Ondernemers: Gebruik je verstand met contant

25 maart 2016 |
Ondernemers: Gebruik je verstand met contant

Hoewel het pinnen steeds meer de overhand begint te krijgen, worden horecaondernemers nog steeds geconfronteerd met grote hoeveelheden contant geld. Voor
ondernemers kleven er verschillende nadelen aan: contant geld is duur, omslachtig en het levert diverse risico’s op. Als veiligheid voor de ondernemer en zijn personeel voorop staat, doet de ondernemer er goed aan om slimmer om te gaan met contant. De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen introduceert de videocampagne Slimme trucs met contant geld waarin goochelaar Roy van Rossum ondernemers wijst op de risico’s en tips aandraagt om het beter te doen: veilig en kostenefficiënt.
Roy geeft zijn tips in drie video’s Laat contant geld niet in rook opgaan; het is gevaarlijk veel contant geld in kas te hebben, als dat wordt gestolen gaat je geld ‘in rook’ op.

KLIK OP DEZE LINK VOOR DE VIDEO'S
Tips

Beperk de overvalbuit
• Stimuleer pinbetalingen zodat minder contant geld in de kassa aanwezig is
• In de kassalade mag nooit meer geld aanwezig zijn dan nodig is om klanten wisselgeld te geven
• Room tijdig af
• Accepteer geen grote biljetten (100 euro en meer)

Gebruik je verstand, liever pinnen dan contant. Het plaatsen van de betaalautomaat op een zichtbare plek stimuleert dat klanten kiezen voor pinbetalingen. Ook door hints te geven, bijvoorbeeld via promotiemateriaal, zijn klanten eerder geneigd te pinnen dan contant te betalen.

Zorg voor meer pintransacties
• Laat je klanten zien dat pinnen de voorkeur heeft
• Zet de betaalautomaat in het zicht
• Vraag klanten om te pinnen
• Denk eens aan retourpinnen en contactloos betalen voor kleine bedragen onder de 25 euro

In het donker of overdag, vertoon geen voorspelbaar gedrag.
Kleine en middelgrote ondernemers kiezen er vaak nog voor om zélf hun contante geld af te storten. Daarvoor gaan ze 1 keer per week of vaker met hun contante weekomzet op pad. Vaak op dezelfde dag en zelfs ook nog op hetzelfde tijdstip.
Weinig mkb-ondernemers maken nog gebruik van professioneel waardetransport. Vaak wordt gedacht dat dit duur is. Echter, waardetransporteurs zijn nieuwe producten en diensten aan het ontwikkelen, juist voor mkb-ondernemers. Professioneel waardetransport wordt nog voordeliger als er een combinatie gemaakt kan worden in een winkelgebied. Zo rijdt de waardetransporteur niet voor één ondernemer, maar voor een aantal (15-20 ondernemers bijvoorbeeld) tegelijk. Bundel de vraag en kies de oplossing die het beste bij je vraag aansluit.

Zorg voor veilig geldtransport
• Neem de dagopbrengst niet mee naar huis
• Tel het geld niet in het zicht van de klanten
• Zorg voor variatie in tijdstip, route en wijze van vervoer als je zelf het geld naar de bank brengt. Doe dit bij voorkeur met z’n tweeën. Geldtransport overdag is het veiligst. Direct na sluitingstijd en bij duisternis is het risico op een overval groter.
• Let goed op afwijkende situaties bij het verlaten van de winkel
• Overweeg professioneel waardetransport. Dat is tegenwoordig goedkoper dan veel ondernemers denken! Waardetransporteurs zijn nieuwe producten en diensten aan het ontwikkelen, juist ook voor de kleinere en middelgrote ondernemers. Professioneel waardetransport kan vooral voordelig worden aangeboden als er een combinatie gemaakt kan worden in een winkelgebied.

Contant geld is veel gedoe en niet gratis
Veel ondernemers denken dat contant geld goedkoper is omdat ze hun eigen uren niet meetellen. Daar is bewustwording voor nodig.

Contant geld brengt veel gedoe met zich mee:
• ’s morgens kassa(‘s) bedrijfsklaar maken
• ’s avonds kassa legen en opmaken van de kassa
• Verzendklaar maken van de dag- en/of weekopbrengsten (geld tellen en sorteren, sealbag vullen, eventueel vooraanmelden bij de bank
• Zorgen voor voldoende wisselgeld
• Geld afstorten bij de bank (reistijd)
• Kans op vals geld, gelddiefstal of kasverschillen als gevolg van verkeerd teruggeven
Contant geld wordt steeds duurder en is inmiddels nog duurder dan pinnen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: