inspecties

17 februari 2014
Ook België denkt aan openbaren resultaten horeca-inspecties

In België is men net als in Nederland voornemens om inspectierapporten over horecazaken openbaar te maken. Het federaal
voedselagentschap FAVV is van plan om op zo kort mogelijke termijn alle inspectieverslagen van horecazaken online te zetten. Branchevereniging Horeca Vlaanderen weet het zo net nog niet.

*Meer overleg nodig*
De federale adviesraad 'Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO', waar Horeca Vlaanderen onderdeel van uitmaakt, heeft over het plan een negatief advies gegeven. Men wil over het onderwerp nog onderhandelen. Vooral is nog niet duidelijk hoe een eenmalige ongunstige inspectie negatief doorwerkt en of deze slechte reclame überhaupt weg te werken is.

*Europese ontwikkeling*
De trend is wel dat binnen de Europese Unie steeds meer lidstaten dit soort systemen gaan toepassen. Van 'Brussel' mag het. De Europese politieke bestuurders zien vooral de voordelen en waarschuwingsfunctie van de openbare inspectierapporten voor consumenten.

Onlangs werd bekend dat "de NVWA in Nederland met het openbaar maken van inspectierapporten en een 'stoplichtstelsel' over lunchrooms gaat beginnen":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/let-op-nvwa-zet-het-online-12416/.

Overig nieuws