Onderzoek: De aardappel heeft de laagste milieudruk

9 juli 2019 | David Bakker

De aardappel laat in vergelijking met pasta en rijst een zeer lage milieudruk achter. Dat blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. In een wereld waar ijskappen smelten en klimaatdoelstellingen niet worden gehaald, kijken consumenten met een kritische blik naar de footprint die een product achterlaat. In dit artikel worden alle feiten op een rijtje gezet om een helder beeld te krijgen van de impact van de aardappel op het milieu.

De aardappel bevat, net als pasta en rijst, enorm veel koolhydraten. Koolhydraten zijn noodzakelijk om het lichaam van energie te voorzien. Honderd gram gekookte aardappelen bevat gemiddeld 17 gram aan koolhydraten. Zowel rijst als pasta hebben gemiddeld 25 gram aan koolhydraten per 100 gram. Het voedingscentrum adviseert een volwassen mens ongeveer 200 gram koolhydraten per dag te nuttigen.

Waterschaarste

Op het gebied van watergebruik scoort de aardappel, in vergelijking met rijst en pasta, het best. Rijst heeft 1111 liter water nodig om een kilo te produceren, de aardappel 200 liter, berekende UNESCO. Daarnaast heeft de aardappel het voordeel dat niet alleen het eindproduct gegeten kan worden, zoals bij mais, rijst en tarwe. Een nog niet volgroeide aardappel kan gerust gegeten worden.

Het feit dat de aardappel zo weinig water nodig heeft, is met het oog op de toekomst misschien wel cruciaal. Het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) berekende twee jaar geleden dat de vraag naar schoon drinkwater in 2030 veertig procent hoger zal liggen dan het aanbod. China lijkt daarop in te gaan spelen en kondigde niet lang geleden aan dat het de aardappelproductie van 100 miljoen ton naar 150 miljoen ton zal gaan verhogen. Dat is de helft (!) van de totale wereldproductie. Traditioneel wordt er veel rijst en tarwe in China geproduceerd. Met de koerswijziging naar de aardappel wil het land de impact die de productie van rijst en tarwe (voor noedels) op het milieu heeft, verlagen.

Lokaal

Aardappelen kunnen bijna overal ter wereld groeien. Dit zorgt ervoor dat lokale boeren de lokale markt kunnen bedienen: van Zuid-Afrika tot Polen en Canada tot China. Zodoende zijn er minder vrachtwagens, vliegtuigen en boten nodig om het gewas de wereld over te krijgen. In Nederland wordt gemiddeld acht miljoen ton aardappelen per jaar geproduceerd. Daarvan exporteert het één miljoen ton. Tweeënhalf miljoen ton wordt verwerkt tot chips en frieten. De rest, 4,5 miljoen ton, is voor de binnenlandse consumptie.

Koolhydraatrijke producten als rijst en quinoa worden op kleine schaal in Nederland geproduceerd, het grootste deel wordt nog altijd vanuit andere werelddelen per boot of vliegtuig naar Nederland verscheept. Durumtarwe, het basisproduct van pasta, groeit voornamelijk in het zuiden van Europa.

In Nederland kan op een hectare landbouwgrond 45 ton aardappelen worden geproduceerd. Rijst levert 6,5 ton per hectare op en durumtarwe 4 ton. De opbrengst per hectare is een belangrijke parameter voor de milieu-impact omdat een belangrijk deel van de milieu-impact van veel voedingsmiddelen wordt veroorzaak door de aanwending van meststoffen op de boerderij.

Kijkend naar de impact op het milieu van koolhydraathoudende producten, scoort de aardappel het beste. Koolhydraten zijn noodzakelijk voor een gezond en energierijk leven. In vergelijking met andere koolhydraatrijke producten zoals rijst en pasta, laat de aardappel zien het minste effect te hebben op het milieu. Heeft de aardappel dan alleen maar voordelen? Nee. Zo is er twee kilo aardappelen nodig om een kilo frieten te maken. De vraag is wat er met die kilo restafval gedaan wordt. Frieten in hun ‘jasje’ laten lijkt de beste oplossing. Tevens zitten in de schil de meeste vitaminen en vezels.

Hoeveel water is er nodig om voedsel te produceren?

Product

Gemiddelde waterbehoefte per kilogram van het product

Gemiddelde waterbehoefte per 100 Kcal

Rijst

1.111 liter

80 liter

Mais

870 liter

25 liter

Tarwe

1.492 liter

45 liter

Aardappelen

200 liter

20 liter

Appels

333 liter

67 liter

Olijven

500 liter

43 liter

Rundvlees

16.667 liter

741 liter

Bron: UNESCO world water development report 2009

Calorieënindex per 100 gram

Voedselproduct

Index kcal

Aardappelen gekookt/gestoomd

84

Volkoren pasta gekookt

131

Pasta wit gekookt

142

Zilvervliesrijst gekookt

131

Witte rijst gekookt

146

Volkorenbrood

235

Wit brood

247

Bron: Nevo (stichting Nederlands Voedingsstoffenbestand)

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt en duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

trends
Han Ji adviseert: Trends in 2019 en hoe hier als eigenaar mee om te gaan

De restaurantbranche was het afgelopen jaar onderhevig aan veel veranderingen: een belastingverhoging, toenemende concurrentie, de opkomst van nieuwe restaurantconcepten en een vervaging van horeca-segmenten. Stuk voor stuk ontwikkelingen waardoor traditionele horecaondernemers hun omzet zagen dalen...

Columns Blog
De kroon op je werk

Soms duizelt het mij van de ranglijsten in onze branche. Zo heb je de beste van de beste volgens de Lekker, GaultMillau of Michelingids. De verkiezing van de leukste, smakelijkste of meest duurzame. Dan draait het weer om het fraaiste design, beste concept of zit je in een competitie om de hoogste o...

Events Culinair
Rising star Dennis Huwaë aangekondigd als nieuwe gast chef bij Restaurant Hemingway

Na het succes van het gast chef evenement met Syrco Bakker kondigt Restaurant Hemingway nu de volgende gast chef aan. Chef Torben Bouterse zal op 3 april 2020 de handen ineen slaan met ‘rising star’ Dennis Huwaë van Restaurant Daalder in Amsterdam. Deze chef staat bekend om het str...

Amsterdam Opening Internationaal
TOZI Restaurant & Bar na Londen nu ook in Amsterdam [foto's]

Op 8 november 2019 opende TOZI Restaurant & Bart haar deuren voor het Nederlandse publiek. Na zes succesvolle jaren in het hart van Victoria, Londen – en een vriendschap die twee keer zo groot is – kondigen chef-kok Maurilio Molteni en Senior Restaurant Manager, Stefano Meloni, met t...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Villa Heidetuin heeft het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Bergen op Zoom. De inzending van Villa Heidetuin gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Gegrilde Aubergineburger’ en kan naar wens als vegetarisch gerecht besteld worden. De mystery jury was vol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: